Heinähäkki huutokaupataan

0
Heinähäkki palveli Salon torin esiintymispaikkana lähes 20 vuotta.

Salon kaupunki huutokauppaa torin vanhaa, heinähäkkinä tunnettua esiintymislavaa Kiertonetissä. Kiertonet on julkisen sektorin verkossa toimiva huutokauppa. Heinähäkki palveli torin esiintymispaikkana 80-luvun puolivälistä aina syksyyn 2004 asti.

Salon kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnion mukaan heinähäkki päätyi huutokaupattavaksi, sillä se on ollut viime vuodet vähäisellä käytöllä.

– Esiintymislava ei ole kovin hyvässä kunnossa, minkä vuoksi sitä ei ole haluttu enää antaa paikallisten toimijoiden käyttöön, Aarnio kertoo.

Iisalmesta 60 000 markalla ostettu heinähäkki tuotiin Salon torille 80-luvun puolivälissä. Se nimettiin Salon iltatoritoimikunnan ensimmäisen puheenjohtaja Pertti Heinosen mukaan ”Heinosen heinähäkiksi”. Ennen heinähäkkiä tori oli ollut ilman esiintymislavaa lähes 20 vuoden ajan, sillä vanha puinen soittolava purettiin Maariansillan rakentamisen tieltä vuonna 1964.

Salolaisissa ristiriitaisia tunteita herättänyt heinähäkki saateltiin eläkepäiville syksyllä 2004. Se siirrettiin kaupungin keskusvarastolle, josta sitä on voinut lainata tai vuokrata. Yritykset ja ulkopaikkakuntalaiset ovat voineet vuokrata heinähäkin käyttöönsä, kun taas Salon seudun yhteisöt ovat voineet lainata sitä maksutta.

Vuosien varrella heinähäkkiä on käytetty esiintymislavana monissa Salon alueella järjestetyissä tapahtumissa, kuten vuoden 2008 Kurarockissa ja vuonna 2016 Vuohensaaressa järjestetyillä Kuin silloin ennen -festivaaleilla.

Elokuussa 2008 heinähäkin uutisoitiin suistuneen ojaan, kun sitä oltiin palauttamassa Muurlasta takaisin keskusvarastolle.

Suvi Aarnio kuvailee heinähäkkiä ”käytössä kuluneeksi”. Huutokauppailmoituksen mukaan se myydään nykyisessä kunnossa, eikä sillä ole takuuta. Keskiviikkoaamupäivällä heinähäkistä korkein heinähäkistä tarjottu tarjous oli 200 euroa. Huutokauppa päättyy 14. kesäkuuta.

Kiertonetin käyttäminen on Aarnion mukaan yleinen käytäntö julkisella sektorilla, sillä sen kautta mahdollisimman monella on mahdollisuus osallistua huutokauppaan.

– Toivomme heinähäkin päätyvän sellaiseen paikkaan, jossa se tulisi aktiiviseen käyttöön, Aarnio toteaa.