Ampumaurheilukesä liipaisimella – Salon isot kilpailut peruutettiin, kuinka käy ikäihmisten SM-kisojen?

0
Hevonpään ampumaurheilukeskus oli perjantai-iltana hiljainen.

Salon Seudun Ampujat kokee suuret taloudelliset tappiot kevään ja kesän kilpailuperuutusten takia. Kevään tapahtumat joutuivat koronaviruksen takia silppuriin, ja sama päätös jouduttiin tekemään perinteisille ja merkittäville Hevonpään heinäkuisille Ampumakisoille.

Kyseinen tapahtuma oli määrä järjestää 10.–12. heinäkuuta jo 52. kerran. Tapahtuman läpivienti mielekkäästi osoittautui kuitenkin mahdottomaksi.

– Osallistujista merkittävä osa olisi ollut yli 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Järjestelyt olisivat menneet vaikeaksi: heidän olisi pitänyt kilpailla todennäköisesti eri päivänä kuin muiden, ja toimitsijoilla olisi pitänyt olla melkoiset suojavarusteet, miettii Salon Seudun Ampujien puheenjohtaja Rauno Elo.

– Lisäksi riski monen kilpailijan jäämisestä kotiin olisi tässä tilanteessa ollut suuri, hän lisää.

Päätökset on järkevää tehdä hyvissä ajoin.

– Jos ratkaisuja lykätään lähelle tapahtumaa, on etukäteen maksettujen ilmoittautumisrahojen palauttaminen melkoinen ruljanssi, Elo muistuttaa.

Elo laskee, että kisojen osallistumismaksuista ja buffetin tuotosta tulee normaalina vuonna noin 20 000 euron tuotot. Kahdesta peruutetusta kevään kilpailusta yhteenlaskettu plusluku olisi ollut runsaat 12 000 euroa.

Seura teki opetus- ja kulttuuriministeriölle hakemuksen korona-avustuksesta. Hakuaikaa pidennettiin asiointipalvelun teknisen neuvonnan ruuhkautumisen takia.

Koko ampumaurheilukesä on valtakunnallisestikin kirjaimellisesti liipaisimella. Hevonpäässä pitäisi ratkoa ikänaisten ja -miesten SM-mitalit kivääri- ja pistoolilajeissa 15.–16. elokuuta. Ikäluokat ovat 50-vuotiaista 80-vuotiaisiin, eli riskiryhmäläisiä riittäisi tässäkin tapahtumassa melkoinen määrä.

– Lopullinen päätös kisojen järjestämisestä tehdään seuran hallituksen kokouksessa 8. kesäkuuta. Raaseporissa piti järjestää nuorten SM-kilpailut viikkoa ennen Salon tapahtumaa, mutta siellä on jo päätetty perumisesta, Elo kertoo.

– Liitolta tuli aikamoisia rajaehtoja meidän tapahtumamme järjestämiseen – niitä olisi vaikeaa toteuttaa. Aika vaakalaudalla ollaan.

Omatoiminen harjoittelu Hevonpäässä on tällä hetkellä sallittua.

– Tavoitteena on, että systemaattinen yhteisharjoittelu alkaisi kesäkuun alussa. Muut tahot ovat kuitenkin jo joutuneet perumaan aika paljon ratavarauksiaan, eli kyllä tässä aika hiljaiselolla joudutaan menemään.

– Jotain positiivistakin tilanteessa on: saimme kaupungilta työllistämistuella henkilön tekemään kunnostustöitä radalla. Kun ei kilpailla voi, niin pistetään paikkoja kuntoon, että kaikki on tip-top taas sitten, kun kilpailemaan päästään.

Salo Horse Show’ssa toiveikkuutta

Salo Horse Show’n ja lentopallon Salo Volley -turnauksen osalta odotetaan valtakunnallisia ohjeita urheilukilpailujen ja -sarjojen aloittamisesta. Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen arvioi STT:lle, että ohjeet ovat tulossa ensi viikon alussa.

Horse Show’n järjestäjät suhtautuvat toiveikkaasti siihen, että tapahtuma voitaisiin pitää suunniteltuna ajankohtana 9.–12. heinäkuuta.

– Tilanne olisi kallistumassa siihen suuntaan, että kisat pystytään järjestämään. Talkooväki olisi pääsääntöisesti innokkaasti tulossa mukaan, ja urheilijat odottavat tietysti kilpailemaan pääsemistä, luonnehtii kilpailunjohtaja Juha Linna.

– Itse kilpailu pystyttäisiin järjestämään aivan normaalisti 50 henkilön kokoontumisrajoituksen ollessa voimassa. Ravintolapalvelut askarruttavat enemmän, hän miettii.

Salo Volley piti järjestää 17.–19. heinäkuuta. Yli 500 henkilön yleisötapahtumien peruminen heinäkuun loppuun asti siirsi Salon tapahtuman uudeksi – ja viimeiseksi mahdolliseksi – ajankohdaksi 7.–9. elokuuta.

Tenniksen Salo Open -turnaus pystytään tällä tietoa pelaamaan. Ajankohta on 12.–14. kesäkuuta.

Kisko-Triathlonin 36 peräkkäisen vuoden putki katkeaa tulevana kesänä. Kilpailu piti järjestää 27. kesäkuuta, mutta järjestäjät päätyivät tapahtuman perumiseen. Kiskon Kiskojien puheenjohtaja Timo Virtanen piti tätä vaihtoehtoa lähes varmana jo huhtikuun alussa Salon Seudun Sanomien haastattelussa.

Salo Horse Show on kerännyt perinteisesti hyviä yleisömääriä Urheilupuistoon.