Salon kaupunginhallitus tyrmäsi lomautukset äänin 6–7

3
Salon kaupunki käynnisti yt-neuvottelut maaliskuussa. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon kaupunki ei lomauta kesän aikana henkilöstöään. Kaupunginhallitus hylkäsi kahden äänestyksen jälkeen esityksen 270 työntekijän ja viranhaltijan lomauttamisesta seitsemäksi vuorokaudeksi elokuun loppuun mennessä.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 6–7.

Kokoomuksen ja keskustan edustajat kannattivat vs. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen esitystä viikon mittaisista lomautuksista, mutta kaikkien muiden ryhmien eli SDP:n, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien edustajat olivat lomautusta vastaan.

Voittaneen esityksen teki Marja Ruokonen (vas.).

Kaupunginhallitus äänesti lomautuksista kaksi kertaa. Kokoomuksen Elina Suonio-Peltosalo ehdotti vapaaehtoisuuteen perustuvaa säästötoimenpidettä lomautusten sijaan. Hän piti rajoitetun työntekijäjoukon lomauttamista epäoikeudenmukaisena.

Suonio-Peltosalo esitti, että kaupunki tarkastelee tilannetta uudelleen elokuun loppuun mennessä ja aloittaa tarvittaessa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut taloudellisin perustein.

Suonio-Peltosalon esitys hävisi äänestyksessä Ruokosen tekemälle esitykselle äänin 7–3. Keskustan kolme edustajaa äänesti tyhjää.

Kaupunki tavoitteli viikon lomautuksilla tai niitä korvaavilla viiden päivän vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla 250 000 euron säästöjä.

Kaupunginhallituksen maaliskuussa päättämällä palkanmaksun keskeytyksellä kaupunki laskee säästäneensä huhti–toukokuun aikana 670 000 euroa, kun mukaan lasketaan palkat sosiaalikuluineen.

Päätöksestä keskeyttää palkanmaksu osalta työntekijöitä jätettiin kahdeksan oikaisuvaatimusta. Kaupunginhallitus hylkäsi kokouksessaan ne kaikki.

Kaupunginhallitus päätti käynnistää yt-neuvottelut koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen takia maaliskuussa. Alun perin neuvottelut koskivat pariatuhatta työntekijää ja yli 90 vuorokauden lomautuksia.

Salon pääluottamusmiehet vetosivat aiemmin kaupunginhallitukseen, ettei henkilöstöä lomautettaisi koronatilanteen takia lainkaan.

3
Jätä kommentti

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Repa

Aivan oikea päätös on olla lomauttamatta 270 henkilöä viikoksi, kun alkuperäinen suunnitelma koski paria tuhatta työntekijää ja yli 90 vuorokauden lomautuksia. Ei voi olla niin, että kaikki muut alkuperäisessä suunnitelmassa lomautetuksi kaavaillut henkilöt ovat jotenkin onnistuneet keplottelemaan itsensä pois lomautettavien joukosta.

Todennäköisesti nämä 270 henkilöä, joita loppuvaiheessa kaavailtiin lomautettavaksi, ovat matalapalkkaisia siivoojia ym. henkilöitä, joilla ei ole yhtä vahvaa liittoa takanaan kuin esimerkisi opettajilla, joilla olisi hyvä aika olla lomautettuna vaikka koko kesä.

Satu

Aikalisä otettu? Syksyllä uusiksi?

Satu

Tuleehan ne yt:t varmasti uudelleen nyt syksyllä. Kuten arvata saattoi.