Etäinen vappu

0

ASKO LEHTONEN. Tervetuloa seuraamaan suoraa lähetystä vapunpäivän vietosta. Täällä torilla ei tapahdu mitään, mutta sehän ei estä minua raportoimasta teille tätä suurta tapahtumattomuutta.

Jotta ohjelma-aika saadaan täyteen, muistelen välillä omia menneitä vappujani ja soitan rahisevia ja kohisevia puheluita muutamalle vappuasiantuntijalle, jotka ovat vetäytyneet kesämökeilleen lähes tukiasemien kantamattomiin.

Mutta tähän väliin musiikkia. Ja mitäpä muuta se voisi näin vappuna olla kuin etätyöväenmusiikkia.

Siis eespäin eespäin tiellä taistojen turvavälein astukaamme, siskot, veikot.

Tästä tapahtumattomuuksien täyttämästä vapusta jää monta hienoa tapausta kerrottavaksi. Tuskin maltan odottaa, että saan ensi vuonna muistella suorassa lähetyksessä, kuinka Helsingin Esplanadin puiston Havis Amanda -veistos eristettiin vaneriaidalla.

Amanda on jo yli 110 vuotta vanha ja kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään. Perussairauksia hänellä ei tiettävästi lievästä haurastumisestaan huolimatta ole.

Salossa Seppä Lauri sen sijaan seisoo vasara tanassa kaikkien katsottavana ja kosketeltavana. Hän on vasta kuusikymppinen ja hyvässä kunnossa. Viimeksi kun kysyin, Lauri sanoi, että mistään ei kivistä.

Mutta johan tässä on tullut tärkeää informaatiota jaettua, joten eiköhän laiteta levy soimaan.

Tänne päin, täällä marssivat etätyöläiset. Sinä myös olet etätyöläinen.

Ja nyt on aika tehdä digiloikka ja ottaa yhteys ensimmäiseen asiantuntijaamme. Hän on politiikan tutkija, jolta kysymme, mitä oikein tarkoittaa nykyään usein käytettävä sana identiteettipolitiikka.

– Ilmiö ei ole uusi. Aikaisemmin siitä käytettin muun muassa sellaisia nimityksiä kuin yhden asian liike tai putkinäkö.

Kun ajat ovat ankeat niin kuin nyt, täytyy yrittää katsoa tulevaisuuteen. Joko identiteettipolitiikkaan seuraava muoti-ilmiö on näkyvissä?

– Kyllä on. Se on immuniteettipolitiikka.

Ja mikä tähän sopisikaan paremmin kuin viimeinen musiikkikappaleemme

Opi perusasiat. Se ei ehkä riitä, mutta opi ne: pese kädet, käytä käsidesiä ja yski hihaan.

Viimeistään nyt on tullut aika lopettaa tämä lähetys. Elämme poikkeusaikoja, emmekä tiedä, onko positiivinen tulos koronatestissä negatiivinen uutinen vai päinvastoin. Mutta tähän on tyytyminen, ja joka menneitä vappuja muistaa, sitä näytetikulla nenään.

Vaikka olen täällä yksin, olen varma, että tämä etätyöväenliikkeen ja suomalaisen etätyön juhlapäivä kokoaa yhteen kaikki eristysmieliset yli valtakunnan rajojen. Kaikkien maiden proletariaatit, hajaantukaa!

Jätä kommentti