Lundén Valoniasta: Emme tarvitse ideologisia hallintohimmeleitä

18
Mikko Lundén (ps.) perusteli Valoniasta irtautumista rahalla.

Salon kaupunginhallitus päätti toukokuun alussa, ettei Salo ole jatkossa mukana Valoniassa.

Ratkaisu oli sikäli yllättävä, että alun perin kyse oli lausunnon antamisesta Varsinais-Suomen kestävän kehityksen yhteistyöstä ja Valonian Ohjelma 2030 -luonnoksesta.

Lausunnon antamisen sijaan koko yhteistyöstä päätettiin luopua. Päätös syntyi Mikko Lundénin (ps.) esityksestä äänin 6–7.

Nyt asia tullee kuitenkin valtuuston punnittavaksi, koska 21 kaupunginvaltuutettua jätti asiasta viime maanantaina aloitteen. Siinä toivotaan kaupunginhallituksen Valonia-päätöksen tuomista valtuuston käsiteltäväksi.

– Olen pettynyt siihen, että aloite tehtiin. Pitäisikö itsekin tehdä aina aloite asioista, kun päätös ei miellytä? Tilanne on surkuhupaisa, sanoo Lundén.

Lundénin mielestä tärkein peruste yhteistyön lopettamiselle on rahan säästäminen.

– Kaupungin organisaatio pystyy hoitamaan lakisääteiset asiat. Emme tarvitse ideologisia hallintohimmeleitä, sanoo Lundén.

Lundénin kannalla kaupunginhallituksen äänestyksessä olivat keskustan Johanna Riski, Ulla Huittinen ja Timo Lehti sekä kokoomuksen Elina SuonioPeltosalo, Marko Tapio ja AnnaLeena YliJama.

Keskustan Ulla Huittinen on sitä mieltä, että Salon pitäisi tarkastella kaikkia jäsenmaksujaan yhteistyöelimissä kriittisesti.

– Maakuntaliittokin pitäisi kyseenalaistaa, että mitä me sillä rahalla saamme, sanoo Huittinen.

Valonia-päätöksen yhteydessä on tuotu esiin myös se, että osa luottamushenkilöistä kokee Valonian ympäristötyön olevan ”liian vihreää” ja haitaksi maanviljelijöille.

– Esimerkiksi ojien ruoppauksissa on ollut ristiriitatilanteita. En rakentaisi kuitenkaan sellaista asetelmaa, että tässä ovat viljelijät ja vihreät vastakkain, sanoo Huittinen.

Yhteistyön jatkamisen puolella olivat kaupunginhallituksessa SDP:n Saija KarnistoToivonen, Simo Vesa ja Saku Nikkanen sekä Marja Ruokonen (vas.), Jonna Nyyssönen (vihr.) ja Kalle Tekkala (kd.).

– Osalle tämä oli helppo säästökohde. Ei ajateltu sitä, paljonko työ maksaa itse tehtynä, analysoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Karnisto-Toivonen äänestystulosta.

Urpo

Näin kuntalaisena olisi kiinnostava tietää, miten väitteisiin lakisääteisten tehtävien järjestämisen kustannuksista irtautumisen puolella olevat vastaavat. Vai jälleen kerran taustalla jotain, mitä ei ääneen haluta sanoa. Kenties jutussa kiistetty näkemys ylivihreästä toiminnasta.

Keijo K.

Salossa toimitaan?

Änkyrä

Perussuomalaisille ympäristön suojelu on vain ideologista huuhaata ja ”tunneasia”. Eli keksitään sopiva leimakirves ja aletaan heilutella sitä?

Salon alueella jatkuvasti tapahtuvat raskaat ympäristörikokset eivät lopu vain sukkelia ”onelinereita” heittelemällä. Septisäiliöt tyhjennetään puroihin, omia kaatopaikkoja ilmestyy teiden varsille jne.

Aikovatko perussuomalaiset vahtia jalkapatikassa itse jokaista puroa ja metsätien vartta?

Urpo

Ei Valonian tehtävänä ole tuollaisia asioita vahtia.

Äänestä omaasi

Perussuomalaiset ratsastaa maahanmuuttopolitiikallaan ja ilmasto ja ympäristö asiolla ja saa monen kanslaisen menemään vipuun.

Todellisuudessa edes kokoomuslainen politiikkakaan ei ole niin jyrkästi oikealla eli parempiosaisten asialla kuin mitä se on perussuomalaisilla.

Toivottavaa olisi että äänestäjät tosissaan ottaisisivat selvää ennen kuin päättävät mitä puoluetta äänestäisivät.

Salon Matti ja Talouskukkaro

Ympäristöasiat tuntuvat olevan joillekin punainen vaate. Kaupunginhallituksen jäsen Tapio sai tuomion ympäristörikoksesta, lieneekö tämä syynä, kun kannattaa Valonian jäsenyyden lakkauttamista, vai onko ympäristöasiat muuten vain vähäarvoisia.

Syytä olla tarkkana

Jos on poliittisesti puolueeton organisaatio, niin pitää huolehtia ettei tämäntyyppistä epäilyä pääse syntymään.

Seija

Mielipidekirjoituksessa tänään (SSS 18.5.) kirjoittaja sanoi, ettei häpeä päätöstä, mutta ei perustellut sitä, vaan siirtyi selostamaan keltaista biotaloutta eli maataloutta. Ei tästä muuta voi kuin arvella, että syy eroamiseen on se, että Valonia ei tee maatalouden eteen mitään, vaan kenties suorastaan toimii sitä vastaan. Kun useimmat meistä eivät sen erityisemmin tunne Valonian toimintaa, jää kaipaamaan täsmällisempiä perusteluja. Valonia tunnetaan parhaiten kenties jätevesiasioista, mutta kyllä se (nyt kun sen sivuja katselin) kiertotalouden ja mm. lähiruoan parissakin näkyy toimineen. Opinpa sitten uusiakin asioita. Ministeriön sivuilla puhutaan vihreästä, keltaisesta, sinisestä ja punaisesta biotaloudesta. En tiedä, johtaako jostakin yhteisorganisaatiosta tykkänään eroaminen parempaan tulokseen, kuin… Lue lisää »

Värisuora

Kyseessä varmasti on se, että katsotaan, ettei Valonian kaltainen organisaatio ole kyennyt koko olemassaolonsa aikana tuottamaan niitä palveluita, kuin mitä jonkinlainen cityvihreys edustaa.

Nämä eri biotaloussuunnat ovat kyllä mielenkiintoiset, ja Valonian sivuja kun lueskelee, niin he vaikuttavat toimivat pääasiallisesti sinisten biotaloushankkeiden parissa. Toki vesistöjen kunnostukset ovat tärkeitä, ja esimerkiksi ely tekee verovaroin samoja hankkeita, mutta maatalouden mittavat mahdollisuudet jäävät pääsääntöisesti hankkeiden ulkopuolelle.

Ihan hyvä asiaa on perata, mistä maksetaan ja mitä oikeasti tarvitaan. Lopputulos voi olla oikeinkin hyvä.

Ideologiansa kullakin

Kuulisin perussuomalaisilta mieluummin kannanottoja ja määrärahahakemuksia Salon seudun läpeensä reikiintyneen tieverkoston korjaamiseksi. Eipä ole kuulunut.

Tapio Äyräväinen

Nimimerkin takaa on mukava pajattaa viisauksia. Eikö pokka kestä omalla nimellä herjaamista?

Ehkä kannattaisi puhua totta, eikä valehdella.

Tätä mieltä -kirjoituksessani – SSS 10.2.2020 sanoin mm. seuraavaa:

”Pääkadun sillalle ajaessasi autosi renkaat putoavat parikymmensenttiseen kuoppaan. Keskikaupungin kadut kaipaavat asfalttia tulevana kesänä ja kokonaiskuva vaatii kohentamista.”

Mitä nimimerkki mahtaa tarkoittaa ”määrärahahakemuksilla”?

Otetaan rauhallisesti vaan

Hitaasti ajettavalla kaupunkialueen ydinkeskustan pääkadulla kuopista ei ole vastaavaa riskiä verrattuna puheena olleeseen Salon seutuun ja esimerkiksi Salosta Kokkilaan ja Kemiöön johtavaan maantiehen, johon en ole missään nähnyt salolaista talousarvioaloitetta. Salolaisittain tehty maantien parantamiseen tähtäävä talousarvioaloite Kemiönsaaren Dragsfjärdintien parantamiseen valtion diaareista kyllä löytyy.

Poliittisten näkemysten arvostelu ei täytä herjaamisen tunnusmerkkejä. Äänestän itsekin perussuomalaisia, ja siksi fokuksen säilyminen valtakunnallisesti olennaisissa asioissa on tärkeää, rakentavan keskustelun ohella.

Salon Matti ja Talouskukkaro

Kun katsoo perussuomalaisten kannanottoja kaupunginhallituksessa ja valtuustossa, niin kovin vastahankaista on ollut keskustan kehittämisen suhteen. Sanoisinko, että kaikkea on lähinnä vastustettu.

Valonia-tapaus ei liity keskustan kehittämiseen, mutta kun aletaan puhumaan ideologisista himmeleistä, se kertoo lähinnä perussuomalaisten populismista. Valonia-yhteistyön päättyminen ei kyllä säästöjä tuo.

Allan

Lunden vastusti Tunnin juna -hanketta ja halusi siihen varattavia rahoja tiestön kunnostukseen.

Väitteesi siitä, ettei ole kuulunut, ei pidä paikkaansa.

Tuumasta toimeen

Yleisellä tasolla tiestön kunnostuksesta on toki ollut puhetta monessakin puolueessa.

Tarvittaisiin käytännön aloitteita, rahoitushakemuksia ja hankkeiden käynnistämisiä juuri Salossa sijaitsevien vanhojen todella huonokuntoisten maanteiden uudelleen päällystämiseen.

Työkalut on käytettävissä

Näihin tienpäällystyshankkeisiin on haettavissa mm. EU-rahoitusta. Jonkun pitäisi vain Salossa ehdottaa huonokuntoisimmat korjauskohteet ja laittaa hakemukset liikkeelle. Ei se pelkistä puheista parane.

Turun tiestöä perusparannetaan EU-rahoituksella juuri parhaillaankin.

Veronmaksaja

Muistakaa, ketä äänestätte seuraavissa vaaleissa. Valoniahan tuottaa paljon suuremman rahallisen lisäarvon kuin mitä sen jäsenyydestä on maksettu.

Kyllä tässä nyt on jo aloitettu vaalityö – järkisyillä tätä esitystä ei voi perustella. Ei kaikki viisaus ole Salossa, eikä mikään kehity samojen änkyroiden jutellessa keskenään – päinvastoin.

Sepi

Ei kyllä sinun viestisi vakuuta yhtään minua. Olisikohan sinulla esittää jotain faktaa miten Valonia tuottaa paljon suuremman rahallisen lisäarvon kuin mitä sen jäsenyydestä on maksettu??