Oppositio kuumotti hallitusta EU-komission esittämästä elvytyspaketista: ”Suomen talous ei kestä, eikä kansakaan”

0

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio hiillosti hallitusta EU-komission esittämästä koronaelvytyspaketista. Kysymyspatteriston avasi perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila, jonka mielestä EU-komissio jakaa lahjarahaa 500 miljardin edestä.
– Ohhoh, kauheaa, salista huudettiin samaan aikaan.
EU-komissio esitteli keskiviikkona 750 miljardin euron elpymisvälineen, jolla ohjattaisiin rahaa koronaepidemian runtelemien EU-maiden elvyttämiseen. Tästä 500 miljardia jaettaisiin jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina.
Ehdotuksessa merkittävää on, että summa rahoitettaisiin yhteisellä, komission rahoitusmarkkinoilta ottamalla lainalla.
Junnilan mukaan Suomi maksaisi paketista merkittävästi enemmän kuin saisi avustuksia takaisin.
– Tämän on loputtava. Suomen talous ei kestä, eikä kansakaan. Suomen täytyy kieltäytyä tästä. Aikooko Suomi hyväksyä komission ehdotuksen? Junnila kysyi.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vastasi, ettei hallitus ole yön aikana muodostanut kantaa pakettiin, joka on noin 2 000 sivua.
– On selvää, että paketti ei tule menestymään sellaisenaan. Siitä tullaan nyt neuvottelemaan. Suomen linja on se, että vaadimme mailta aina itsenäistä talouspolitiikan hoitoa, Kulmuni sanoi.

”Kuka maksaa ja milloin maksaa?”

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) sanoi, että Suomi ja EU tarvitsevat poikkeuksellisia tukitoimia uuden kestävän talouskasvun aikaansaamiseksi.
– Kokoomuksen mielestä tälle elpymisrahaston käytölle pitää neuvotella tiukat, selkeät ehdot. Jokainen maa vastaa omista veloistaan, ja raha pitää sitoa tiukasti jäsenmaiden talouksien uudistamiselle, jotta tällaisia tukipaketteja ei tulevaisuudessa tarvittaisi, Orpo sanoi.
Hänen mukaansa pitäisi myös tietää, että kuka maksaa ja milloin maksaa. Hän halusi kuulla hallitukselta, lisätäänkö jäsenmaksuosuuksia, kerätäänkö lisää EU-veroja vai otetaanko lisää lainaa, jota kukaan ei maksa.
Orpo kysyi myös, että kenen kanssa Suomi tekee yhteistyötä.
Kulmuni vastasi, että Suomi tekee yhteistyötä niiden jäsenvaltioiden kanssa, joilla on samankaltaisia linjauksia kuin Suomella.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) painotti, että hallituksen linja on tukea vahvaa ja yhtenäistä Euroopan unionia.
– Vahvaan ja yhtenäiseen Euroopan unioniin ei kuulu tapa, jossa ajaudutaan pysyviin blokkeihin, jotka asettuvat toisiaan vastaan. Suomi tekee yhteistyötä samanmielisten kanssa, Tuppurainen vastasi.
”Onko Suomella kanttia sanoa tälle esitykselle ei?”

Kristillisdemokraattien Sari Essayah sanoi komission esityksen olevan periaatteellisesti erittäin suuri ja askel kohti liittovaltiokehitystä. Hänen mukaansa kristillisdemokraatit ei voi hyväksyä yhteisvastuullista velkaa eikä tulonsiirtounionia.
– Onko Suomella kanttia sanoa tälle esitykselle ei? Essayah kysyi.
Hänen näkemyksensä mukaan esitys rikkoo EU:n perussopimuksia ja Suomen perustuslakia.
Tuppuraisen mukaan on kuunneltava lainoppineita ja käytävä huolellisesti läpi se, mille oikeusperustalle komissio on esityksenä rakentanut.
– En ole vielä valmis sanomaan viimeistä sanaa. Komissio on antanut sen sanomalla, että se on EU:n perussopimusten mukainen, Tuppurainen sanoi.

STT

Kuvat: