Tietokirjailija Helena Telkänranta ja brittidokumentaristi Amanda Feldon paneutuvat tuotantoeläinten mieleen Suomen tiedetoimittajain liiton myöntämän 10 000 euron apurahan turvin. He kokoavat nettiin tiedevideoiden ja -artikkelien sarjan, joka kuvataan Eläinsuojelukeskus Tuulispäässä Someron Pajulassa.

Sarjassa kuvataan etenkin nautojen, sikojen ja kanojen kokemusmaailmaa. Samalla tuodaan esille aihetta käsittelevää tutkimustietoa.

Helena Telkänranta on ystävystynyt somerolaisen Eläinsuojelukeskus Tuulispään villisika Oskun kanssa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Helena Telkänranta sanoo tiedetoimittajana ja tutkijana havainneensa, että tieteellinen tieto eläinten kokemusmaailmasta kiinnostaa monia. Kasvavan kiinnostuksen avulla on mahdollista parantaa maatalouden eläinten oloja.

– Olen alkanut kehittää syvällisten yleistajuisten artikkelien yhdistämisestä visuaalisuuteen ja interaktiivisuuteen, jotta viestintä kattaisi aiempaa suuremmat yleisöt, Telkänranta kertoo.

Hän pyysi Eläinten mieli -hankkeeseen mukaan kansainvälisesti arvostetun dokumentaristi Amanda Jane Feldonin, koska tämä on käsitellyt luonto- ja eläinaiheita, ja perehtynyt eläinten kokemusmaailmaan kuten ajatteluun, muistiin ja oppimiseen.

Hankkeen sisällön yhdessä suunnitellut työpari haluaa antaa oman panoksensa yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, miksi ja miten tuotantoeläinten oloja voisi parantaa. Aineistoista tehdään sekä suomen- että englanninkieliset versiot.

Hankkeessa tuotetaan suuren yleisön ulottuville sarja toisiinsa linkittyviä videoita ja tekstejä. Katsoja ja lukija voi kiinnostuksensa mukaan valita, mitä linkkejä seuraa ja mistä aiheista haluaa enemmän tietoa.

Amanda Feldon on kuvannut dokumenttielokuvan muun muassa Thaimaan norsuista. Kuva: Amanda Feldonin kotialbumi

Tiedetoimittajain liitto myönsi 10 000 euron apurahan myös toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundströmille, joka alkaa tutkia ruoantuotantoa ilmastonmuutoksen keskellä. Hankkeen tavoitteena on tuottaa saman taustatutkimuksen pohjalta sekä tietokirja että taustatutkimus dokumenttielokuvan käsikirjoitusta varten.

Suomen tiedetoimittajain liiton rahoittamassa tiedesarjassa kuvataan muun muassa nautojen kokemusmaailmaa. Somerolaisen Eläinsuojelukeskus Tuulispään perustaja Piia Anttonen painottaa työssään eläinten oikeuksia. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen