Sähkömieheksi suoraan koulun penkiltä

0
Santtu Myllymäki uskoo, että sähköala on hyvä työllistäjä vielä vuosiksi eteenpäin.

Santtu Myllymäki tiesi kolme vuotta sitten, mitä hän haluaa tulevaisuudeltaan: sähköalan ammattitutkinnon ja pitkän työuran sähkömiehenä. Ensimmäinen haave toteutui viikko sitten, ja toinenkin haave sai vahvan alkusysäyksensä jo viikkoa aiemmin, kun salolainen Myllymäki palkattiin sähkömieheksi Suomi Kiinteistöt Oy:hyn. Suoraan koulun penkiltä vakituiseen työsuhteeseen.

– Vaihteleva työ sisältää niin perinteisiä talojen sähkötöitä kuin myös automaatiotekniikkaa. Ei kai tässä muuta osaa toivoa kuin että töitä riittää pitkälle tulevaisuuteen, 19-vuotias Myllymäki hymyilee.

Ja miksipä ei riittäisi. Sähköteknisiä ratkaisuja tarvitaan yhä enemmän ja enemmän sitä mukaa, kun fossiiliset polttoaineet väistyvät ja tekniikkaa uudistetaan.

– Nyt ainakin näyttää siltä, että hommia riittää. Alalla kehitellään koko ajan uutta ja tekijöitä tarvitaan varmasti myös tulevaisuudessa.

Myllymäki suoritti ammattitutkinnon kolmessa vuodessa. Harjoittelussa ajasta kului noin puoli vuotta, kolmen harjoittelujakson pakettina. Koulusta hän kertoo saaneensa perustaidot kaikkeen, mitä työtehtävissä tarvitaan.

– Täytyy kehua SSKKY:n sähköalan opetusta, se on ollut alusta asti laadukasta ja mielekästä. Odotin, että opiskeluajasta tulisi mukavaa ja sitähän se oli. Puolen vuoden harjoittelu oli ihan riittävä, mutta toki jaksoja voi halutessaan pidentää. Tekemällä töitä kuitenkin oppii parhaiten.

Jos jotain kehityskohteita ammattiopistolle pitäisi antaa, liittyy se harjoitusvälineisiin.

– Esimerkiksi töissä asennetaan aina uusia sähkörasioita, mutta koulussa ne voivat olla satoja kertoja asennettuja ja uudelleen purettuja, osin puutteellisia. Ei se ihan sama asia ole. Toisaalta sekin on ymmärrettävää, että koulussa säästetään harjoitusvälineiden kustannuksista.

Myllymäelle oli jo yhdeksännellä luokalla selvää, että aikoo hakea sähköalalle. Matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa peruskoulussa pärjännyt nuorukainen nautti laskutehtävien ja -kaavojen lisäksi käsillä tekemisestä.

– Sähkötyöt yhdistää kaiken sen, mistä pidän. Olen aina ollut hyvä laskemaan ja myös tekemään käsin. Täytyy toivoa, että töitä riittää.

Valmistumista juhlitaan koronatilanteesta johtuen perhepiirissä.

– Äiti on luvannut leipoa kakun, mutta muuta erityistä juhlaa ei nyt tilanteesta johtuen ole. Lähipiirissä ja pienesti, Myllymäki nyökkää.

Perusopetustaan päättäville Myllymäki antaa ytimekkään vinkin:

– Kannattaa aina tehdä parhaansa ja pyrkiä tekemään alusta asti kunnolla. Se palkitsee taatusti sitten myöhemmässä vaiheessa.