Somerniemen suosittu kesätori pysyy nykytiedon mukaan kiinni koko kesän. Toria ylläpitävän Somerniemi-Seuran puheenjohtaja Lauri Linnilä ja toritoiminnasta vastaava Leo Malkki ovat saaneet kevään aikana vastailla pettyneiden asiakkaiden lukuisiin soittoihin. Nämä ihmettelevät, miksei toria pidetä Somerniemellä avoinna muiden torien tapaan.

Linnilä toteaa syyn löytyvän kaavamääräyksistä, jotka eivät ole ajan tasalla.

– Aluetta ei ole kaavoitettu torialueeksi, joten lupaviranomainen katsoo jokaisen toripäivän olevan tapahtuma ja soveltaa siihen tapahtumamääräyksiä, hän selvittää.

Koronapandemian takia asetettujen kokoontumismääräysten mukaan ulkona pidettävän yleisötapahtuman väkimäärä pitäisi rajata 500 ihmiseen. Somerniemen kesätorilla on usein jo pelkästään myyjiä yli 200. Avoimen torialueen kävijämäärän rajaaminen olisi muutenkin mahdotonta.

– Meillä on valmiudet avata tori myöhemmin kesällä, jos hallitus muuttaa kokoontumismääräyksiä. Nykyiset ovat voimassa kesäkuun loppuun, ja todennäköistä on, että heinäkuussa rajoituksia puretaan. Tarkastelemme torin tilannetta sen jälkeen uudestaan, Linnilä sanoo.

– Jos torialueen kaava olisi kunnossa, meidän ei tarvitsisi jumpata kaikkien asioiden kanssa koko ajan, Somerniemi-Seuran Lauri Linnilä (vas.) ja Leo Malkki tuumaavat. Kuva: SSS/Minna Filppu

Somerniemen tori ja sen pysäköintialueet ovat Somerniemi-Seuran omistuksessa. Tori on toiminut nykyisellä paikallaan vuodesta 1987, mutta alueen käyttötarkoitus on jäänyt korjaamatta kaavaan. Linnilä ja Malkki toteavat, että seuran on tehtävä Someron kaupungille kaavamuutosanomus, jotta toiminta helpottuu.

– Nykyisin meidän on haettava poliisilta tapahtumalupa joka ainoaa toripäivää varten, Linnilä kertoo.

Samasta syystä Somerniemi-Seura joutuu hankkimaan toripäiviksi myös järjestyksenvalvojat.

– Moni seuran jäsenistä on suorittanut järkkärikurssin vahtiakseen kurkun- ja tomaatinmyyntiä. Kurssien vetäjät ovat pitäneet vaatimusta naurettavana, Linnilä huomauttaa.

Helsingintien varressa sijaitsevalle Somerniemien torille avautuu ensi viikolla kuitenkin toinen torikahviloista. Suolaista ja makeaa muurinpohjalettuineen tarjoava Kesäkahvila Aino on avoinna keskiviikosta lauantaihin. Salolaislähtöiset yrittäjät Sanni ja Saima Salonen avaavat kahvilan 3. kesäkuuta.

– Heillä on kesäpaikka Somerniemellä Oinasjärven rannalla. Saima tulee pitämään kahvilaa, Leo Malkki kertoo.

– Kahvilapöydät on helppo sijoittaa vaadittavin turvavälein tyhjälle torille. Katsotaan nyt, mitä valtiovalta jatkossa päättää ja voisimmeko loppukesästä avata torimyynninkin.

– Kahvilapöydät on helppo sijoittaa vaadittavin turvavälein tyhjälle torille, Lauri Linnilä (vas.) Leo Malkki toteavat. Kuva: SSS/Minna Filppu

Lauri Linnilä huomauttaa, että yleisötapahtuman kävijämäärän nosto esimerkiksi tuhanteen ihmiseen ei vielä muuta Somerniemen kesätorin tilannetta:

– Täällä käy joka lauantai 3 000–5 000 ihmistä.

Linnilä ennakoi kesätorin sulkemisen heijastuvan ikävästi myös Someron keskustan elinkeinoelämään. Somerniemen toripäivät ovat vetäneet laajalta alueelta väkeä paikkakunnalle ja ostoksille myös Someron keskustan kauppoihin.

Kesäkahvila Aino Somerniemen kesätorilla (Helsingintie 1515, Somerniemi) 3. kesäkuuta alkaen keskiviikosta lauantaihin ja juhannuksen aatonaattona kello 11–15.