Salon ja Someron koronatoimet saavat kiitosta yrittäjiltä

0
Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko sanoo, että yrittäjillä on hyvä keskusteluyhteys kaupungin suuntaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon ja Someron Yrittäjät ovat tyytyväisiä kuntien koronatoimiin. Tätä mieltä ovat Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko ja Someron Yrittäjien puheenjohtaja Juha Wiskari.

– Kaupunki on suhtautunut ymmärtäväisesti yrittäjiin, sanoo Alanko.

Salon Yrittäjät laati jo koronakriisin alkuvaiheessa 15 kohdan listan toimista, joilla kaupunki voisi tukea paikallisia yrittäjiä.

–  Listalta löytyy konkreettisia toimintaehdotuksia. Esimerkiksi paikalliset taksiautoilijat voisivat hoitaa kotipalvelun asiakkaiden kauppakäynnit, jolloin henkilökunta vapautuu omiin toimiinsa, Alanko kertoo esimerkin.

Lisäksi Salon Yrittäjät toivovat kaupungilta, että se muun muassa tehostaa laskujen maksua yrityksille sekä jättää lupamaksut, kuten ravintoloiden kesäterassien maksut perimättä määräaikaisesti.

Alanko muistuttaa, että kriisi koskettaa käytännössä jokaista yrittäjää.

– Kukaan ei selviä kriisistä täysin kuivin jaloin. Jokainen kärsii tavalla tai toisella, ja joku enemmän kuin toinen, Alanko sanoo.

Alangon mukaan yrittäjiä ei ole paljon vuokralla kaupungin tiloissa.

– Vuokratonteilla sen sijaan toimii jonkin verran yrittäjiä. Tonttivuokria pitäisi alentaa tämän vuoden osalta, vuokrien lykkäys ei ole ratkaisu. Se vain sysää ongelmaa eteenpäin.

Kaupungin kilpailutuksissa on Alangon mukaan tapahtunut selvä parannus.

– Suuria urakoita on pilkottu pienempiin urakoihin, mikä mahdollistaa paikallisten yrittäjien pääsyn paremmin mukaan kilpailutuksiin ja hankkeisiin.

– Kaupungin hankinnat ovat suuret eli niillä on iso merkitys paikallisille yrittäjille.

Alanko sanoo, että yrittäjillä on hyvä keskusteluyhteys kaupungin suuntaan.

– Toki täytyy muistaa, että yrittäjät ovat liikkeissään huomattavasti ketterämpiä kuin kaupunki, jossa päätöksentekoon menee aikaa.

Someron Yrittäjien puheenjohtaja Juha Wiskari sanoo 1990-luvun laman olleen hyvin erilainen kuin nyt yrittäjiä ja taloutta koetteleva koronakriisi. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron Yrittäjien puheenjohtaja Juha Wiskari sanoo Someron kaupungin tehneen yrittäjien hyväksi korona-aikana kaiken sen, mikä vain on mahdollista.

– Tiedotus on hoidettu esimerkillisesti. Lisäksi kaupunki on ottanut paikalliset yrittäjät huomioon muun muassa kilpailutuksissa ja vuokrissa, hän toteaa.

Wiskarin mukaan kaupunki on tehnyt ne hankinnat, joista on jo sovittu.

– Lisäksi joitain hankintoja on jopa aikaistettu, mikä on tuonut helpotusta yrittäjille.

Wiskari sanoo yrittäjien ja kaupungin keskustelleen yhdessä koronatoimista.

– Katseet on myös käännetty jo tulevaan. On tärkeää miettiä jo nyt, mitä tehdään siinä vaiheessa, kun kriisi alkaa helpottaa. Mukana keskusteluissa ovat kaupungin puolelta olleet kaupunginjohtaja ja elinkeinoasiantuntija.

Wiskari muistuttaa, että koko yhteiskuntaa koskettava kriisi on yrittäjille hyvä paikka miettiä omaa liikeideaa syvällisemmin.

– Vaikka kuinka oudolta se kuulostaakin, niin kriiseistä voi seurata myös jotain hyvää, mikä kantaa pitkälle. Nyt on yrittäjillä hyvä aika miettiä, että mihin yritys on menossa ja missä ovat sen ovat vahvuudet, sanoo 1990-luvun laman kokenut Wiskari.

Wiskarin mukaan myös julkisen sektorin pitäisi oppia koronakriisistä ja tehostaa toimintaansa.

– Avainsanat ovat nopeammin, paremmin ja tuottavammin, hän sanoo.

 

Suomen Yrittäjien kysely: Kunnille risuja kilpailutuksista ja joustoista

Tiedotus ja yhteistyö ok, kilpailutuksissa ja joustoissa rutkasti parantamisen varaa. Näin voi tiivistää tulokset, kun yli 4200 yrittäjää eri puolilta Suomea kertoi kokemuksistaan kuntien koronatoimista Suomen Yrittäjien kyselyssä.

Suomen Yrittäjät kysyi yrittäjiltä yrityksen ja kotikunnan suhteesta laajassa Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä. Kysely avattiin ennen koronakriisin puhkeamista, mutta kriisin iskettyä kyselyyn lisättiin kysymyksiä kriisistä.

Noin kolmannes vastaajista kertoi yrityksen olevan kunnan asiakas, usein esimerkiksi vuokralainen.

– Yli puolet heistä kertoo, että kunta on informoinut yrityksiä koronakriisissä ja ollut valmis käymään keskusteluja järjestelyistä ja niiden aiheuttamista seurauksista, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo tiedotteessa.

– Mutta kehitettävääkin on, selvästikään kaikkialla ei ole vielä oivallettu yrittäjien ja kuntien kohtalonyhteyttä. Kuntien lähtönopeus kriisin hoitamisessa on myös vaihdellut.

Sen sijaan joustavuudessa olisi parannettavaa: Vain viidennes kertoi kunnan antaneen maksuaikaa tai muuta joustoa yritykselle. (STT)

Jätä kommentti