Hakematta jäävät lounaat harmittavat ruuan jakajaa Salossa

7
Tanja Vesteriselle jäi vappuaattonakin käsiin useita ruoka-annoksia. Hän pitää tilannetta kurjana.

Salossa on jaettu etäopetuksen aikana ruokaa kotona opiskeleville koululaisille. Aluksi jaossa oli pelkästään valmiita lounaita, myöhemmin on jaettu myös ruokakasseja.
Ruuan jakajille yllätyksenä on tullut, että osa ruuan tilanneista on jättänyt annoksensa hakematta kouluilta.
Esimerkiksi Uskelan koulun Kavilankadun yksikön ruokapalveluvastaava Tanja Vesterinen sanoo, että ensimmäisellä viikolla 120 tilatusta annoksesta 15–25 jäi päivittäin hakematta. Enimmillään 30 annosta jäi koululle.
Tilattujen annosten määrä laski noin 60:een päivässä, kun kaupunki alkoi jakaa koteihin ruokakasseja.
– Sen jälkeen hakematta on jäänyt 6–10 purkkia päivässä. Rehtori laittoi jo kerran huoltajille viestiä Wilman kautta, että muistakaa hakea lounaanne. Tilaus olisi mahdollista myös peruuttaa, jos tulee este hakemiselle tai sairastuu, Vesterinen kertoo.
Hän pitää tilannetta kurjana. Hakemattomia ruoka-annoksia on pyritty myymään opettajille, mutta osa on pitänyt laittaa biojätteeseen.
– Kyllä tämä ihmetyttää. Ruokaa vaaditaan, mutta sitä ei viitsitä hakea, Tanja Vesterinen kummastelee.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Haloo
6 kuukautta sitten

Miksi biojätteeseen? Miksei sosiaalitoimiston kautta tarvitsijoille?

Hävetkää, hyvä ruoka menee hukkaan
6 kuukautta sitten

Wilmassa luki, että huoltaja tekee sitovan valinnan noudettavan koululounaan tai ruokakassin välillä. Valittiin siis vain toinen, molempia ei voinut saada, eikä tätä valintaa ole voinu vaihtaa. Vai onko kumminkin käynyt niin että koululounaan hakija onkin hakenut myös ruokajassin ja nyt ei tarvitse noutoruokaa? Vai jätetäänkö ruuan hakeminen lasten vastuulle ja lapset jättävät ruuan hakematta? Jos kerran on ilmoittanut, että haluaa kouluruuan, niin se pitäisi hakea tai ilmoittaa että ei tarvitsekaan. Kiittämättömyys on maailman palkka! Hienosti Salo on hoitanut tämän jutun ja sitten aina riittää näitä järjestelmän hyväksikäyttäjiä.

EttMääIhmettele
6 kuukautta sitten

Oliko joillekin jäänyt epäselväksi ehkä se, että ruoka-annoksia ei tuotu kotiovelle, vaan ne haetaan jakopaikalta. Vai oliko oikea hakupaikka tiedossa. Ikävää sen takia, että ruokia tuli laitettua turhia määriä.

Eija
6 kuukautta sitten

Saattaa olla syy siinä, kun monet lapset ovat ilman aikuisia kotona, siis vanhemmat ovat töissä. Lapsi on vastuussa ruuan hakemisesta yksin eikä eka- tai tokaluokkalainen pysty vielä hommaansa hoitamaan. Minun tuntemani lapset ainakin ovat vielä niin taivaanrannan maalareita, ettei hakemisesta tule mitään. Kun se kellonajan tunteminenkin on ihan hakusessa.

Höpö
6 kuukautta sitten
Reply to  Eija

Jos lapsi on kykenemätön hakemaan ruuan, niin miksi vanhemmat ovat sitten tilanneet kouluruuan? Ja varmaan soittamalla olisi voinut peruttaa, jos huomaa ettei noutamisesta tule mitään. Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin välinpitämättömyydestä.

Vanhemmat, herätys!
6 kuukautta sitten

Tällaisiahan nykyihmiset ovat. Kaikkea vaaditaan, ’kun kerran verojakin maksetaan’. Sitten kun palvelua järjestetään, sitä ei käytetä. Toisaalta, eiväthän koululaiset kesälläkään kouluruokaa saa. Ovatko lapset silloin ilman ruokaa?

Salolle pointsit
6 kuukautta sitten

Se on kuule Salo ja veronmaksajat säästäneet pitkän pennin, kun lapset ovat olleet kotona.

Lain mukaan koululaisille kuuluu kouluruokailu. Sille ei voi mitään, että jotkut vanhemmat ovat välinpitämättömiä, eivätkä voi peruuttaa tilaamaansa kouluruokaa, jos käykin ilmi, että sitä ei ehdi tai viitsi kukaan hakea.

Tässä on kyse myös vanhempien aktiivisuudesta. Monet ovat olleet tyytyväisiä Salon toimintaan tässä asiassa, mutta aina löytyy valittajia ja monesta asiasta.