Koronakevät sai aikaan kurssivyöryn

0
Uusi Buusti 20 -valmennus käy taistoon koronaongelmia vastaan, sanovat Yrityskatsastuksen Jari Laakkio ja Merja Lehtinen Salon Horninpuistossa. Salolaisyrityksen uusi koulutus toteutetaan etänä eli kurssille voi osallistua vaikka puistosta käsin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koronapandemian takia lomautetuksi ja työttömiksi joutuneille on tarjolla lukuisia erilaisia kursseja ja koulutuksia.

Varsinais-Suomen ely-keskus kysyi huhtikuussa koronan innoittamana työmarkkinoiden tarpeiden mukaisia kurssi-ideoita koulutuksen järjestäjiltä ja palveluntuottajilta. Vastauksia kyselyyn tuli yli kymmeneltä taholta.

– Meille esiteltiin kymmeniä eri koulutuksia, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen asiantuntija Petri Järvinen työelämäpalveluista.

Järvisen mukaan ideat olivat hyviä ja niitä tuli laidasta laitaan.

– Päätimme hankkia osan tarjotuista koulutuksista. Kesä–elokuun aikana alkaa kymmenkunta uutta jatko- ja täydennyskoulutusta, jotka sopivat sekä lomautetuille että työttömille.

Koulutukset ovat kestoltaan noin 10–40 päivää, ja ne pyritään järjestämään pääosin verkossa, eli koulutuksiin osallistuminen ei edellytä liikkumista.

– Tarjolla on hyvin erilaisia koulutuksia, kuten kone- ja metallialan koulutuksia sekä ohjelmointiin ja digitalisaatioon liittyvää koulutusta. Tarjolla on myös esimerkiksi siivoustyön aseptiikkaan liittyvää koulutusta.

Työttömien ja varsinkin lomautettujen määrä nousi äkillisesti keväällä.

– Työttömänä ja lomautettuna on paljon myös ammatinharjoittajia ja esimerkiksi freelancereita. Koulutusten tarve on selvästi kasvanut työnhakijakunnassa, hän sanoo.

Järvinen kehottaa myös lomautettuna olevien tarttumaan tilaisuuteen.

– Lomautusaika kannattaa hyödyntää osallistumalla koulutuksiin. Koulutuksia on varmasti tulossa lisää vielä syksyllä.

Yrityssalo suoritti monen muun tavoin jättimäisen digiloikan maaliskuun puolivälissä, kun koronarajoitukset tulivat voimaan.

– Loikka tapahtui yhdessä yössä. Opettelimme esimerkiksi Teams-sovelluksen käytön, mikä sujuu nyt jo rutiinilla, sanoo kehittämispäällikkö Maija Pirvola Yrityssalosta.

Yrityssalo ryhtyi heti tarjoamaan verkkoseminaareja eli webinaareja, joissa jaettiin yrityksille tietoa muun muassa valtion avustuksista.

– Tiedontarve oli varsinkin alkuun aivan valtava. Yhdessä webinaarissa saattoi olla 90 osallistujaa. Kaikkiaan webinaareissa on ollut toistatuhatta osallistujaa.

Webinaareja ei voitu tallentaa, koska tietoa tuli koko ajan lisää ja se muuttui. Kaikki Yrityssalon tilaisuudet järjestettiin livenä.

– Webinaareja järjestettiin eri aikoihin päivästä, jotta kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

– Tilanne alkaa nyt selvästi tasaantua. Tilaisuuksien osallistujamäärä on laskenut toukokuun aikana, Pirvola kertoo.

Webinaareja järjestetään kuitenkin edelleen.

– Aiheet ovat hieman muuttuneet. Yleiswebinaareissa on käyty läpi esimerkiksi korona-aikaan liittyviä uusia ajatuksia ja ideoita.

Pirvola uskoo, että webinaarit ovat tulleet jäädäkseen.

– Osa haluaa jatkossakin osallistua tilaisuuksiin etänä. Webinaari on tehokas tapa tavoittaa iso joukko ihmisiä samaan aikaan.

Buusti 20 auttaa ymmärtämään koronapandemian seurauksia

Lomautetuille ja irtisanotuille työntekijöille suunnattu Buusti 20 -valmennus auttaa osallistujia ymmärtämään pandemian aiheuttamia muutoksia yritystoiminnassa.

Valmennus on kokonaan uudentyyppinen työvoimapoliittinen koulutus ja sen toteuttaa salolainen Yrityskatsastus.

– Koulutettavat käyvät läpi koronapandemian yrityksille ja markkinoille aiheuttamia vaikutuksia lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Koulutuksen sisältö ja toimenpiteet perustuvat oikeiden yritysten tietoihin, kertoo Jari Laakkio Yrityskatsastuksesta.

Koulutuksen tarkoituksena on luoda osallistujille selkeämpi kokonaiskuva tulevaisuuden työelämän vaatimuksista pandemian jälkeen.

– Myös työnantajat hyötyvät valmennuksesta, sillä kurssin suorittanut on työnantajalle lisäresurssi, Laakkio huomauttaa.

Laakkion mukaan koulutus on suunniteltu ja käynnistetty nopealla aikataululla, mutta jo nyt sille on ollut kova kysyntä.

– Koulutukseen on hakenut kymmeniä ihmisiä, vaikka hakua ei ole virallisesti avattu.

Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena hyödyntäen nykyaikaisia digityökaluja, kuten Teamsiä.

– Koulutettavat valmennetaan samalla ymmärtämään kyber- ja tietoturvallisuutta, jotta digiloikka olisi sekä tehokasta että turvallista.

Laakkion mukaan koulutus on suunnattu pääasiassa salonseutulaisille, mutta siitä hyötyvät myös Varsinais-Suomessa asuvat.

– Periaatteessa kurssille voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.

Maksuton koulutus on osa Varsinais-Suomen ely-keskuksen työvoimapoliittista koulutusta. Valmennus alkaa 8. kesäkuuta ja kestää reilut kuusi viikkoa.