Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen

0

Ruokavirasto pyytää maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan sosiaalisen median ilmiöksi nousseiden Dipper XL Vadelma -makeispatukoiden myynnin toistaiseksi.
Viraston tietoon on tullut tapauksia, joissa kuluttajat ovat saaneet oireita patukoiden syömisestä. Oireita ovat olleet muun muassa vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky.
Ruokavirasto korostaa, että oireiden syytä ei toistaiseksi tiedetä eikä niitä ole voitu yhdistää Dippereihin. Virasto selvittää asiaa.
Dipper-patukat ovat espanjalaisen Vidal-makeisvalmistajan tuote. Vadelman makuinen toffeepatukka värjää syöjän kielen siniseksi.
Makeispatukat ovat nousseet nuorten suosioon etenkin TikTok-sovelluksen kautta. Ruokavirasto pyytää oireita saaneita ihmisiä säilyttämään pakkauksen ja ilmoittamaan asiasta kunnanterveystarkastajalle.
Ainakin osasta patukoista on viraston mukaan puuttunut säädösten edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Dipper-patukoiden oireista kirjoitti tiistaina Kemikaalicocktail-blogi. Asiasta uutisoi myös muun muassa Yle.

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarviketiedotteet/ruokavirasto-selvittaa-dipper-patukoista-tehtyja-ilmoituksia/
https://www.kemikaalicocktail.fi/2020/05/lapsille-voimakkaita-oireita-sinisista-dipper-patukoista/
https://yle.fi/uutiset/3-11370481

STT

Kuvat: