”Täällä löytyy kaikki ja kaikki on lähellä”– Varjuksen perheelle Somerosta tuli koti johon he juurtuivat

0
Jutta (vas.), Linnea, Sylvia, Nikolai ja Jussi Varjus ovat erittäin tyytyväisiä Someron palveluihin. –Täällä on alle 10 000 asukkaan kaupungiksi varmasti Suomen parhaat ja monipuolisimmat harrastusmahdollisuudet, Varjukset sanovat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Me olemme tulleet kotiin.
Jutta ja Jussi Varjus muuttivat Somerolle Tukholmasta kolmetoista vuotta sitten lastensa kanssa. Ennen Tukholmaa perhe asui Australiassa.

– Olemme asuneet Somerolla perheen kanssa pidempään kuin missään muualla. Somero tuntuu kodilta, Jutta ja Jussi Varjus sanovat ja lapset Linnea, Nikolai ja Sylvia nyökkäävät vieressä.

Varjukset hakivat Suomeen palatessaan asuinpaikkaa 100 kilometrin säteellä Helsingistä. Valinta osui Someroon, josta löytyi sopiva talo vanhalta idylliseltä asuinalueelta ydinkeskustasta. Forssassa kasvaneille Varjuksille Somero oli tuttu.

– Minä vietin täällä paljon aikaa mammani luona, Jutta Varjus kertoo.

Kuuden lapsen vanhempina Varjukset selvittivät tarkkaan, millaisia palveluita ja harrastusmahdollisuuksia Somerolla on tarjolla. Palvelut vakuuttivat.
Koripalloa, lentopalloa, tanssia, ratsastusta, kuntonyrkkeilyä, jalkapalloa, yleisurheilua, teatteria. Varjuksen perheen lapsilla on riittänyt ja riittää harrastuksia.

– Täältä löytyy kaikki ja kaikki on kävelymatkan päässä. Tukholmassa Jutta oli lasten taksikuski, joka kuskasi lapsia hoitoon ja harrastuksiin. Täältä ajan itse töihin Helsinkiin, mutta illalla ei tarvitse lähteä kuljettamaan lapsia mihinkään, analyytikkona työskentelevä Jussi Varjus huomauttaa.
Kirjasto, uimahalli, oma terveyskeskus.
– Kaikki ovat Someron aarteita. Soitin joskus kirjastoon Jussin perään, että pitäisi ottaa Olivia kyytiin matkalta. Jussin puhelin oli kotona, mutta viesti meni perille ja kirjastonhoitaja totesi, että tämä on osa palvelua, Jutta Varjus naurahtaa.
Myös seurakunnan aktiivisuus yllätti.

– Tuntuu, että nuortenilloissa käyvät kaikki, Jussi Varjus toteaa.

17-vuotias Linnea, 14-vuotias Nikolai ja 12-vuotias Sylvia ovat juurtuneet Somerolle.

– Täällä kaikki on lähellä. Tämä on hauska ja hyvä paikka eikä täällä tarvitse pelätä. Se luo turvallisuutta, kun kaikki tuntee kaikki, he sanovat.

Varjukset tunnistavat kuvauksen itsevarmasta ja leppoisasta Somerosta.

– Täällä luotetaan terveellä tavalla omaan tekemiseen ja omiin kykyihin, Jussi Varjus sanoo.

– Ilmoitin tänne tullessa, että minusta tulee Someron kylähullu, mutta naapuri totesi heti, ettei onnistu. Luova hulluus ja rohkeus saadaan täällä kai jo vedestä, yhden naisen arkkitehtuuritoimistoa pyörittävä Jutta Varjus miettii hymyillen.

Somero ottaa kaulaa kilpailijoihinsa hyvillä palveluilla

Someron kaupunki korostaa markkinoinnissaan entistä enemmän hyviä palveluita. Maalaiskaupunki nostaa nimenomaan monipuoliset palvelut valtikseen, kun kuntaan halutaan houkutella uusia asukkaita.

–Meidän pitää ehdottomasti vahvistaa erinomaisten palveluiden tuomista esille, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toteaa.

Suikkanen muistuttaa, että Someron hyvät palvelut ovat nousseet esille monissa tutkimuksissa.

Elinkeinoasiantuntija Tanja Uusitalo huomauttaa, että Someron kilpailijoita asukashankinnassa ovat sadan kilometrin säteellä Helsingistä sijaitsevat maaseutumaiset 5 000–10 000 asukkaan kunnat. Nämä kunnat lupaavat markkinoinnissaan samoja asioita.

– Huomasimme, että kaikki vertailussa mukana olleet kunnat lupasivat hyviä palveluita ja turvallista asumista maaseudulla upean luonnon helmassa ja lähellä Helsinkiä. Poikkeuksellinen palvelutarjonta on se, jolla Somero erottuu kilpailijoistaan aidosti, Uusitalo sanoo.

Uusitalo korostaa, että millään muulla samantyyppisellä ja -kokoisella kunnalla ei ole todistetusti yhtä monipuolisia julkisia ja yksityisiä palveluita, yrityskantaa ja harrastusmahdollisuuksia kuin Somerolla.

– Somero on ihan ylivoimainen. Someroa ei tunneta, joten jokainen tänne tuleva yllättyy nähdessään, mitä kaikkea täällä on tarjolla.

Uusitalo kuvaa viime kuukausien brändityössä jalostettua mielikuvaa Somerosta myös henkilötermeillä:

– Somero kuulostaa omaperäiseltä ja leppoiselta tyypiltä, joka on itsevarma ja asiantunteva, empaattinen ja avoin.

Someron kaupunki käyttää tänä vuonna markkinointiin kaupungin virkamiesten oman työpanoksen lisäksi noin 40 000 euroa.

Kaupungin tavoitteena on, että Somero olisi vuonna 2025 väestö- ja työpaikkamäärältään kasvava kunta. Tavoite on viime vuosien väestökehityksen valossa kova, sillä esimeriksi tämän vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana asukasmäärä laski 37:llä. Matalan syntyvyyden lisäksi asukaslukua laski se, että poismuuttaneita oli enemmän kuin kuntaan muuttaneita.

– Someron muuttoliike oli monta vuotta positiivinen, eli tulijoita oli enemmän kuin lähtijöitä. Viime vuonna kehitys kääntyi, mutta tavoite on muuttaa suunta, Suikkanen sanoo.

<