Hella Lighting Finland Oy:ssä käydään parhaillaan koko henkilöstöä koskevia yhteistoimintaneuvotteluja Salossa. Yt-neuvottelujen piirissä on kaikkiaan 34 työntekijää, jotka työskentelevät Perttelin Hähkänällä.

– Yt-neuvottelut kestävät vielä pari viikkoa. Viimeinen palaveri on tarkoitus pitää 27. huhtikuuta, toimitusjohtaja Sami Yllikäinen kertoo.

– Tavoitteena on emoyhtiön konsernistrategian mukaan siirtää toiminnat Suomesta yhtiön muihin yksilöihin, joita on eri puolilla maailmaa. Emopaikka on Saksassa, mutta toimintaa on kaikilla mantereilla.

Konsernin aikomuksena on siirtää kaikki toiminta pois Suomesta. Yllikäinen ei poissulje mahdollisuutta myös työntekijöiden siirtymiseen.

– Se riippuu jokaisen henkilökohtaisesta kiinnostuksesta, hän huomauttaa.

– Perttelin tehdas sulkeutuu, jos siihen tulokseen tullaan, mutta neuvottelujen ajan mietitään vielä kaikkia vaihtoehtoja. Korona-aikana asiat voivat muuttua hyvinkin nopeasti, Yllikäinen huomauttaa.

Hän myöntää, että koronakriisillä ei ole osuutta parhaillaan käytäviin yt-neuvotteluihin.

Hellan Salon yksikössä on autoteollisuuden valojen tuotesuunnittelua, kotimaan myyntiä sekä risteilyalusten sisävalaisinten kokoonpanoa ja tuotantoa.

– Marine Indoor -asiakkaina ovat muun muassa Turun telakka ja kansainvälisiä kauppakumppaneita, Ylliläinen toteaa.

Salon yksikön työntekijöiden määrä väheni noin 140:llä nelisen vuotta sitten. Enää työntekijöitä on 34. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yritystoiminnan päättymisen uhka on leijunut Perttelin yksikön yllä jo pitkään. Vuonna 2016 Hähkänän tehtaalla oli vielä 185 työntekijää, mutta määrä väheni rajusti yt-neuvottelujen seurauksena. Tuolloin Pertteliin piti jäädä vain parikymmentä ihmistä tuotekehitykseen ja myyntiin, mutta työpaikkoja säilyi tuplasti, kun kaikkea tuotantoa ei siirrettykään Romaniaan. Osaa risteilyalusten ja rakennusten led-valojentuotannosta jatkettiin Salossa.

Perttelissä sijaitsevan Hellan yksikön juuret ovat vuonna 1955 perustetussa Talmussa, joka valmisti ensin taloustavaroita ja sittemmin heijastimia.

Kansainvälinen Hella-konserni osti tehtaan vuonna 1983. Hella Lightning Finland Oy:n ensimmäiset led-tuotteet valmistettiin vuonna 1992.

Hella Group toimii 125 paikassa 35 eri maassa. Konsernin liikevaihto noin 7 miljardia. Sillä on yhteensä noin 39 000 työntekijää, joista 8 000 toimii tutkimuksen ja kehityksen parissa.

Hella on tuonut markkinoille muun muassa ensimmäiset kokonaan ledeillä toteutetut ajovalot ja ensimmäisen häikäisemättömän ksenon-kaukovalon.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Taisto Lehti
1 vuosi sitten

Talmun tarina on saamassa lopun aivan kuten kolme vuotta sitten jo oli nähtävissä. Todellisesti sen loppua on emoyhtiössä suunniteltu jo paljon sitä ennen, kun Hella lähti perustamaan yhtiötä Romaniaan n. 15 vuotta sitten. Suomeen ei enää annettu uusia tuotelinjoja. T:mi Talousmuovi Lehti & kumpp. v.1955 Arvi Lehden maatilan navetassa alkanut muoviyritys kesti 65 vuotta. Siitä kehittyi parhaimmillaan yli 450 henkilöä työllistävä moderni teollisuusyritys, jonka tuotteista suurin osa meni vientiin lukuisiin maihin. Tämän päivän uutinen on vain yksi monista Suomen yritysmaailman huolestuttavista ajan kuvista, jossa suomalainen menestyvä ja teknillisesti kaikin puolin korkeatasoinen tehdas lopetetaan ja toiminta siirretään halvemman kustannustason maahan. Valitettavasti… Lue lisää »

Saimi
1 vuosi sitten
Reply to  Taisto Lehti

Harmi, että niinkin vanha tuotemerkki Talmu jää nyt historiaan. Olen työskennellyt tehtaassa 10 vuotta. Se mielessä hyvänä aikana.

Jutta Vainio
1 vuosi sitten
Reply to  Taisto Lehti

Talmu-heijastimien tuotanto ja liiketoiminta onneksi myytiin 2006 suomalaisille, ja niiden valmistus jatkuu Laitilassa sekä jatkojalostus ja myynti Vantaalla Safety Reflector Finland Oy:ssä, josta ne toimitetaan sekä suomalaisiin että ulkomaisiin jakelukanaviin.