Neljä kertaa kolme vuotta – nuoresta kvartetista koulitaan LP Viestissä pitkillä sopimuksilla liigatähtiä

0
Arita Ternava (vas.) ja Linnea Kuusela (toinen vas.) ovat ensi kaudella samalla puolella verkkoa. Paimion Yrityksen kasvatin Lotta Kukkosen (pelinumero 11) liigaura alkaa puolestaan Oriveden Ponnistuksessa.

LP Viesti aloittaa projektin, jonka voi tiivistää seuraavasti: neljä pelaajaa pyrkii kolmen sopimusvuoden aikana kehittymään mahdollisimman lähelle suomalaista naislentopalloilun huippua.

Näillä näkymin vuoteen 2023 asti LP Viestissä pelaavia Linnea Kuuselaa, Arita Ternavaa, Teija Vuorenmaata ja Saana Virtasta yhdistää moni asia. Muut ovat syntyneet vuonna 2002, Virtanen 2003. Jokaisen pelaajan potentiaali on Suomen mittakaavalla varsin suuri.

16-vuotiaalla passarilla, Salon Viestin ja Raision Loimun kasvatilla Saana Virtasella riittää päävalmentaja Tomi Lemminkäisen mukaan mahdollisuuksia yltää korkealle tasolle.

– Saanalla on kaikki ominaisuudet nousta aikanaan LP Viestin ykköspassariksi. Ylipäätään Salon Viestin kasvatit ovat olleet aloitusseitsikon tason pelaajina aika harvassa Armisen sisarusten jälkeen. Lähinnä puhutaan siis Anna Czakanista ja Ronja Heikkiniemestä.

Tämänikäisellä pelaajalla moni asia on luonnollisesti vielä suuri arvoitus. Virtanen pelasi viime kaudella LP Viesti Akatemiassa neljä ottelua. Hän palasi loukkaantumisen vuoksi Kuortaneelta Saloon.

– Saana on nuori, ja töitä pitää tehdä paljon. Pitää kuitenkin muistaa, että kansainvälisen tason pelaajaksi nousemiseen tarvitaan isoa vastuuta Suomen liigassa jo hyvin nuorena. Näin oli tilanne esimerkiksi Kaisa Alangon kohdalla, Lemminkäinen muistuttaa.

Vaikka muut LP Viestin perjantaina julkistamat sopimuspelaajat ovat hyökkäävän roolin nuoria naisia, on Virtanen heistä pisin.

– 182 senttiä on passarille pituus, joka riittää kansainvälisille kentille, Lemminkäinen huomauttaa.

– Kuortaneella opin paljon harjoittelusta, lajitaitojen kehittämisestä ja toki yksin asumisestakin, joka tuo hyvää pohjaa seuraaville kausille, toteaa Virtanen itse seuran tiedotteessa.

Saana Virtanen. (kuva: Lentopalloliitto)

Pelaajien kehittämissuunnitelmat ovat kaikilla neljällä pelaajalla samankaltaiset. Ensin suuri rooli Akatemian ykkössarjajoukkueessa, minkä jälkeen seuran toiveen mukaan aikanaan suuri rooli liigassa.

– Mielestäni liigaan pääsee tällä hetkellä pelaamaan liian helposti. On parempi kantaa ensin isoa vastuuta ykkössarjassa ja ansaita paikka pääsarjassa sen jälkeen, Lemminkäinen kokee.

Laitapelaajat, 18 vuotta keskiviikkona täyttänyt Vuorenmaa ja täysi-ikäiseksi kesäkuussa tuleva Ternava kantoivat isoa vastuuta ykkössarjassa jo viime kaudella. Molemmat olivat kuuden eniten pisteitä tehneen pelaajan joukossa.

– Tarkkaa aikamääritelmää näiden pelaajien kehittymisessä on mahdotonta antaa. Esimerkiksi Vuorenmaa on vielä fyysisesti raakile, mutta jo yhden harjoituskesän aikana edistystä voi tapahtua hurjasti, Lemminkäinen muistuttaa.

– Viime kausi oli onnistunut ja kehityin paljon. Odotan sen kehityksen jatkuvan, luonnehtii Vuorenmaa tiedotteessa.

Teija Vuorenmaa. (kuva: LP Viesti)

Harjoittelua tulee kaikilla sekä liigajoukkueen että Akatemian mukana.

– Aritan kohdalla kävi viime kaudella niin, että hän matkusti bussissa turhankin paljon oltuaan liigajoukkueen mukana enimmäkseen vaihtopelaajana. Pyrimme jatkossa välttämään ”turhaa” matkustamista, eli saatamme lähteä joihinkin liigapeleihin vähän tavallista pienemmällä kokoonpanolla, Lemminkäinen miettii.

Linnea Kuusela kokeili päättyneellä kaudella Mestaruusliigan pelien tasoa oltuaan verkon toisella puolella jokaisesta pääsarjajoukkuetta vastaan. Yleispelaaja oli parhaimmistoa Kuortaneen lukiolaisjoukkueessa, joka kävi kymmenellä paikkakunnalla toteamassa liigaryhmien olleen tuossa vaiheessa liian kovia.

Muiden ”kolmen vuoden pelaajien projektilaisten” tavoin Kuusela jatkaa lukio-opintojaan Varsinais-Suomessa. Lukiota on kullakin nelikon jäsenistä jäljellä vielä joitakin vuosia, riippuen myös lentopallouran kehityksestä.

– Linnea on ollut omassa, tasoltaan tasaisessa ikäluokassaan ehkä Suomen ykköspelaaja. Aloitusten vastaanotto on hänen vahvuutensa, hyökkäämisessä on myös fysiikan kannalta kehitettävää, Lemminkäinen luonnehtii.