Kirjasto aukeaa tuskin lähiaikoina Salossa

14
Salon kirjaston pihaa remontoidaan parhaillaan, mikä sekin voi vaikuttaa asiakaspalvelujen avaamiseen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kirjaston asiakaspalvelua pystytään tuskin avaamaan edes ensi viikolla. Salon kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lind ei pysty arvioimaan vielä avaamispäivää, sillä töihin palaavat vasta hän ja kirjaston esimies Säde Vainio-Stén keskiviikkona eli tänään.

– Mitään aikatauluja en vielä voi sanoa, hän kertoo.

Lind sai kutsun töihin paluusta eilen. Kaupunkihan keskeytti yli 200 työntekijänsä palkanmaksun kirjaston henkilökunta mukaan lukien maaliskuussa. Työvelvoite heiltä päättyi jo 25.3.

Nyt kirjastoon töihin ovat lupautuneet ensimmäiseksi hän ja Vainio-Stén suunnittelemaan avaamista. Ensi viikon torstaina töihin tulee 11 muuta työntekijää, jotka on myös kutsuttu takaisin. Kaikkiaan kirjaston vakinaisia työntekijöitä on 35.

Lind muistuttaa, että kirjasto on ollut kiinni jo puolitoista kuukautta. Se suljettiin 18.3. toistaiseksi osana koronaviruksen torjuntatoimia. Maan hallitus linjasi torjuntatoimien purusta maanantaina, että kirjastot voidaan jo avata, mutta kovin äkkiä palveluja ei voida avata asiakkaille ainakaan Salossa.

– Palveluja on lähdettävä rakentamaan aivan tyhjästä, Lind selittää.

Suunnittelutyön pohjaksi tarvitaan puolestaan avin ohjeistus, jota ei vielä ole saatu. Lind muistuttaa, että avin tarkastajaan ollaan tarvittaessa muutenkin yhteydessä sekä neuvotellaan muiden Vaski-kirjastojen työntekijöiden kanssa.

– Valtavan haastava tilanne, meillä on paljon mietittävää.

– Veikkaan, että tulee pitkiä työpäiviä.

Ennen palvelujen avaamista asiakkaille on selvitettävä muun muassa se, miten meneillään olevat kirjaston pihatyöt sallivat asiakkaiden kulun pääkirjastoon.

Asiakaspalvelua varten ei itse kirjastossakaan ole vielä voitu valmistautua mitenkään. Esimerkiksi suojia asiakastyöhön tai turvaväleistä kertovia opasteita ei ole.

Tekemistä piisaa myös muun muassa siinä, kun työntekijät purkavat sulkemisen aikana kertyneitä lainausvarauksia.

– Osa asiakkaiden varauksista on myös noutamatta, Lind lisää.

Palautettavia kirjojakin kirjastoon on tulossa, sillä kun tieto sulkemisesta tuli, hyllyt tyhjenivät melkoista vauhtia viimeisenä aukiolopäivänä 17.3.

– Se muistutti Stockmannin hulluja päiviä, Lind naurahtaa.

Lainamäärä kertonee myös kirjaston merkityksestä ihmisille, sillä kaikkiaan kirjastosta lainattiin tuolloin 15 535 kappaletta. Vuotta aikaisemmin lainoja tehtiin 850 kappaletta, joskin päivä oli sunnuntai, jolloin lainaukset tehtiin omatoimikirjaston kautta.

Omatoimikirjastoja ei nyt koronarajoitusten aikana todennäköisesti pystytä aukaisemaan, mikä heijastuu lähikirjastoihin. Lind muistuttaa, että sinne tarvitaan henkilökuntaa, mikäli asiakaspalvelu avataan.

Avaamista pohtiva Lind on huolissaan myös henkilöstön jaksamisesta. Hän sanoo, että kirjaston työntekijät haluavat tehdä sitoutuneesti työtään.

14
Jätä kommentti

9 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Marco

No, eipä tullut yllätyksenä.

Marko

Kaupungin sivuilla ei ole mitään tietoa, miten näitä kaupungin toimintoja ruvetaan käynnistämään vai ruvetaanko ollenkaan. Mitä säästöä tällä kertaa yritetään toteuttaa, kun tiedotuskin on nollatasoa?

Kun hallitus on ilmoittanut, miten voidaan ruveta pakotteita purkamaan, niin olisiko kaupungin päättäjien otettava jonkunlainen kanta asiaan?

Malttava

Siellähän vasta suunnitellaan, mitä pitäisi tehdä.

Mikko

Tämä videopätkä löytyy kaupungin sivuilta edelleen. Eiköhän tätäkin voisi vaikka päivittää… ”Salon kaupungin ajankohtaiskatsaus koronavirustilanteeseen 27.3.2020”

Kirjaston suurkuluttaja

Joku ihme flegmaattisuus on Salon kaupungin työntekijöissä.

Kaupunginhallitus haluaa vain säästöjä, ja niin säästämme kaupungin köyhyyteen ja kurjuuteen.

Anu

Salossahan on useita muitakin kirjastoyksiköitä kuin tuo juuri remontoitava pääkirjasto. Esimerkiksi omatoimikirjastot voitaisiin avata hyvinkin nopealla aikataululla.

Malliesimerkki Salon tyylistä taas

Tätä se on kaupungissa, jossa mahdollisuudet on, mutta tahto ja johtajuus puuttuvat.

Yli 70v, Halikko

Kirjastopalvelupäällikön mukaan kaikki on aloitettava aivan tyhjästä. Kummallista, kai siellä kirjat ja lainauslaitteet sekä henkilöstö ovat vielä tallella?

Avataan ovet, käynnistetään laitteet ja ryhdytään töihin. Ei siinä muuta tarvita.

Siis häh?

Sitä minäkin ihmettelin, ovet auki ja lainaamaan. Miten noin yksinkertaisesta asiasta tänä päivänä saadaan tehtyä tuollainen ohjelmanumero?

Eiköhän se sama järjestelmä ole siellä kuin sulkiessakin ja kirjat hyllyssä.
Pihatöiden vuoksi kulku varmasti voidaan väliaikaisesti ohjata aidoin kulkemaan tiettyä reittiä pitkin. Ei nyt tehdä kaikesta niin hankalaa.

Alle kahden kuukauden kiinnioloaika ja hommat ihan levällään?

Kuulostaa tuo toiminta lähinnä vitsiltä, lomailtu puolitoista kuukautta ja jo nyt ollaan uupuneita mahdollisesta työmäärästä. 35 työntekijää saisi jo melkoisen tehtaankin pyörimään, jos halua ja kykyä löytyy.

Maija

Pitäisikö työntekijöihin laskea joku lomautettu siivoojakin mukaan?

Näin naapurissa

Somerolla alkaa tällä viikolla jo saada kirjastosta varauksia ulos. Kovasti on odotettu, eli mukava että täällä toimitaan nopeasti.

Ihmeiden aika ei ole ohi

On Salossa tänä vuonna tehty yksi hyväkin päätös. Säästää kirjaston pihalla kauniisti kukkivat kirsikkapuut.

Salolaista meininkiä

Merkillistä meininkiä. Onhan Salossa aika monta muutakin kirjastoa pääkirjaston lisäksi, kuten esimerkiksi Halikossa. Siellä odottelee meikäläistäkin yksi varaus. Ja muistaakseni hyllyt aikalailla kirjoja täynnä.

Marko

Kuka menee töihin, kun kaupunki on lopettanut palkanmaksun?