Salon johto uudistuu

0
Salon kaupunginvaltuusto valitsee kesällä uuden kaupunginjohtajan.

Salon kaupungin johdossa tapahtuu lyhyessä ajassa suuria muutoksia. Kaupunkiin valittiin viime vuonna uusi talousjohtaja ja tänä keväänä uusi hallintojohtaja.

Parhaillaan haetaan kaupunginjohtajaa. Lauri Inna ilmoitti huhtikuussa yllättäen lähtevänsä Keskon aluejohtajaksi. Inna on jo poistunut kaupungintalolta, ja kaupunginjohtajan virkaa hoitaa talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen.

Kuntavaaleihin ei ole vuottakaan. Ensi keväänä vaihtuu myös osa poliittisesta johdosta.

Lisäkierrettä johtajien vaihtumiseen tuo sosiaali- ja terveyspalvelujen johtajan viran täyttö. Väliaikaisena apulaiskaupunginjohtajana myös sosiaali- ja terveyspalveluista vastannut kaupunginlakimies Jari Niemelä jäi uutta virkaa täytettäessä toiseksi. Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila aloittaa Salossa kesäkuun alussa.

Niemelä on tyytymätön päätökseen ja vaatii, että se puretaan ja hänet valitaan.

Hakuilmoituksen mukaan Salon kaupunginjohtajalta odotetaan särmää ja oikeudenmukaisuutta. Hänen pitäisi olla esimerkillään johtava, helposti lähestyttävä ja kannustava henkilöstöjohtaja. Ajankäytön pitäisi olla tehokasta, ja johtajalla pitäisi olla valmiina hyvät verkostot. Hänen pitäisi tuntea syvällisesti sekä kuntataloutta että elinkeinoelämää.

Lista on pitkä. Kaupunginvaltuusto viime kädessä päättää, millaisia taidoilla ja ominaisuuksilla varustettu hakija viran saa.

Kunnat kamppailevat kautta maan taloutensa kanssa, ja koronakriisi vaikeuttaa elämää entisestään. Nyt on keskityttävä siihen, miten kuntalaisten tarvitsemat välttämättömät palvelut turvataan. Kaiken aktiivisuuden pitää tukea tätä päämäärää.

Saloon tarvitaan johtaja, jonka kanssa toimiessaan poliittiset päättäjät voivat luottaa, että koko organisaatio kulkee samaan suuntaan. Yhtä lailla luottamushenkilöiden on pidettävä kiinni yhdessä päätetyistä tavoitteista.

Hakuilmoituksessa on vaatimuksia, jotka valitsijoidenkin kannattaa ottaa huomioon: olennainen pitää erottaa epäolennaisesta, ja vastuuta pitää osata sekä vaatia että kantaa.