Virkavaalin hävinnyt Jari Niemelä haluaa Salon sote-johtajaksi

9
Salon vt. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Jari Niemelä.

Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Jari Niemelän mukaan häntä on syrjitty sote-palvelujen johtajan virkaa täytettäessä. Kaupunginhallitus valitsi virkaan Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilan.
Niemelä vaatii kaupunginhallitusta kumoamaan huhtikuisen päätöksen ja valitsemaan hänet.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna esitti virkaan Niemelää, mutta kaupunginhallitus piti Mattilaa parempana äänin 9–4.
Niemelän mukaan valinta ei perustunut ”hakijoiden ansioiden tasapuoliseen ja objektiiviseen vertailuun”, vaan hänet on ”ansioituneempana hakijana yleisten nimitysperusteiden vastaisesti syrjäytetty”.
Oikaisuvaatimuksessaan Niemelä toteaa, että ”jos ansioitunein hakija syrjäytetään, menetellään syrjintäkiellon vastaisesti”. Kaupunginhallituksen päätös on kumottava ”lainvastaisena ja epätarkoituksenmukaisena”.

Kokemaansa kohtelua moittiessaan Niemelä viittaa eriäviin mielipiteisiin, jotka kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.), varapuheenjohtaja Ulla Huittinen (kesk.) ja Johanna Riski (kesk.) jättivät päätökseen. Heidän mukaansa Niemelä olisi ollut pätevin ja soveltuvin johtajamaan Salon sosiaali- ja terveystointa.
Niemelä perustelee vaatimustaan myös Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksellä, jonka mukaan julkiseen virkaan on valittava kelpoisuusvaatimukset täyttäneistä hakijoista ansioitunein.
Vuosikirjapäätöksen tapauksessa oli kyse kunnanjohtajan määräaikaisesta virasta. Korkein hallinto-oikeus kumosi valtuuston tekemän valintapäätöksen, koska toinen hakija oli valittua ansioituneempi työkokemuksensa perusteella.

Varatuomari Jari Niemelä siirrettiin kaupunginlakimiehen virasta apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 2017. Sosiaali- ja terveystoimen johtaminen oli osa tätä tehtävää. Vt. sote-palvelujen johtaja hän on ollut huhtikuun alusta.
Jussi Mattila on johtanut Laitilan sosiaali- ja terveystointa vuodesta 2017.
Niemelä kertoi heti kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen harkitsevansa muutoksenhakua.

Substanssi

Jahas, kuinka monta opintopistettä on oikeustieteellisessä opiskeltu sote-puolta? Tai onko Niemelä itse työskennellyt sote-puolella? Johtajan pitää tietää myös se kliininen hoitotyö, eikä lakimiehen meriitit tähän oikein sovellu. Substanssiosaamista täytyy olla. Mielestäni valinta on tehty ihan oikein. Ja jos ette ole huomanneet, tuo yks kolmikko on aina eri mieltä kuin muut. Jättäisin heidän mielipiteet omaan arvoonsa. Ja Niemelä vois nyt vaan tyytyä siihen että parempi valittiin. Itse ainakin olisin valinnut Mattilan.

Olli P

Lasketaanko ansioiksi tehtäviensä laiminlyönti ja niistä saadut huomatukset viranhoidossa!?

Maajussi

Kyllä ehdottomasti, Niemelä tyytyköön osaansa. Ei se sama pieni piiri saa koko ajan touhuta Salossa. Parempi henkilö valittiin. Etsiköön Niemelä nyt muualta töitä, varmasti niitä tekevälle löytyy. Itse en edes kehtaisi valittaa.

Pepe

Kyllä, ja pieni piirikin voisi jo samalla lopettaa toimintansa.

En yllättynyt

Valinnassa oli aika erikoisia piirteitä, joten hyvä, että tämä nyt tutkitaan. Menee varmasti hallinto-oikeuden ratkaistavaksi lopulta. Ja kyseessähän ei ole valitus vaan oikaisupyyntö.

Ihmettelijä

Parempi valittiin. Kyllä täytyy huomioida kaikki varoitukset ja huomautukset myös. Onnea uudelle kaverille ja tsemppiä töihin.

Olli P

Just näin!

Jos tähdet kertoisivat

Vannotko kautta kiven ja kannon?