Lintujen ruokintaa ei tarvitse jatkaa – Kesäruokinta voi olla huono palvelus etenkin linnunpoikasille

5
Lintujen ruokinta suositellaan lopettamaan kevään tuloon.

Kylmä ilmavirtaus on tuonut Salon seudullekin viime aikoina yöpakkasia ja räntäsateita. Kylmä sää ei kuitenkaan ole syy jatkaa lintujen ruokintaa.

– Ruokinnan jatkamista ei voi enää tähän aikaan vuodesta suositella, mutta siitä tuskin on suurta haittaakaan, jos sitä jonkin päivän vielä jatkaa, sanoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved .

Södersvedin mukaan lintujen kesäruokintaa ei ole juurikaan tutkittu Suomessa.

– Ei siis varmuudella tiedetä, että kuinka paljon linnut vievät lintulaudoilta löytyvää ravintoa myös poikasilleen, joille se ei ole parasta ravintoa ja voi aiheuttaa esimerkiksi kehityshäiriöitä.

– Luultavasti linnut kuitenkin vievät poikasilleen pääasiassa luontaista ravintoa eli hyönteisiä, hän jatkaa.

Södersvedin mukaan talviruokinnassa olleet linnut ovat pääasiassa hyvässä kunnossa pesinnän alkaessa, eivätkä ne tarvitse lisäravintoa.

– Muuttolinnutkin pärjäävät lyhyitä jaksoja hieman kylmemmässä säässä.

Kylmät kelit koettelevat eniten hyönteissyöjiä, kuten pajulintuja ja kirjosieppoja.

– Kylmyys on kova paikka niille linnuille, joilla on jo poikaset pesässä. Poikasten lämmönsäätelyjärjestelmä ei ole vielä kehittynyt samanlaiseksi kuin aikuisilla linnuilla ja ne tarvitsevat enemmän ruokaa pysyäkseen lämpiminä.

Esimerkiksi kirjosiepolla ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa pitäisi olla poikasia.

– Kirjosiepolla haudonta on yleensä käynnissä kesäkuun alkupuolella. Joskin monena viime vuotena kesäkuu on ollut poikkeuksellisen viileä, minkä takia kirjosiepon pesintä on onnistunut huonosti.

Lintujen lisäksi myös kokenut lintuharrastaja odottaa jo kesän alkamista.

– Syksy voisi jo loppua. Lunta tuli ensimmäisen kerran syyskuussa ja nyt kahdeksan kuukautta myöhemmin keli on sama, Södersved toteaa.

Jatkuu

Juuri hain lisää linnunsiemeniä, kun linnut käyvät niin tiheään. Ja sellaisia lintuja, joita ei yleensä enää kesällä näy, tiklit ja vihervarpuset. Ne tulevat, jos ei muuta ruokaa löydy.

Muut naapurit ovat lopettaneet jo ruokkimisen, niin kaikki linnut tulevat meille. On käpytikkaa, viherpeippoa, pikkuvarpusta, mustarastasta, punarintaa. Jos olisi joku bongauskisa, tulisi pisteitä todella helposti.

Minulla ei ole sydäntä jättää nyt ruokinta. Pikkuvarpusilla talon seinällä on pöntössä pesä, ja siellä on jo poikaset. Sekä pihapiirissä on sinitiasen pesä, sielläkin poikaset.

Olen seurannut pikkuvarpusia, ja eivät ne koko ajan vie lintulaudalta ruokaa pesään, joten ruokavaliossa on muutakin kuin auringonkukansiemeniä.

Aamiaispöytä lämmittää

Sama täällä. Siemenistä olen jo luopunut, mutta talipallot tekevät kauppansa varhaisaamupakkasella.

yks mamma

Ruokintaa jatkan minäkin, kun ilmatkin, etenkin aamut ovat niin koleat . KunTyhjään ruoka-astiaan kävin siemeniä laittamassa, tuli pikkulintu läheiselle oksalle iloisena kiitokset visertämään. Tuli ihan hyvä mieli.

Tapio Äyräväinen

Olen tehnyt saman havainnon. Lintulaudalla on tavattoman paljon sellaisia lajeja, joita ei juuri edes näe. Meillä on kaksi ruokintapaikkaa, joista toisella (lähes) asustaa tikkapariskunta, mustarastaita ja kaksi oravaa. Välillä mennään vauhdikasta piirileikkiä.

Uusia pönttöjä olen ripustellut kymmenkunta. Luontoa on hauskaa ja opettavaista seurata.

eila

Lintujen laulu on kaunista ja niiden elämää on mukava seurata. Nyt harmikseni huomasin mustarastaan pesineen peräkärryn alle. Onhan se suojaisa paikka mutta kovin alhaalla kun naapurin kissa/kissat käyvät huvikseen lintuja tappamassa. Linnuilla on sen verran luonnossakin vihollisia ettei kotikissoja enää kaivattaisi. Kissojen touhua puolustellaan sillä että ne muka tappavat hiiriä. Voivat tappaakin mutta hiiren syöjiä on luonnossakin. Meillä asustaa lumikko ja kettu ym. pikkujyrsijöiden syöjiä.