Turvajärjestelyt ja määräykset ydinvoimalatasoa – Turun pitkä ravitauko päättyi ilman yleisöä

0
Jukka Torvinen ja An-Dorra hallitsivat Kasvattajakruunun alkuerää. (kuva: Turun Sanomat/Jari Laurikko)

Turun poikkeuksellisen pitkä ravikilpailutauko päättyi Metsämäen keskiviikkoravien puitteissa. Edellisen kerran kilpaa ajettiin 14. helmikuuta, joten tauon pituudeksi muodostui peräti 102 päivää.

Yleisö ei tietenkään raveihin päässyt paikalle, ja katsomorakennus pidettiin suljettuna. Vain hevosten välttämättömät taustavoimat ja toimihenkilöt saivat liikkua varikkoalueella. Heitä koskivat ydinvoimaloitten turvasäännöksiä muistuttavat rajoitukset. Näillä rajoituksella Suomen Hippos halunnee osoittaa olevansa mallioppilas urheilujärjestäjien joukossa ja turvata kilpailujen jatkumisen. Tämä tuskin jää päättäjiltä huomaamatta.

Turun Hippoksen tuore toimitusjohtaja Eeva Karvonen aloitti työnsä toukokuun alkupuolella. Tuolloin lähes ikuinen toimitusjohtaja Roger Johansson jäi eläkkeelle. Karvoselle ensimmäiset toimitusjohtajan uran aikana ajetut ravit aiheuttivat mitä positiivisimpia tuntemuksia:

– Turussa tauko oli poikkeuksellisen pitkä ja kuudet ravit peruutettiin. Nyt kuitenkin aurinko paistaa, päästään tosiaan ajamaan kilpaa ja erikoisjärjestelyt sujuvat jouhevasti.

Seuraavan kerran Metsämäessä kilpaillaan tiistaina 9.6. Noissa raveissa osallistujien määrää ei ole rajattu, mutta yleisöä ei paikalle päästetä. Tämä tilanne jatkuu 14.6. saakka. Eeva Karvonen toteaa, että uusia ohjeita saattaa Hippokselta olla tulossa. Tietysti maa- ja metsätalousministeriö tekee päätökset.

Metsämäen ratatallia pitävä, kaiken kokenut Harri Koivunenkin myönsi olevansa jännittynyt:

– Tunnelma on odotteleva ja ihmettelevä. Takana on pisin kilpailutauko, jonka urallani olen kokenut. Hevosten treenaaminen on toki onnistunut hyvin, mutta niitten suoritustason mittaus alkaa nyt.

Ravien aikana Koivunen ihasteli järjestelyjen sujuvuutta ja oli tyytyväinen myös tallinsa hevosiin.

Arto Hammarille kilpailukokemus ei ollut ensimmäinen koronatauon jälkeen. Mies kävi ajamassa Sheikillä nelossijan viikko sitten. Mies kertoo suhtautuvansa kilpailutoiminnan alkamiseen optimisesti ja toteaa, että turvajärjestelyt ovat todella tiukat. Samaan hengenvetoon Hammar mainitsee katsovansa tulevaisuuteen hieman mietteliäästi:

– Nyt koronatilanne vaikuttaa hyvältä, mutta kesän myötä se saattaa muuttua pahempaan suuntaan. Toista kilpailujen keskeytystä raviurheilu ei välttämättä kestä.

Kilpaa ajettiin kymmenessä enintään kymmenelle valjakolle rajatussa lähdössä. Kavioura oli erinomaisessa kunnossa, paitsi otollisen sään, myös ratamestari Mika Ahtiaisen ahkeran työn ansiosta.

Heti päivän avauslähdössä nähtiin mukava salolaisesitys. Juha Jalosen ohjastama ja Harri Jalosen valmentama Villi Vilpertti otti heti startin jälkeen laukan ja jäi viimeiseksi. Sen jälkeen ravi maistui ja salolaisori nousi vakaasti kohti kärkeä. Maalilinjalla se ehti kolmanneksi. Jarmo Saarela ajeli Valeriaanalla voiton ennen Bebeä. 5-vuotias Villi Vilpertti paransi ennätystään lähes kaksi sekuntia 30,4:ään.

Antti Teivaisen ohjastama ja Ari-Pekka Pakkasen valmentama Ypäjä Louvre oli yksi illan tähdistä. Ori avasi puolikkaan 09,5-vauhtia saadakseen johtopaikan. Tämän jälkeen tempo rauhoitti selvästi ja Teivaisen löi viimeisellä takasuoralla kaasun pohjaan. Ypäjä Louvre ylitti maalilinja kaukana One Directionin ja All Ready Matchin edellä.

3-vuotiaitten tammojen Kasvattajakruunun alkuerässä Jukka Torvisen ohjastama ja Reino Palomäen valmentama An-Dorra oli pitelemätön johtopaikalta. Callela Edith ja April Combo täydensivät totokolmikon.

Oriitten ja ruunien alkuerässä Antti Teivaisen Core Catcher otti kiihdytyksessä johtopaikan. Ruuna näytti olevan vaikeuksissa viimeisessä kaarteessa mutta ryhdistäytyi ja piti paikkansa ennen Yolo Savoyta.

Arto Hammarin ohjastama Häyrilän Hero esitti kerrassaan komean loppukirin. Salolaisruuna lähti verkkaisesti liikkeelle ja jäi jonon hännille. Villikuti piti keulassa kovaa vauhtia, ja puolimatkassa Hammarin ajokki lähti kolmannelle suosikki Bilettäjän perässä. Viimeisessä kaarteessa otettiin neljäs rata käyttöön ja Häyrilän Hero harppoi viime metrit niin tehokkaasti, että ehti niukkaan voittoon ennen Villikutia. Bilettäjä jätettiin kolmanneksi. Voittajan aika on uusi hieno ennätys 27,2.

Arto Hammar oli iloinen päästyään taas töihin:

– Hienoa on nähdä, kuinka hevosihmiset toimivat turvallisuusmääräysten mukaisesti. Hienoa oli myös ajaa Häyrilän Heroa, joka teki väkevän juoksun. Ruuna kehittyy koko ajan ja nopeuttakin alkaa löytyy koko ajan lisää. Kyseessä pm lupaava ja kehittyvä ravuri.

Iloa Hammarille aiheutti myös Hippoksen tuore päätös. Hallitus esittää valtuuskunnalle, että kuningas- ja kuningatartitteleistä kilpaillaan Seinäjoella, vaikka suurta yleisötapahtumaa ei järjestetäkään. Valtuuskunta vahvistaa Kuninkuusraveihin liittyvät päätökset kokouksessaan 24. kesäkuuta.

Kirjoittaja: Mauri Mäkynen

Muokattu jutun viimeistä kappaletta 28.5. kello 12.06: valtuuskunta tekee lopulliset päätökset Kuninkuusraveista kesäkuussa.