Tehtiinkö Salossa 37 vuotta sitten pesäpallon pituuslyönnin maailmanennätys vai ei?

1
Ote Salon Seudun Sanomien (SSS 18.5.1983) jutusta.

Kovakätisimmät pesäpalloilijat heittävät palloa yli 150 km/h ja kovalyöntisimmät lyövät palloa yli 180 km/h.

Miesten pesäpallokentän pituus on 96 metriä, joten parhaat pystyvät halutessaan heittämään pallon kentän päästä päähän. Takalaittomaan lyöntiin pystyy käytännössä jokainen vähänkin tosissaan pelaava aikuinen.

Pesäpallossa on myös järjestetty epäsäännöllisesti kisoja, jossa mitataan nimenomaan lyöntipituutta. Neljä vuotta sitten Mikko Mahlamäki löi miesten epäviralliseksi maailmanennätykseksi 139,15 metriä ja Janette Lepistö naisten ME-tulokseksi 101,72 metriä.

Mutta usein kun puhutaan maailman pisimmästä pesäpallolyönnistä, esiin pomppaa Hyvinkään Tahkon takavuosien tähtipelaajan Antti Laurilan tulos 145 metriä vuodelta 1983. Salolaisittain mielenkiintoiseksi asian tekee se, että eri lähteet kertovat, että tulos syntyi Salossa. Jonkun lähteen mukaan tulos olisi 146 metriä.

Salon Seudun Sanomien arkistoa selatessa paljastuu, että lähes päivälleen 37 vuotta sitten, 17. toukokuuta 1983, Salon Urheilupuistossa pelattiin näytösottelu Hyvinkään Tahkon ja Loimaan Palloilijoiden välillä. Tahkon 18­–3-voittoon päättynyttä ottelua seurasi peräti tuhat katsojaa – pääasiassa koululaisia.

Näytösottelun tauolla järjestettiin pituuslyöntikilpailu, jonka voitti Tahkon Oiva Latikka sen ajan välineet huomioon ottaen erittäin kunnioitettavalla tuloksella 125 metriä. Lehtijutun mukaan Laurila ylsi Latikan kanssa ”lähes samoille metreille”.

Mutta lähellekään 145 metriä ei Laurila lehden mukaan lyönyt. Vuosien 1982 ja 1984 lehtiarkistoista ei löytynyt mitään vastaavaa tapahtumaa.

Muistaako joku, lyötiinkö Salossa maailmanennätys vai ei?

Antti H.

Juha Niemi 155,20 m viime vuonna.