Salon yrittäjät haluavat kaupungin irtautuvan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä

10

Salon Yrittäjät ry. vaatii Salon kaupunkia eroamaan Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä. Yrittäjäjärjestö on tehnyt kaupungille aloitteen asian selvittämisestä. Käytännössä paikalliset toimijat haluavat palauttaa jätehuollon takaisin kaupungin omaksi toiminnaksi.

Yrittäjäjärjestö toteaa tiedotteessaan olevansa pettynyt lupauksiin, joita ylikunnallinen jätehuoltoyhtiö LSJH on antanut Salossa kaupunkilaisille ja yrityksille. Asukkaiden maksamat jätehuollon hinnat ovat nousseet, vaikka laajan jätehuoltoyhtiön perustamisen piti taata hintojen pysyminen ennallaan.

Yrittäjien mukaan LSJH on myös laajentamassa omaa liiketoimintaansa sellaisille toimialoille, joilla on jo  tällä hetkellä tervettä yksityistä liiketoimintaa.

Salon yrittäjiä hiertää erityisesti Korvenmäen uuden jätevoimalan ympärille suunnittelun Metsäjaanun kiertotalouspuiston kehittäminen. Salon kaupunki on suunnitellut kärkihankkeenaan yrittäjävetoisen kierrätyspuiston kehittämistä.

Hanke ei ole edennyt, vaikka asiasta on puhuttu vuodesta 2015 asti. Yrittäjien mukaan Lounais-Suomen Jätehuolto suunnittelee nyt Korvenmäkeen liiketoimintoja, joita yksityiset jätealan toimijat ovat Saloon suunnitelleet.

Salon yrittäjät on tehnyt kaupungille kuntalaisaloitteen, jossa se vaatii perinpohjaista selvitystä, millä ehdoilla kaupunki voi luopua LSJH:n osakkuudesta. Järjestö käynnistää myös nimienkeruun aloitteen tueksi kuntalaisaloite.fi -sivustolla.

 

 

muurlalainen

Asiaa! Ovatko meidän päättäjät täysin ajan tasalla esim. Lounavoiman rahoituskuvioista. Asiathan on salaisia mutta eikös kaupunki ottanut lainaa melkein 100 miljoonaa ja lainannut sitä eteenpäin Lounavoimalle, josta Salon Kaukolämpö omistaa puolet. Nillä rahoilla kustannettiin esim. kuuden miljoonan kaukolämmön yhdysputki keskustaan ilman mitään valtuustokeskustelua. Suuria summia jos vastuut laukeaa. Entä tuetaanko näin kaukolämmön hintaa meidän kaikkien verovaroilla? LSJH kerää veroluonteisia maksuja ja tuottaa voittoa. Eikös jätelaki kiellä kunnalisten jätelaitosten voittojen keräämistä. Nehän pitäisi palauttaa kunnille. Tarvitaanko siihen tuota veroluontoista vuosimaksun keräämistä. Eikös tuo Rinki hoida nuo ilmaiset keruupisteet.

Lindholm

Kerrankin kuuluu jotain hyvää, toivotaan että tämä ehdotus menisi läpi jotenkin!Lsjh:sta ei Salolaisille ole kuin harmia!

Höpöhöpö

Siis Salon kaupunki yksin otti 100 miljoonaa lainaa ja lainasi koko summan edelleen lounavoimalle? Ja vielä salaisesti? Nyt on niin paksua juttua että pitäisi löytyä jo jotakin lähteitä väitteille. Tai kyllä arvaan että lähteet on huoltoaseman nurkkapöydästä..

keijo.k

Sehän on salaisuus kuten lähes kaikki mikä liittyy jätteenpolttolaitoksen rahoitukseenkin, siis liikesalaisuus kuten muutkin asiat! Kertokaa avoimesti tuosta kaikesta kähminnästä, mitä polttolaitokseen liittyy!

Salolainen

Hankkeen kustannukset ovat noin 112 miljoonaa euroa.

Voimalan omistavat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Kaukolämpö Oy,
kumpikin 50 prosentin osuudella.

Salo omistaa Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:sta 20,21 %.

Elon laskuopin mukaan voisi ajatella, että Salon kaupunki joutuu laittamaan investointiin rahaa omistamansa Salon Kaukolämpö Oy:n kautta puolet rakennuskustannuksista, eli 56 miljoonaa.
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n osakkaana 20% toisesta puolikkaasta, eli 11,2 miljoona.
Yhteensä 67,2 miljoonaa euroa.Tämä siis tavallisen kaupunkilaisen käsitys, kun mitään ei ole kerrottu.

Kyse on ilmeisesti niin pienistä summista, ettei päätöksistä tarvita mitään demokraattista käsittelyä. Hajalan päiväkodista löytyneen hiirenkolon tukkimiseen tarvittiin kova vääntö, että rahat löytyvät. Maailma on ihmeellinen.

Allan

Ojalan laskuopilla pääsee samaan lopputulokseen.

Tietäjä

Höpö höpö!

Entinen kustannuslaskija

Salon Kaukolämpö lainasi pääomalainaa Lounavoimalle 8.322.365 euroa. Se on paljon suhteessa viime vuoden 14.1 miljoonan liikevaihtoon. Nordea on myöntänyt vihreää lainaa. Sitäkään ei käsittääkseni myönnetä koko hankkeen rahoittamiseksi. Joten jollain ne tilivelat pitää kuitata ettei mene luottokelpoisuus. Lounavoimalla on vuoden 2019 lopussa tulevina vuosina katettavaa tappiota 398.771,68 euroa. Tiedot on Virre palvelusta pakollisista tilinpäätöstiedoista joita luettiin porukalla huoltoaseman tiskillä. Lainavarojen jäljet johtaa lopulta Salon kaupunkiin jollei lainaajana ainakin takaajana.

Vai kehitystä taas

Tässäkin käy varmaan niin, että päätetään erota, ja siitä valitetaan, ja sitten päätetään olla eroamatta.

Luottamushenkilöitä työllistävä vaikutus tuppaa olemaan Salon nykyisillä irtiotoilla. Siihen se sitten jääkin.

Olli P

Odotan kovasti että pääsen allekirjoittamaan kuntalaisaloitteen.