Perniön museo siirtyy tähän päivään – perusnäyttely uudistetaan

0
Perniön museon näyttely uudistuu, minkä takia esineet on pakattu laatikoihin, kertoo Salon museonjohtaja Susanna Luojus. Kuvat: SSS/Katri Henttonen

Perniön museon remontti on loppusuoralla ja seuraavana on tarkoitus uudistaa museon perusnäyttely. Lisävauhtia saadaan Suomen Kulttuurirahastolta, joka antoi Perniön museon perusnäyttelyn uudistamiseen 34 000 euroa.

– Perusnäyttelyn uudistamisesta on jo kulunut aikaa. Nyt saamme museon tuotua tähän päivään historiaa kunnioittaen, sanoo intendentti Mia Juva .

Intoa ja suunnitelmia näyttelyn uudistamiseen on jo, mutta työt seisovat, sillä museoväki on edelleen lomautettuna.

Perniön museo täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja uudistetun näyttelyn avajaisia piti viettää juhlavuonna.

– Olimme oikein hyvässä vauhdissa, mutta nyt avajaiset siirtyvät väistämättä ensi vuoteen. Ehkä saamme loppuvuodesta avattua jonkin osan näyttelystä, Juva sanoo.

Kartanomainen Perniön museo on harvinainen rakennus, sillä se on alunperinkin rakennettu museoksi.

Museo on lähestynyt paikallista historiaa perinteisin keinoin. Esillä on muun muassa ase-, tekstiili-, raha- ja kirkolliskokoelmia.

– Näyttely on ainutlaatuinen, mutta sen toteutus on tilkkutäkkimäinen, josta puuttuu punainen lanka. Haluamme tehdä näyttelystä yhtenäisemmän, Juva sanoo.

– Huoneita teemoitetaan eri tavalla kuin aikaisemmin. Haluamme tuoda perniöläisyyttä ja samalla varsinaissuomalaisuutta esiin tarinoiden kautta, jatkaa museonjohtaja Susanna Luojus .

Näyttelyä uudistetaan tuomalla museoon myös muun muassa moderneja esitystapoja.

Luojus kehuu Perniön museota erittäin kattavaksi ja monipuoliseksi.

– Perniössä kiinnostus omiin juuriin on ollut aina vahva. Museosta saadaan todella hieno remontin ja näyttelyn uudistuksen ansiosta, sanoo museouransa Perniön museossa aikanaan aloittanut Luojus.

Taloa on vuosien varrella remontoitu ennenkin. Kosteusvaurioiden korjauksen yhteydessä viime vuonna huomattiin, että museon toinen portaikko oli suljettu jossain vaiheessa.

Portaikko avattiin, mikä paransi rakennuksen ilmanvaihtoa ja huoneiden lämmönvaihtelut tasaantuivat. Ennen remonttia huoneiden lämpötiloissa oli useiden asteiden eroja.

Myös museon pintoja on uusittu. Alakerran kangaspäällysteiset seinälevyt poistettiin ja seinät maalattiin.

– Seinälevyjen alta paljastui myös ovi kuistille, Luojus kertoo.

Museo on suljettuna kesän ajan remontin ja näyttelyn uudistamisen takia. Museon remontti kustannetaan tilapalvelujen korjausbudjetista.

Suomen Kulttuurirahasto

Apurahoja Salon seudulle

Filosofian tohtori Erika Artukka antibioottien biosynteesiä käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, Salon Seudun Sanomien rahastosta 12 500 euroa.

Kuvataiteen maisteri Tatu Gustafsson taiteelliseen työskentelyyn, Varma ja Vilho Varkon rahastosta 10 000 euroa.

Valtiotieteen maisteri Heidi Haanila minuuden määrittelyä käsittelevään väitöskirjatyöhön, Salon Seudun Sanomien rahastosta 13 000 euroa.

Filosofian maisteri Veli-Matti Henttonen Salon Teatterin 60-vuotishistorian kirjoittamiseen, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta 2 500 euroa.

Yhteiskuntatieteen maisteri Lilli Jokela-Vahteristo Salon murroksen vuosikymmen -teoksen kirjoittamiseen, A. A. Sakreliuksen rahastosta 13 000 euroa.

Filosofian tohtori Ulla Järvi Armoton media -kirjan kirjoittamiseen, Turun Sanomien rahastosta 2 500 euroa.

Filosofian maisteri Johanna Lehto-Vahtera August Pyölniitun käsikirjoitusten litterointiin ja digitointiin sekä Ajatussarjoja-teoksen toimitustyöhön, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta 7 500 euroa.

Musiikkipedagogi AMK Maarita Luojus ja työryhmä Salon musiikkiopiston 50-vuotisjuhlavuoden Taikahuilu -oopperan toteuttamiseen, Yleisrahastosta 7 000 euroa.

Filosofian maisteri Laura Naukkarinen (Lau Nau) taiteelliseen työskentelyyn, Yleisrahastosta 13 000 euroa.

Musiikin maisteri Maiju Valjus ja työryhmä Salon alueen vanhuspalveluiden yksiköissä toteutettavan Lauantaitanssit -konserttien järjestämiseen, Urho Snellmanin rahastosta 6 000 euroa.

Valtiotieteen tohtori Veli Virmajoki tieteen mahdollisten tulevaisuuksien arvioinnin lähtökohtia, ongelmia ja mahdollisuuksia käsittelevään väitöksen jälkeiseen tutkimukseen, Salon Seudun Sanomien rahastosta 12 500 euroa.

Salon historiallinen museo SAMU Perniön museon perusnäyttelyn uudistamiseen, Viivi ja Niilo Kallion rahastosta 34 000 euroa.

Salon Taiteilijaseura ry Taide tulee luo -hankkeen toteuttamiseen Taidetta hoitolaitoksiin -apurahana, Yleisrahastosta 11 000 euroa.

Salon Teatteri ry 60-vuotisjuhlavuoden Seili-musikaalin toteuttamiseen, Yleisrahastosta 9 400 euroa.

Someron Kulttuuri yhdistys ry Jurvalasta Linnunradalle – Kaija Aarikan taiteilijaelämää käsittelevän näyttelyn toteuttamiseen, Yleisrahastosta 9 000 euroa.

Perniön museo on valmistunut vuonna 1930 eli se täyttää tänä vuonna 90 vuotta.

Perniön museo

Perustettu yksittäisten perniöläisten hankkeena.

Päärakennus on A.W. Ranckenin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1930.

Museon tontti on saatu lahjoituksena, samoin kuin pääoma museorakennukseen.

Museo lahjoitettiin Perniön kunnalle 1960-luvulla.

Museossa on runsaasti esineistöä, kuten vanhoja huonekaluja, seinäkelloja, tauluja, kattokruunuja ja samovaareja.

Lisäksi museossa on nähtävillä tina-, ase-, tekstiili-, raha- ja kirkolliskokoelmia.

Lähde: SAMU – Salon historiallinen museo

Kulttuurirahastolta apurahoja Varsinais-Suomeen liki 1,4 miljoonaa euroa

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto on jakanut apurahoja lähes 1,4 miljoonaa euroa.

Apurahoja myönnettiin yhteensä 121 kappaletta yksittäisille hakijoille, työryhmille ja yhdistyksille. Apurahahakemuksia lähetettiin Varsinais-Suomen rahastoon tänä vuonna yhteensä lähes tuhat, yhteissummaltaan yli 20 miljoonaa euroa. Hakemusmäärä nousi hieman viime vuodesta.

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, joka jakaa apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta kulttuurielämän eri aloille. Sen omaisuus on karttunut yksityisten ja yhteisöjen tekemien testamenttien ja lahjoitusten turvin.

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastolla on yleisrahaston lisäksi lukuisia nimikkorahastoja. Viivi ja Niilo Kallion rahasto tukee Salon seudun tutkimus- ja museotoiminta. Salon Seudun Sanomien rahastosta myönnetään apurahoja lehden levikkialueen nuorten opintoihin ja tutkimustyöhön.

Jätä kommentti