Kahvadesiä kerran tunnissa, Salon kirjastojen avautuminen sujunut ruuhkitta

2
Kirjastovirkailija Virpi Oksasen päivystysvuoro asiakaspalvelussa päättyy siihen, että hän desinfioi ovenkahvat ja palautusautomaatin. Tämä tehdään tunnin välein. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kirjastofani Marja-Liisa Klemelä-Aalto tietää, mitä hakee. Salon pääkirjaston varaushyllyssä häntä odottaa C.J. Sansomin Itsevaltias.

Tykkään näistä 1600-luvun historiallisista tapahtumista.

Kahden kuukauden tauon jälkeen Klemelä-Aalto pääsee jälleen mielikirjojensa pariin. Hän ehti varautua kirjastojen sulkemiseen repullisella kirjoja, mutta ne on jo luettu.

Hän on harmissaan siitä, miten Salossa koronavirusepidemian aikana on toimittu.

– Täällä ei ole ollut me-hengen kohotusta, hallituksen tiedottamisen varassa ollaan oltu. Kansalaisopiston sulkeminen oli ruma temppu, kun koululaisetkin pystyvät opiskelemaan etänä.

Keskiviikkona pääkirjastossa kävi asiakkaita tasaisesti. Vartija Eve Weckman piti tuulikaapissa lukua siitä, että sisällä ei kerralla ollut yli 10 asiakasta. Tehtävä oli helppo, sillä jonoja ei ole syntynyt.

– Ihmiset tulevat ovelle varovasti. He lukevat siinä olevan lapun ja kysyvät, milloin kirjasto avataan kunnolla. Vanhemmat ihmiset haluaisivat päästä tietokoneelle.

Salon kirjastoja ryhdyttiin avaamaan viikko sitten vaiheittain ja rajoitetusti. Kirjoja voi palauttaa ja varauksia voi noutaa. Koronaviruksen takia hyllyistä ei voi tehdä lainoja, tietokoneet ja lehtienlukusalit eivät ole käytössä.

Kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind ei ollut etukäteen huolissaan, miten kirjastojen avaaminen sujuu. Huoli olisi ollut turha, sillä kaikki on mennyt hyvin.

– Asiakkaat ovat fiksuja, ja henkilökunta on sanonut, että alku on lähtenyt hallitusti. Ihmiset ovat noudattaneet hyvin turvavälejä ja käsidesiä kuluu paljon. Kirjastokäynnit ovat vain pikakäyntejä, Lind toteaa.

Pikakäynti tarkoittaa sitä, että lainassa olleet kirjat voi palauttaa ja varatut kirjat noutaa. Hyllyjen väliin ei pääse vielä selaamaan kirjoja, eikä lehtienlukusaliin lehtiä.

Salon pääkirjaston sekä Perniön ja Halikon kirjastojen palautusluukut avautuivat ensimmäisinä viikko sitten. Nyt kaikki yksiköt ovat avoinna ja kaikki työntekijät ovat takaisin töissä.

Alkuviikko on ollut kiireinen. Kolmen päivän aikana kaikissa yksiköissä tehtiin yhteensä 2 175 lainaa ja uusintaa ja kirjoja palautettiin 8 276. Lainausluvut ovat vähäiset normaalitilanteeseen, mutta materiaalia on palautunut runsaasti.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne jatkuu ainakin toukokuun loppuun.

– Oikeasti toivon, että kesäkuun alusta voitaisiin jatkaa normaalisti, Lind sanoo.

Kirjastovirkailija Virpi Oksanen on alkuviikon aikana kuullut monta kertaa saman lauseen: ”Ihanaa, kun olette auki.”

– Varaushyllyt ovat pullollaan kirjoja ja palautettua aineistoa tulee todella paljon. Edessä on, että hyllyt alkavat pursua, Oksanen uumoilee hymyillen.

Varauksia voi hakea erissä tai kerralla koko kuorman. Osa asiakkaista on varannut kymmeniä kirjoja.

Oksanen on kirjaston tapahtumatyöryhmän vetäjä, jonka ajatus on jo syksyssä.

– Syksyn kuviot ovat auki, mutta teen parhaani, että tapahtumia, kuten novellikoukkua, on.

Örvellystä

Missä ovat kertakäyttökäsineet?
Itsensä suojaaminen on unohtunut !
Nyt kun pitää useasti pyyhkiä kosketuspintoja monissa eri paikoissa näkee mitä hullumpia versioita.
Desifiointi ja desinfektio ovat kaksi eri asiaa.
Kumpikin pitää tehdä oikein jotta se ajaa tarkoituksensa,lisäksi noiden aineiden tuntemus ja käyttötarkoitus pitää tietää.
Monessa paikassa tarvittaisiin nyt koulutusta sieltä sairaala maailman puolelta jottei vaan pahimmillaan levitettäisi pöpöjä.

Tapio Äyräväinen

Vartiointiliikkeeltä oivallinen veto pistää nätti ja hyvin kohtelias neitonen tuulikaappiin. Hänen tehtävänään oli pitää huolta siitä, että kävijämäärä pysyy alle kymmenessä henkilössä kerralla. Hyvin miellyttävä kirjastossakäynti (kuten aina) ja asiallinen sekä kohtelias henkilökunta (kuten aina).