Mehiläinen ei rakenna Somerolle uutta palvelutaloa – Tervaskanto jää kaupungin omistukseen

2
Tervaskannon palvelutalossa on kolme kerrosta, mutta kosteusvaurio sulki kolme vuotta sitten alakerran tilat. Käytössä 46 hoivapaikkaa.

Mehiläinen ei rakenna Somerolle uutta palvelutaloa. Yksityinen terveysalan suuryritys on ilmoittanut Someron kaupungille, että se vetäytyy Someron kaupunginvaltuuston kesällä 2018 hyväksymästä hankkeesta.

Mehiläisen piti ostaa Tervaskannon palvelutalo ja tehdä sen tilalle uusi 60-paikkainen talo. Mehiläisen oli määrä maksaa Tervaskannosta valtuuston hyväksymän sopimuksen mukaan 2,3 miljoonaa euroa ja etsiä tyhjentyvälle vanhalle rakennukselle muuta käyttöä.

Mehiläisen vetäytyminen merkitsee sitä, että Tervaskannon palvelutalo jää kaupungille. Someron perusturvajohtaja Taru Nordlund korostaa, että Somerolle tarvitaan uusi palvelutalo.

– Nyt kun Mehiläinen vetäytyy, on kaupungin vietävä itse hanketta eteenpäin. Tervaskannon tilat ovat tulleet tiensä päähän, Nordlund huomauttaa.

Tervaskannon alakerta suljettiin kolme vuotta sitten kosteusvaurion takia, joten talossa on käytössä vain kaksi kerrosta ja 46 paikkaa.

Nordlund sanoo, että Somerolle kaivataan lisää myös kevyemmän palveluasumisen paikkoja, joissa ei ole yöaikaista hoitoa. Mehiläisen palvelutaloon piti tulla 45 tehostetun ja 15 kevyemmän palveluasumisen paikkaa.

Mehiläinen perustelee Somerolta vetäytymistään muuttuneella markkinatilanteella, johon myös korona on jättänyt omat jälkensä. Mehiläisen hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Niklas Härus kertoo, että järjestelyn toteuttaminen suunnitelluilla ehdoilla ei yrityksen puolesta ole enää mahdollista.

Mehiläinen vetoaa viestissään kaupungille myös kilpailu- ja kuluttajaviraston linjaukseen. Virasto katsoi Mehiläisen Savitaipaleella tekemän vastaavan järjestelyn hankintalain vastaiseksi, koska asumispalveluita koskevaa sopimusta ei oltu kilpailutettu. Mehiläisen oli määrä tehdä Savitaipaleelle vanhojen kiinteistöjen tilalle 60-paikkainen palvelutalo, jota se olisi pyörittänyt.

Mehiläisen mukaan ikäihmisten asumispalvelut olisi pitänyt Someron järjestelyssä avoimesti kilpailuttaa, jotta asia kestäisi kilpailu- ja kuluttajaviraston tarkastelun.

Someron kaupunki kävi keskusteluja Tervaskannon palvelutalon myynnistä aikoinaan neljän valtakunnallisen hoiva-alan yrityksen eli Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Mediset Hoivarakentajien kanssa. Kaupunki sai kolme tarjousta, joista loppusuoralle valittiin Mehiläinen.

Kaupunki ja Mehiläinen eivät ehtineet solmia Tervaskannon kaupasta järjestelyineen virallista sopimusta, joten Mehiläisen vetäytyminen hankkeesta ei vaadi erityisiä toimia.

Mehiläisen palvelutalo


Valtuuston päätös mutta ei sopimusta


Someron kaupunginvaltuusto päätti 18. kesäkuuta 2018 myydä Tervaskannon palvelutalon Mehiläiselle.

Mehiläisen piti ehtojen mukaan maksaa Tervaskannosta 2,3 miljoonaa euroa ja rakentaa Somerolle 60-paikkainen palvelutalo.

Valtuutettu Riitta Lehtinen (sd.) valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen lokakuussa 2019.

Alkuvuodesta 2020 Mehiläinen esitti Someron kaupungille, että uusi palvelutalo olisi vain 45-paikkainen. Mehiläinen totesi lisäksi, että hoitopäivän hintaa pitää korottaa aiemmin sovitusta 125 eurosta /vuorokausi.

Toukokuussa 2020 Mehiläinen ilmoitti luopuvansa hankkeesta ennen virallista sopimusta.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Raha ratkaisee
2 vuotta sitten

Yksityisten hoivalaitosten voiton kerääminen on vaikeutunut, kun isojen ongelmien esille tulon myötä niitä alettiin valvoa. Vähensi varmasti intoa maksaa ylihintaa vanhasta kiinteistöstä. Ja sote-uudistus ehdittiin jo kuopata, joten sekin houkutin poissa. Hoitajille helpotus varmasti, sillä jostakin ne voitot yksityinen ottaa.

keijo.k
2 vuotta sitten

Mielenkiintoista leikkiä ajatuksella: Mikä olisi tilanne ilman valitusta?