Särkisalon Saunamäkeen suunnitellun lomakylän rakentaminen on keskeytynyt. Salon kaupunkikehityslautakunta ei myöntänyt lupaa yrittäjien hakemaan poikkeamiseen kaavamääräyksistä.

Lautakunnan enemmistö katsoi haettujen muutosten olevan niin suuria, että ne on ratkaistava kaavoituksella. Vaikka rakennusoikeus ei olisi merkittävästi ylittynyt, olisi loma-asuntojen määrä noussut kaavassa hyväksytystä kymmenestä 22:een.

Kiinteistö Oy Finnari halusi muuttaa neljä yksiasuntoista lomarakennusta kolmeksi rakennukseksi, joissa olisi yhteensä kuusi asuntoa, ja rakentaa kuuden muun yksittäisen loma-asunnon sijaan kaksi rivitaloa, joissa kummassakin olisi kahdeksan asuntoa. Rakennusoikeus ylittyisi näillä muutoksilla yhteensä 36 kerrosneliön verran.

Yrittäjä Santtu Lahdelma on pettynyt Salon tekemään päätökseen.

– Jatkamme keskusteluja siitä, mikä herroille käy, hän sanoo.

Lahdelma esitteli Saunamäen uutta, 7 miljoonan euron hanketta keväällä (SSS 20.2.2020). Hänen arvionsa mukaan elementeistä rakennettavista asunnoista osa olisi saatu valmiiksi jo kesän aikana, jos lupa poikkeamiseen olisi tullut maaliskuussa.

– Tämä kesä on nyt jo taputeltu. Ensi vuonna voimme jatkaa, mutta aikaa menee hukkaan, ja samat paperit pyörivät kaavoittajalla.

Yrittäjien aloitteesta ja heidän esittämässään muodossa hyväksytty Saunamäen ranta-asemakaava tuli voimaan viisi vuotta sitten, kun salolaissyntyinen Lahdelma ja salolainen Matti Kakko suunnittelivatSaunamäkeenluksushuviloiden Särkisalo Resortia. Konseptia piti kuitenkin muuttaa, koska suunnitellut kymmenen isoa huvilaa eivät herättäneet riittävästi kiinnostusta.

Yrittäjien mukaan yleinen markkinatilanne on osoittanut, että pienemmille loma-asunnoille on nykyään enemmän kysyntää. Lisäksi Saunamäen suunniteltujen ravitsemuspalvelujen liiketoiminta edellyttää riittävästi käyttäjiä.

Lahdelma arvelee, että Särkisalon hanke toteutuu aikanaan. Alueelle on rakennettu jo vesijohto ja jätevesiviemäri, ja tehty maisemointia.

– Keskitymme nyt muihin paikkakuntiin, kun Salo pistää hanttiin eikä halua kehittyä, Lahdelma sanoo.

Hänen ja Kakon omistamat yhtiöt ovat toteuttaneet lomahuoneistojen ja huviloiden hankkeet Tammelan Eerikkilässä ja Kemiönsaaren Kasnäsissä.

Arttu Karhulahti (kok.) esitti poikkeamisen myöntämistä, mutta hänen esityksensä kaatui äänin 8–5. Karhulahden esitystä kannattivat Jerina Wallius (kok.), Mika Hjelt (kok.), Jarkko Anttila (sd.) ja Anne Hoikkala-Savolainen (kd.).

Poikkeamista vastustivat lautakunnan puheenjohtaja Timo Tammi (sd.), Pia Hellström (sd.), keskustan Marjaana Mänkäri, Jouni Eskola ja Taina Koski sekä Sanna Leivonen (ps.), Taro Turtiainen (vas.) ja Pasi Lehti (vihr.).

Karhulahti jätti asiaan eriävän mielipiteen. Hänen mielestään poikkeamislupahakemuksessa esitetyt perusteet olivat riittävät. Karhulahti arvioi, että Salon reuna-alueelle sijoittuva tärkeä investointi parhaimmillaan viivästyy ja pahimmillaan kaatuu kokonaan tehdyn päätöksen takia.

Kaavoitusinsinööri Timo Alhoke ja maankäyttöinsinööri Lotta Pelto-Timperi totesivat päätöksen valmistelussa, että hakemuksessa esitetty rakentaminen johtaisi vaikutuksiltaan merkittävästi erityyppiseen rakentamiseen kuin ranta-asemakaavassa on tarkoitettu. Heidän mukaansa rakentamisen vaikutuksia ei voida riittävästi arvioida poikkeamismenettelyssä.

Valmistelijat muistuttavat, että ranta-asemakaavojen mitoitus perustuu loma-asuntojen yksikkömäärään. Yhtiömuotoisuuteen perustuvissa tai matkailuelinkeinon harjoittamiseen tarkoitetuissa paikoissa yksiköiden määrää on jo korotettu maakuntakaavan mitoitusarvoista.

Ranta-asemakaavojen mitoitukseen liittyy myös rantaviivan pituus. Hakijayhtiö on kaavan voimassaolon aikana luopunut merkittävästä osasta yhteiskäyttöistä virkistysaluetta, joka rajoittuu rantaan.

9
Jätä kommentti

2 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Onko järkevää vastustaa?

Kaupunkikehityslautakunnan lisäksi Saloon tarvitaan saaristokehityslautakunta.

Tätä menoa rakentajien rahat valuvat Salon läpi naapurikuntiin, joissa saa tehdä.

Repa

Kaupunginkehityslautakunnalta aivan oikea ratkaisu tässä asiassa.

Kommentti

On, sitä saa vapaasti mennä muualle, jos ei kiinnosta.

Kateuttako?

Sanokaa nyt, miksi Salossa ollaan yrittäjävastaisia?

Kuntalainen K

Miksi se on muka yrittäjävastaista, jos toimitaan ennakkosuunnitelmien mukaan?

Salo päästää hankkeet karkuun

Minullakin oli ennakkosuunnitelma lähteä huhtikuussa Espanjaan. Mutta maailma ympärillä muuttuu ja siihen on reagoitava reippaasti. Kaavoituksen tai kaavamuutoksen vaatiminen on kaupungilta mahdottoman hidas tapa reagoida yksittäiseen rakennushankkeeseen. Kukaan ei tiedä minkälainen kysyntä ja markkinat ovat muutaman vuoden kuluttua, jolloin mahdollinen uusi kaava kaupungilta valmistuisi. Lupakäytäntöjen hitauden aiheuttama epävarmuus on yksi suurimmista syistä sille, että investoinnit tapahtuvat nykyään niissä kunnissa, joissa byrokratiaa on vähän tai se on kevyttä ja nopeaa. Esim. Lieto, Naantali, Koski TL ja Kemiönsaari.

Keijo K.

Ei joka alalla. Kun on kyse tuulivoimatoimijoista, niin saavat toimia aivan vapaasti lakien ja asetusten vastaisesti.

Ympäristöterveydenhuollon virkamiehet puoltavat lakien ja asetusten vastaista toimintaa, ja rakennus- ja ympäristöhuollon johto myöntää luvat vastoin lakeja ja asetuksia ja kaupungin rakennussääntöjä.

Särkisalon kesäasukas

Kuinka moni jäsen kehityslautakunnasta on käynyt tutustumassa paikan päällä? Osa ei varmaan ole käynytkään paikalla. Jos vesihuolto ja viemäröinti ovat ok ja luontoa on hehtaarikaupalla ympärillä, ei saisi takertua pyöristyksiin. Pykälien noudattaminen on tietysti paikallaan.

On kokemusta, kun 30 vuotta vanhan rantakaavaan ei voitu tehdä mitään muutoksia autokatokseen, vaikka naapureita ei ole näköetäisyydellä. Näissä päätöksissä on usein ohjaava tekijä kateus eikä yhteinen etu.

Valitut sanat

Juuri näin. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, miksi kaavasta poikkeamiset sallittiin ydinkeskustan näkyvimmällä paikalla olevassa kerrostalossa, mutta sivukylien rakentamiselle oikein hakemalla haetaan este.

Miettiköön kaupunkikehityslautakunta, mikä täällä kehittyy 15 vuoden kuluttua. Vanhainkodit ja Helisnummen laajennus, kun kaikki nuorempia asukkaita palvelevat rakentajat on ajettu pois.