Salon jätevoimalan tuhkat ja kuona käsitellään Porissa ja Forssassa

4
Jätevoimala maaliskuun lopussa otetussa kuvassa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Suomen Erityisjäte Oy on voittanut Lounavoima Oy:n kilpailutuksen Korvenmäen jätevoimalan tuhkien ja kuonan käsittelystä. Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistuksessa syntyvä APC-jäte käsitellään Porissa ja arinakuona Forssassa. Suomen Erityisjäte on forssalainen yhtiö.

Urakkakausi alkaa 1.11.2020, jolloin urakoitsijalla on oltava valmius jätevoimalassa syntyvien tuhkien ja kuonan käsittelyyn.

Arinakuona käsitellään Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa Forssassa. Kuonasta seulotaan erityyppiset metallit, jotka toimitetaan teollisuudelle uusiokäyttöön. Jäljelle jäävä mineraalijae hyödynnetään esimerkiksi maanrakennuksessa sekä sementti- ja betoniteollisuudessa.

Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistuksessa syntyvä APC-jäte käsitellään Porissa Marinkorven käsittelylaitoksella. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavat tuhkat stabiloidaan ja loppusijoitetaan vaarallisen jätteen kaatopaikalle.

– Olemme tehneet pitkäjänteisesti kehitystyötä sen eteen, että voimme olla kokonaistoimittaja voimalaitoksien tuhkille. Lounavoima Oy:n arinakuonasta ja tuhkista pystymme jo nyt hyötykäyttämään noin 85 prosenttia, Suomen Erityisjätteen toimitusjohtaja Jukka Manskinen kertoo tiedotteessa.

Suomen Erityisjäte Oy voitti Lounavoiman kilpailutuksen kaikki kolme osaa. Julkisena hankintana toteutettuun tarjouskilpailuun osallistui useita tarjoajia. Käsittelypalvelun hinnan lisäksi valintaperusteina oli ympäristöön ja laatuun liittyviä perusteita, kuten materiaalien talteenotto ja hyödyntäminen uusiokäyttöön sekä kuljetusten hiilidioksidipäästöt.

Jätevoimalatyömaalla kaikki laitosrakennukset alkavat olla ulkopuolelta valmiita ja rakennustöiden painopiste on sisällä tapahtuvissa asennuksissa.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla asennettiin laitoksen 70-metrinen piippu. Kuonakuljettimen ja tuhkasiilojen asennus on parhaillaan käynnissä. Toukokuun lopussa on vuorossa kattilan painekoe, jossa testataan kattilan tiiviys.

Korvenmäestä Salon keskustaan rakennettavasta kaukolämmön runkolinjasta on valmiina noin 70 prosenttia. Salon keskustassa torin lähistöllä runkolinjan asennustyöt ovat asfaltointia vaille valmiit.

– Rakennustyömaalla työt ovat edenneet aikataulussa. Jos asiat etenevät kuten on suunniteltu, jätepolttoainetta kokeillaan ensimmäistä kertaa tammikuussa 2021, Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki toteaa tiedotteessa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lähiasukas
2 vuotta sitten

Kunnallisten Oy yritysten sopimukset yrityssalaisuuksien piirissä. Maksaako Lounavoima jätteenkuonan käsittelystä vai maksetaanko noin arvokkaasta jätteestä jotain? Eli onko tuloja vai menoja ei selvinnyt artikkelista. Hajut todennäköisesti saamme ilmaiseksi.

keijo.k
2 vuotta sitten

Onko nyt kyse samasta laitoksesta, jota on tituleerattu myös ekovoimalaksi?

Liikenne sujuvaksi
2 vuotta sitten

Nyt nopeasti tekemään tieyhteyttä Mahtinaisentieltä suoraan Piihovin suuntaan, että tulevat rekkarallit saataisiin sujumaan. Ehkä Jaanuunkin olisi helpommin tulokkaita, jos ieyhteydet olisivat kunnossa. 110-tielle myös poistetut ohitus kaistat takaisin.

M H
2 vuotta sitten

Kovasti oli ylimalkaisesti uutisoitu lehdessä tästä asiasta, vaikka vaikuttaa todella paljon alueella asuviin ja liikkuviin. Koskeeko nyt tehty sopimus kaikkea törkyä mitä polttoprosessista jää jäljelle vai onko kyse jostakin teknisestä termistä. Lounavoimahan hakee parhaillaan ympäristölupaa jätteenpolton ”jätteiden” sijoittamiseksi Korvenmäkeen. Onko kyseessä sama tavara mikä nyt meneekin Forssaan ja Poriin? Tarkentavaa uutista odotellessa.