Ravintolalaiva Salon Joutsenen yrittäjät tahtovat lisätä asiakaspaikkoja Salon jokirantaan. Laivan omistajat Aleksi Burtsov ja Mikael Nissi ovat suunnitelleet terassin ja keittiön rakentamista Salon torin kupeessa sijaitsevan paatin viereiseen rinteeseen.

Yrittäjät ovat tehneet Salon kaupungille vuokrauspyynnön osasta jokirannan puistoa ja torin reunaa, jotta alueelle voitaisiin sijoittaa kaivattu laajennusosa.

Suositussa ravintolalaiva Joutsenessa on 150 asiakaspaikkaa. Rantaterassi lisäisi tiloja 70–80 asiakaspaikalla. Sadan neliön kokonaisuus käsittäisi terassin ja myyntirakennuksen keittiöineen.

– Meiltä kysytään koko ajan ruokaa, joten laajennusosaan on suunniteltu italialaista pizzeriaa, Burtsov kertoo.

Hän toivoo jokiterassille viiden vuoden väliaikaista rakennuslupaa.

– Silloin rakennus olisi helppo siirtää pois, jos todettaisiin, ettei se sovikaan maisemaan, Burtsov muistuttaa.

Terassille tulisi 70-80 uutta asiakaspaikkaa ravintolalaivan 150 paikan lisäksi.

Yrittäjät kertovat, että kaupungin edustajien kanssa asiasta alkuvuodesta pidetty palaveri jäi lyhyeksi eikä juurikaan antanut toiveita.

– Ymmärrän, että asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla, mutta toivoisin kaupungin etsivän keinoja, joilla yrittämistä ja keskustan kehittämistä voitaisiin edistää. Sen sijaan kaupunki tuntuu etsivän keinoja, joilla palvelujen lisäämistä voitaisiin estää, Burtsov miettii.

Nissi korostaa, että Salon kaupungin keskustaa on mahdollista kehittää nimenomaan pienillä hankkeilla.

Burtsov ja Nissi ehtivät jo hakea laajennukselle rakennuslupaa, mutta kaupungin rakennusvalvonta ei voinut myöntää lupaa kaupungin omistamalle maalle ilman maanvuokrasopimusta. Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi toteaa, että asemakaavassa alue on puistoa, joten hanke vaatii myös kaavamuutoksen.

– Rakentamista ei voida ratkaista poikkeamisella, hän huomauttaa.

S-ryhmän ravintola Rikalalla on pysyvä lupa jokivarren puistoalueella sijaitsevalle terassilleen. Sitä varten on aikoinaan tehty asemakaavamuutos.

Salon Joutsenta koottiin kesäkuntoon tällä viikolla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vuokrauspyyntö on tulossa Salon kaupunginhallituksen käsittelyyn kesäkuun alussa. Yrittäjät toteavat, että lähestyväksi kesäksi laajennuksesta on enää turha haaveilla, joten katseet on käännetty ensi vuoteen. Burtsov arvioi laajennuksen pystytyksen vievän yhdestä kahteen kuukautta.

– Terassi olisi jo rakennettu, jollei kaupunki olisi hidastellut asiassa, Nissi sanoo.

Hän kaipaa todeksi Salon mainoslauseissa maalattua yrittäjäystävällistä kaupunkia.

– Yritämme tuoda lisää palveluja Saloon. Siihen ei sosiaalisen median kirjoitteluni pitäisi vaikuttaa, sanoo somessa kaupungin viranhaltijoiden toimintaa suominut Nissi.

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Salon Matti ja Talouskukkaro
1 vuosi sitten

Aina sitä jaksaa hämmästyä. Ehkä yrittäjien kannattaisi ottaa ihan perusasioista selvää, ennen kuin ensimmäiseksi syyttää kaupungin joustamattomuutta ja virkamiesten hidastelua. Se, että joku hakee rakennuslupaa toisen omistamalle tontille, josta ei ole edes vuokra- tai maankäyttösopimusta olemassa, on hyvin erikoista. Vielä erikoisemmaksi asian tekee, että kyseessä on kaupungin tontti, joka on kaavoitettu aivan muuhun käyttöön. Ja kun kaupungin virkamiehet eivät myönnä rakennuslupaa, niin kaupunki on yrittäjävastainen. Puistoalueen muuttaminen kaavassa yrityskäyttöön ei ole aivan yksinkertainen asia. Lisäksi paikka on niin keskeinen kaupunkikuvan kannalta, että siihen ei voi mitään väliaikaisia rakennelmia pystyttää. Havainnekuvasta vielä selviää, että varsinaisia asiakaspaikkoja terassille on piirretty 24 paikkaa.… Lue lisää »

MDI
1 vuosi sitten

Minä ajattelin kesämökkiä siihen vastarannalle, johon paistaa paremmin aurinko. Onhan se kumma, etten voi siihen rakentaa, paalutinko perustukset ihan turhaan?

Lasse Reunanen / Salo
1 vuosi sitten

Hieman viiveellä kommentoin asiaan. Tietysti torin esiintymislavan edusta olisi yrittäjille mieluinen paikka, mutta ei sitä olisi kaikkien salolaisten puolesta, jossa kohdin saanut vapaasti paikkaansa hakea. Salon 1800-luvun palon muistomerkki puistorinteen kohdalla myös toriympäristön keskeisin asia ja erityisen suojelun ympäristö. Koronarajoitusten väljentyessä suosittelen Salon kaupungille, että asettaisivat niitä siirrettäviä irtopenkkejään aina yleisötapahtumien ollessa torin esiintymislavan sivustoille kymmenittäin, että ihmiset pääsisivät istumaankin eikä enimmäkseen aina joutuisi seisoskelemaan lavan edessä tiiviinä rykelmänä. Jokilaivan yrittäjillä kyllä riittämiin tilaa siinä laivan vierustassakin kunhan jalankulkijoille myös jätetään liikkumatilaa.

Loistava juttu!
1 vuosi sitten

Tuohan on loistava paikka laajennukselle. Saisi sen kevyen liikenteen sillan ja jokirantaan vievän kevyen liikenteen rampin välisen rinnealueen hyötykäyttöön.

Mitä tulee kaavoihin jaalueen omistukseen, niin niistä voi kai aina neuvotella, että löytyy yhteisymmärrys.

Ei kai ne kaupunkien suunnittelemat kaavat mitään kiveenhakattuja ole, joita ei voi missään nimessä muuttaa?

Mikael Nissi
1 vuosi sitten

Voin ihan hakijana vastata tähän keskusteluun. Helsingissä on näitä myönnetty ihan virkamiespäätöksillä tilapäisellä rakennusluvalla rannoille niin, että tehdään vuokrasopimus ja sitä mekin haimme. Perusteena, koska tilapäinen 5v rakennuslupa ja täysin siirrettävissä. Sitten kaupungin lakimies itse suositteli, että haemme vuokrauspyynnöllä eikä poikkeamalla kaavaan eli teimme niin kuin ohjeistettiin. Tämä sen takia, että tilapäinen rakennuslupa ei tarvitse sitä kaavamuutosta. Kaupunkikehityslautakunnan ja lakimiehen mielipide oli, että kaupunkikehityslautakunta päättää asian. No, nyt se menee sitten isomman kierron kautta. Tässä asiassa on taustalla vähän sitten muutakin. Minulle sanottiin jo viime vuonna, että jos en kritisoi virkamieskuntaa, niin tämä menee helpommin läpi. Ensimmäinen palaveri kaupungin kanssa… Lue lisää »

Salon Matti ja Talouskukkaro
1 vuosi sitten
Reply to  Mikael Nissi

Kerrotko mihin Helsingissä on virkamiespäätöksellä myönnetty kaavan vastaisesti rakennuslupa väliaikaiselle rakennukselle ravintolaa varten? Nykyisenä helsinkiläisenä on kokonaan mennyt itseltä ohi, vaikka aika aktiivisesti asioita tulee seuratuksi.

Mikael Nissi
1 vuosi sitten

Tässä vuonna 2008 annettu tilapäisellä rakennusluvalla viideksi vuodeksi virkamiespäätöksellä. Sitten haettu poikkeaminen kaavaan vasta myöhemmin.
https://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2011-002314/khs-2012-8/

Ei ole haetttu asemakaavamuutosta perusteellisesti edes silloin, vain poikkeama.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Mikael Nissi

Niin tässähän on kyse 2008 myönnetystä rakennusluvasta, jonka vanhenemisen kanssa venkoillaan ja taskussa on oikea jäsenkirja siihen työväentalon eteen.

Salon jokirantaan ei ole taidettu rakennuslupaa myöntää.

MDI
1 vuosi sitten

Samaa kyselen, ja oma kokemus tältä kuulta Helsingistä eli koulun pihalle ei saatu lupaa laittaa väliaikaista parakkia tulipalokorjausten ajaksi. Koulu tontteineen on valtion omistuksessa, ja parakki (2 luokkaa) olisi tullut tontilla olevalle parkkipaikalle.

Parakkihan olisi suorastaan vähentänyt autoilua (8 parkkipaikkaa), joka tuntuu olevan Helsingin kaupunkisuunnittelun tahtotila pyöräbaanoineen ja kavennettuine bulevardeineen. Mihin on siis saanut rakentaa juottolan kaupungin puistoalueelle?

Salon Matti ja Talouskukkaro
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Minun tietääkseni ei mihinkään. Se on ihan puutaheinää väittää, että Helsingissä lupia saa ihan tuosta vaan ja Salossa olisi jotenkin poikkeuksellisen hankalaa. Omat kokemukset sanovat, että tilanne on pikemmin päinvastoin. Virkamiesten pitää toimia voimassaolevien määräysten mukaan, viime kädessä hallinto-oikeusasteet tutkivat lainmukaisuuden. Se mikä tässä on varmaa, on se että ilman asemakaavamuutosta ei ehdotus tule menemään läpi. Ja epäilen, että ei mene asemakaavamuutoskaan läpi, koska se on keskustan alueella varsin tuore. Joka tapauksessa vuosien prosessi, jonka lainvoimaisuus ratkeaisi vasta oikeudessa, jos jostain kumman syystä tällaista kaavamuutosta alettaisiin toteuttaa. Muutenkin tässä on enemmän yritys tuoda kiinteä torikahvila torille anniskeluoikeuksineen kuin jokilaivan terassin… Lue lisää »

Peiliin katsomisen paikka
1 vuosi sitten
Reply to  Mikael Nissi

Kun on seurannut tuota asian käsittelyä somessa ja nyt lehdessä niin ei tule mieleen kuin yksi kysymys. Onko oikea tapa syytellä ja itkeä julkisuudessa jos oma tahto ei menekkään läpi?

Tavis Torilta
1 vuosi sitten

Tyhmänä taviksena ymmärrän tämän ehdotuksen parempana ja vähemmän häiritsevänä kuin se toiselle rannalle kaavailtu lasipaviljonki. Ja yleensäkin salolaisille riittävä.

Tuleva asiakas
1 vuosi sitten

Idea on hieno, olisi komea lisä kaupunkikuvaan. Jatkoon!

Valtakunnanihmettelijä
1 vuosi sitten

Hienoa yrittämistä! Toivottavasti ”osuuskauppapuolue” ei torppaa tätä hanketta.

Hajattelija
1 vuosi sitten

Havainnekuvan perusteella rakennus ja terassi ovat aivan kiinni ohi kulkevassa kevyenliikenteen väylässä. Tässä on suuri riski onnettomuuksille väylää käyttävien pyöräilijöiden ja ravintolan asiakkaiden välillä. Ei jatkoon kyseisessä paikassa.

Hajattelija
1 vuosi sitten
Reply to  Hajattelija

Tutkittuani havainnekuvaa uudestaan ilmaisen vinkin annan. Aidatkaa terassi torin puolelta ja siirtäkää käynti joen puolelle. On turvallisempi kaikille.

Make
1 vuosi sitten
Reply to  Hajattelija

Hyvä huomio. Ainakaan normaalisti kauppojenkaan ovien edessä ei saa pyöräillä, vaan niissä kulkee jalankulkuväylä, ettei kaupasta astuessa törmää pyöräilijään. Tuo on helppo muistisääntö, kun miettii, missä saa pyöräillä ja missä ei. Horninkadullakin on pyörätie vasta leveän jalankulkuväylän takana eikä kaupan ovien puolella.

Tosin en kyllä näillä perusteilla sitä ajatusta hylkäisi. Kyllä kaupunkikuvaan sopii muutakin kuin aakeeta laakeeta. Helsingintien varteen jalkakäytävälle on noussut varsin kookas terassi ja 1/3 jalankulkuväylää jäljellä. Ei se haittaa, kun siellä ei pyöräillä.

Tuosta havainnekuvasta kyllä puuttuu katokset, jotka sinne varmasti on kaavailtu. Ilman niitä puiden alla syöminen voi olla vähän niin ja näin.

Piristystä -elämä jatkuu
1 vuosi sitten
Reply to  Make

Katujen varsillakin jalkakäytävät kavennettu tarjoiluterasseilla monet kesät, että ei tämä sen ihmeempi olisi. Nyt vaan toimimaan ripeästi ja jokilaivalle u u s i t e r a s s i jokirantaan!

MDI
1 vuosi sitten

Montako terassia pitäisi yhden jokilaivan pitäjän saada laittaa rannalle? Katselin viikonloppuna, että jokirannan jalankulkuväylästä on laivan kohdalla jo puolet vallattu terassille ja laivasta kävelysiltaan päin yli puolet on varattu kuljetuskontille, jonka päällä on sielläkin terassi.

Veronmaksaja
1 vuosi sitten

Millonkahan Salossa päästäs siihen, että päättäjät, kuten poliitikko, virkamies ja myös kuntalainen sanoisi, että ”Hitsi miten hyvä idea, ruvetaampa yhdessä selvittämään miten sen toteuttaminen olisi oikeasti mahdollista”? Nyt aina ihan ekaksi aletaan etsimään esteitä mille tahansa hankkeelle.
Eipä siis mikään ihme, että Salo on sukeltanut vuosikausia eikä käännettä paremmasta ole näköpiirissäkään!