Vain yksi potkulauta on päätynyt jokeen

0
Jani Toivosen mielestä potkulaudalla ajaminen on helppoa. Hän kannustaakin kaikkia kokeilemaan sitä.

Salon potkulautabisnes on lähtenyt käyntiin odotettua paremmin. Bisnestä pyörittävä Jan Jaakkola kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, miten hyvin lautoja on kohdeltu. Niitä ei ole viskottu minne sattuu, vaan ne on osattu parkkeerata fiksusti.

– Vain yksi potkulauta on päätynyt joen pohjaan. Tiedämme sen tarkan sijainnin ja käymme onkimassa sen sieltä jossain kohtaa, Jaakkola suunnittelee.

Hänen korviinsa ei ole kantautunut, että potkulaudat olisivat aiheuttaneet vaaratilanteita liikenteessä. Tosin hän kertoo havainneensa alkuvaiheessa joitakin lautojen väärinkäytöksiä. Niiden jälkeen lautoihin lisättiin uusi ominaisuus, joka sammuttaa laudan, jos sitä yritetään käyttää esimerkiksi temppuiluun.

Pääsiäisenä Salon katukuvaan ilmestyneiden potkulautojen huippunopeus on 23 kilometriä tunnissa. Niin kovaa niillä ei kuitenkaan pysty ajamaan kaikkialla Salossa, sillä riskialttiilla alueilla huippunopeus on puolitettu. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi jokiranta, tori ja suuret risteykset.

Ylivoimaisesti eniten laudoilla ajetaan kaupungin keskustassa. Jaakkola on huomannut, että monet hyödyntävät niitä liikkuessaan keskustasta esimerkiksi Tupuriin tai Valhojalle. Myös Halikossa lautoja käytetään päivittäin.

– En voi kertoa tarkkoja lukuja, mutta kyllä niillä paljon ajetaan, Jaakkola naurahtaa.

Salon torilla potkulautailemassa ollut Jani Toivonen kannustaa kaikkia kokeilemaan lautailua. Vantaalla asuva Toivonen kertoo potkulautailevansa Salossa ensimmäistä kertaa. Hän on aiemmin ajanut toisen firman potkulaudalla pääkaupunkiseudulla.

– Harjoittelussa kesti hetki, mutta tätä on tosi simppeli käyttää, Toivonen tiivistää.

Tällä hetkellä Salon potkulautabisnes työllistää Jaakkolan lisäksi kaksi henkilöä. Kolmikko huolehtii lautojen lataamisesta ja huoltamisesta. Ajopelien akkuja ladataan pitkin päivää ja tarpeen vaatiessa jopa yöllä.

– Lautojen huoltaminen ja lataaminen on työläämpää kuin aluksi ajattelin, mutta rahan eteen on tehtävä töitä. Yrittäminen ei ole ikinä helppoa, Jaakkola toteaa.

Valtaosa Jaakkolan saamasta asiakaspalautteesta on ollut positiivista ja kannustavaa. Monet ovat rohkaistuneet kokeilemaan potkulaudalla ajamista, sillä korona-aikana tekeminen on ollut vähissä.

– Aika näyttää, onko potkulautailu tullut Saloon jäädäkseen. Voihan se olla, että tilalle tulee jotain muuta, Jaakkola pohtii.

Tällä hetkellä potkulautabisnes ei kuitenkaan esitä hiipumisen merkkejä, sillä Saloon on kesän aikana tulossa kymmenittäin uusia lautoja. Jaakkolan mukaan sähköpotkulautailun parhaita puolia ovat sen helppous ja ekologisuus.

Vaikka laudoilla voi periaatteessa ajaa ympäri vuoden, Jaakkola haluaa huolehtia asiakkaidensa turvallisuudesta. Hän suunnittelee keräävänsä laudat talvella varastoon, jos tiet ovat liukkaita.