Neljäntoista tonnin betoniankkurit pitävät Kokkilan uuden laiturin paikallaan

6
Rami Laaksonen pudotti 1200 kiloa painavan betoniankkurin metrin syvyiseen kuoppaan. Jere Keskitalo oli valmiina kiinnittämään jykevän kettingin.

Kokkilan uimalan uusi laituri Halikossa valmistui perjantaina. Pitkän laiturin kaikki kaksitoista betoniponttonia on ankkuroitu kettingillä yli tonnin painoisiin betoniankkureihin.

– Tämä pysyy ainakin paikallaan, Saariston Rantarakentajat Oy:n yrittäjä Rami Laaksonen totesi.

Uimarannan entinen laituri ajelehti joulun alla ruovikkoon, kun sen ankkuriketjut katkesivat myrskyssä. Kunnon kettingit olivat yksi vaatimus, kun Salon kaupungin liikuntapalvelut pyysi tarjoukset laiturin uusimisesta.

Liki neljäkymmentä vuotta vanha laituri oli muutenkin huonossa kunnossa.

– Betoniponttoneista näkyi raudat, ja tukipuut ja kannattimet olivat mädäntyneet. Sitä paikattiin monta vuotta, mutta enää tekohengitystä ei olisi pystynyt antamaan, Salon liikuntapaikkamestari Reino Laaksonen toteaa.

Perjantaina aamupäivällä Rami Laaksonen kaivoi viimeiset montut 48 metriä pitkän laiturin betoniankkureille. Asentaja Jere Keskitalo huolehti, että jykevät kettingit tulevat kunnolla kiinni.

– Aika ohut hiekkakerros, Laaksonen aprikoi ohjaamossa.

Kaivinkoneen kauha paljasti, että laiturin alkupäässä on saven päällä hiekkaa vain kymmenkunta senttiä. Rantarakentajien kaksikko mietiskeli, että kaupunki voisi ehkä kaapia kuivalta maalta vähän hiekkaa rantaveteen.

Salo kilpailutti laituriurakan maaliskuussa niin sanottuna kokonaishankintana. Tarjouspyyntö sisälsi vanhan laiturin purkamisen, purkujätteen käsittelyn sekä uuden laiturin asennuksineen.

Liikuntapalvelut sai kaksi tarjousta. Raisiolaisen A-Laiturit Oy:n hinta oli 29 500 euroa. Perniöläinen Näpsä-Laiturit hävisi tarjouskilvan 440 eurolla. Työn teki alihankintana naantalilainen Saariston Rantarakentajat.

Uusi 48-metrinen laituri vastaa pitkälti vanhaa laituria.

Laituri piti uusia jo kymmenen vuotta sitten, mutta kaupungilla ei ollut siihen varaa. Nyt rahat saatiin peruuntuneesta traktorikaupasta.

– Onni onnettomuudessa, ettei talvella ollut lunta, Reino Laaksonen naurahtaa.

Vapaa-ajanlautakunta oli esittänyt kaupungin talousarvioon 45 000 euroa käytetyn traktorin ostamiseksi latukoneeseen. Valtuusto karsi summan 30 000 euroksi. Se olisi riittänyt parikymmentä vuotta vanhaan työkoneeseen, jolla olisi ajettu jo 10 000 tuntia.

”Tällaisen traktorin hankintaan ei kannata ryhtyä, koska korjaus- ja huoltokustannukset ovat helposti suuret”, vapaa-ajanlautakunta totesi tammikuussa.

Rahat päätettiin siirtää Kokkilan uimalan hyväksi.

Talvimyrsky on runnonut laituria myös Lehmijärven uimarannalla. Sukeltaja kävi torstaina tutkimassa vahinkoja. Pari ponttonia ja puuosia on ainakin rikkoutunut.

– Laituri on siirtynyt paikaltaan kaksi, kolme metriä. Ketjut ovat kestäneet, mutta painot ovat liukuneet mudassa, Reino Laaksonen sanoo.

Liikuntapaikkamestari odottelee nyt raporttia ja kustannusarviota. Korjausurakassa täytyy huomioida sekin, että vettä on uimahyppytornin alla tarpeeksi laiturin siirryttyä pois paikoiltaan.

– Lehmijärven laiturikin pitää uusia jossain vaiheessa, mutta ei vielä tänä eikä ensi vuonna. Täytyy katsoa kokonaisuutta, milloin kannattaa hankkia uusi, jos vanhaa joutuu korjaamaan joka vuosi.

Myös Kokkilan uimalan toista laituria lähempänä lossia on Laaksosen mukaan korjattava. Myrsky on vääntänyt sitäkin sijoiltaan.

Käytetyt kalliita kun ostajana kunta?

”Vapaa-ajanlautakunta oli esittänyt kaupungin talousarvioon 45 000 euroa käytetyn traktorin ostamiseksi latukoneeseen. Valtuusto karsi summan 30 000 euroksi. Se olisi riittänyt parikymmentä vuotta vanhaan työkoneeseen, jolla olisi ajettu jo 10 000 tuntia.” Millainen tarktori maksaa vielä 20 vuoden päästä 30000€ ja käyttötuntejakin 10000? Taitaa olla omat hinnat kun myydään kaupungeille…45000€ saa jo melkein uuden traktorin, riippuu tietty koosta ja varustetasosta. No, hyvä et tulee uus laituri, jotain hyötyä lumettomasta talvesta 👍

Utelias

Mihin ne traktorit ja koneet menevät kaupungille ostetuista kiinteistöistä? Omille pihoille vai mökeille?

Takuulla hyvässä korjussa

Mitä tarkoitat kaupungille ostetuilla kiinteistöillä?

Jos kuka vain ostaa markkinoilta minkä tahansa maatilakiinteistön, traktorit on jo myyty ensimmäisenä niistä kiinnostuneille naapureille tai netissä eniten tarjoavalle. On tuiki harvinaista että myytäville kiinteistöille jäisi tänä päivänä traktoria, edes vanhaa ja ruosteista, kun niitä huonommallekin romutavaralle on yritteliäällä maaseudulla terhakkaat markkinat.

Utelias

Siis niistä kiinteistöistä, jotka tarjotaan kaupungille. Eivät ole yleisessä myynnissä. Mihin se kaikki irtaimisto menee esim. kun ei perijöitä ja kaupunki saa silloin sekä kiinteistön että irtaimiston? On ollut traktoreitakin näissä mukana. Eivätkö siirrykään kaupungin omistukseen? Viekö joku välistä? Pieni piiri pyörii?

Veke.

Kaikki maksaa enemmin kun kunta on ostajana, esim. Perniöön rakennettavan koulun liikuntasalin laajennus 200neliötä 1 000 000,00 €???? Oma taloni 200 neliötä, n. kaksi kolmasosaa halvempi ja tontteineen? Valmistunut 2019.

Epäilijä

Joko Kokkilaan saatiin huussi? Saunarakennuksen ollessa suljettuna olisi kiva, jos voisi käydä asiallisesti asialla, ei puskissa.

Leikkikenttä on hieno, samoin uimaranta ja grillauspaikka. Mutta vessa puuttuu.

Varsinkin näin koronakautena olisi Kokkila lapsiperheille hyvä paikka ulkoiluun ja yhdessäoloon. Käsisaippua on helppo ottaa mukaan. Vessa vaikeampi.