Saksalaisjätti sulkee Hellan tehtaan Salossa – kymmeniltä menee työpaikka

0

Saksalaisjätti Hella sulkee salolaisen Hella Lighting Finlandin tehtaan Inkereentien varrella. Työntekijöiden irtisanomiset alkavat vielä ennen kesälomia.

– Hella Lighting Finland Oy lakkaa olemasta. Kaikki yhtiön palveluksessa olevat henkilöt tullaan irtisanomaan. Toiminta ajetaan alas vaiheittain, ja yritys suljetaan vuoden loppuun mennessä, toimitusjohtaja Sami Yllikäinen toteaa.

Tuotteiden kokoonpano siirtyy Romaniaan. Muut työt ripoteltaneen Hella-konsernin eri yksiköihin, joita on toistasataa ympäri maailmaa. Samalla katkeaa yksi pertteliläinen teollisuustarina, joka alkoi muoviastioista vuonna 1955.

– Liiketoimintamme ei ole ollut kannattamatonta, Yllikäinen sanoo.

Hella-konsernin kotikaupungissa Saksan Lippstadtissa tehty ratkaisu oli odotettavissa.

”Yt-neuvottelut ennakoivat Hellan sulkemista Perttelissä”, Salon Seudun Sanomat otsikoi 15. huhtikuuta. Hella Group oli maaliskuussa ilmoittanut aikeistaan siirtää kaiken toimintansa pois Suomesta. Käytännössä se tarkoitti sinistä teollisuuskiinteistöä Inkereentien varrella.

Henkilöstö toi neuvotteluihin oman esityksensä, mutta se ei miellyttänyt saksalaisia. Koronapandemiakin osui huonoon aikaan.

– Korona on väistämättä vaikuttanut meihin epäedullisesti. Autoteollisuus on Euroopassa hätää kärsimässä, ja yritykset ovat säästäneet lykkäämällä projektejaan. Se näkyy meillä siinä, että ei ole projekteja suunniteltavaksi, Yllikäinen toteaa.

Valojen suunnittelu autoteollisuudelle on ollut iso osa Hella Lighting Finlandin toimintaa. Sen lisäksi yritys on keskittynyt risteilyalusten ledvalaistusten sekä muiden sisävalojen tuotekehitykseen.

Töitä on ollut 34 työntekijälle.

Hella Groupin päätös on jatkumoa neljän vuoden takaiselle ratkaisulle lopettaa tuotanto Salon tehtaalla. Toistasataa työntekijää irtisanottiin kuudessa aallossa. Koneet, laitteet, muotit ja työkalutkin kuskattiin Romaniaan.

Jäljelle jäi parinkymmenen hengen tuotekehitys, myynti sekä pieni tuotanto-osasto.

– Olemme olleet jatkuvassa muutostilassa viime vuodet, toimitusjohtaja Sami Yllikäinen sanoo.

Hella Lighting Finlandin juuret ovat pertteliläisessä Talmu Oy:ssä, joka valmisti ensin muoviastioita ja sitten heijastimia. Hella KGaA osti Talmun vuonna 1983. Pienestä perheyrityksestä ehti kasvaa kansainvälinen valaisintoimittaja, joka valmisti ensimmäiset ledtuotteet jo vuonna 1992.

Hella-konsernin liikevaihto on noin seitsemän miljardia euroa, ja sillä on yhteensä 39 000 työntekijää kymmenissä eri maissa.

Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut Hella Lighting Finlandin ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmiestä Vesa Toivosta.