Someron kaupunki ei myy Poikkipuoliaisten rantaa – Hiidenlinnan yrittäjä Sami Uotila haluaisi ostaa alueen

3
Poikkipuoliaisten mökki valmistui vuonna 1976. Noin 90 neliön rakennuksessa on kaksi saunaa ja tupa. Kuva: Manu Kärki

Someron kaupunki pitää Poikkipuoliaisten rannan omistuksessaan. Hiidenlinnan yrittäjä Sami Uotila haluaisi ostaa vajaan 1,3 hehtaarin rantatontin mökkeineen. Uotila on tehnyt lisäksi tarjouksen samalta alueelta 13,5 hehtaarin metsästä.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunki olisi sitoutunut kauppoihin. Kaupunginhallitus hylkäsi esityksen yksimielisesti puheenjohtaja Tero Pirttilän (kesk.) esityksestä.

– Ranta-alue mökkeineen halutaan pitää kuntalaisten käytössä. Kyseessä on arvokas alue, josta ei luovuta, Pirttilä sanoo.

Someron kaupunki on vuokrannut rantasaunaa yleiseen käyttöön. Viime vuonna mökkiä käytettiin 61 vuorokautena. Kaupunginhallitus on valmis vuokraamaan rantamökin tontteineen kesäkuusta ensi huhtikuun loppuun Uotilalle. Vuokra on 6 000 euroa.

– Tarkoitus on, että Uotila jatkaa rakennuksen vuokrausta samoin periaattein kuin kaupunki on tehnyt, Suikkanen kertoo.

Uotila tarjosi maa-alueista yhteensä 225 000 euroa. Uotila on perustellut alueiden ostamista Hiidenlinnan toimintojen kehittämisellä.

– Uskon että pystyn kehittämään tuota toimintaa, mitä kunta on ylläpitänyt Poikkipuoliaisella, toteaa Uotila tarjouksessaan.

Kaupungin mökkitontilla on rantaviivaa noin 350 metriä. Yleisrantakaavassa tontilla on rakennusoikeutta 250 neliötä. Nykyisessä mökissä on noin 90 neliötä.

Suikkanen kannatti rantamökin ja metsäalueen myyntiä Uotilalle elinkeinopoliittisin perustein ilman avointa tarjouskilpailua.

– Myynnillä olisi tuettu alueen matkailuelinkeinojen kehittymistä. Lisäksi Uotilan tarjous ylittää alueen arvomäärityksessä saadun arvon, Suikkanen toteaa.

Uotila korosti tarjouksessaan kaupungille Hiidenlinnan työllistävää vaikutusta. Hiidenlinnassa on työskennellyt toistakymmentä kesätyöläistä, minkä lisäksi se on työllistänyt runsaasti paikallisia yrityksiä. Kansalliseen markkinointiin Hiidenlinnan käytti viime vuonna yli 100 000 euroa.

Uotila osti vuonna 2014 samalta alueelta 10 hehtaaria metsää.

Somerniemen kunnan viimeinen rakennushankeSSS

Poikkipuoliaisten mökki rakennettiin vuonna 1976. Mökin rakensi Somerniemen kunta nuorten leirikeskukseksi.

– Kyseessä oli itsenäisen Somerniemen kunnan viimeinen rakennushanke, kertoo paikallishistorian tuntija Manu Kärki.

Somerniemi liittyi Someron kuntaan vuoden 1977 alussa. Viimeistä Somerniemen kunnanvaltuustoa johtanut Kärki kertoo, että leirikeskuksen paikasta käytiin kovaa keskustelua.

– Osan mielestä leirikeskus piti tehdä mahdollisimman kauas, koska nuoret meluavat ja häiriköivät.

Somerniemen lautakunnat esittivät uuden leirialueen rakentamista Poikkipuoliaisen rantaan jo vuonna 1971.

– Tie tuli kuitenkin niin kalliiksi, että silloin rahat riittivät vain vaatimattomaan leirikatokseen, Kärki huomauttaa.

Viisas päätös

Hyvä asia että ranta pysyy kaupungin omistuksessa ja kuntalaisten maksuttomassa käytössä.

Kuntalainen

Sellainen alue, että hinnan pitäisi olla ainakin aivan toista luokkaa kuin nyt tarjottu. Ainoa järkevä ja oikea päätös kaupunginhallitukselta.

Osattiin ennenkin

Manu Kärki: ”Osan mielestä leirikeskus piti tehdä mahdollisimman kauas, koska nuoret meluavat ja häiriköivät”. Päivän ihanin kommentti, joka toi hymyn huulille.