Valonia: Salo on saanut enemmän kuin on maksanut

3
Valonia tuottaa muun muassa jätevesiasioihin liittyviä neuvontapalveluja.

Salon kaupunginhallituksen päätös irtautua Valoniasta ei saa ymmärrystä Salon virkamiehiltä eikä Valonialta. Molemmat tahot ovat sitä mieltä, että Salo sai yhteistyöltä hintaansa enemmän hyötyjä.

– Olimme pettyneitä päätökseen, sanoo ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck.

Valonian jäsenyys maksaa Salolle 30 000 euroa vuodessa. Vastineeksi Valonia tuottaa muun muassa jätevesiasioihin liittyviä neuvontapalveluja, jotka Salon kaupungin pitäisi tuottaa lakisääteisesti joka tapauksessa.

Suoraan kuntalaisille tarjottavien palveluiden lisäksi Valonia tekee yhteistyötä virkamiesten kanssa esimerkiksi hankinta- ja ilmastoasioissa.

Valonian toimialapäällikkö Riikka Leskinen arvioi, että Valonia on tuottanut salolaisille palveluita tuplasti Salon maksuosuuden verran.

– Se on varovainen arvio, jossa on mukana vain puhtaasti Saloa koskeneet palvelut, sanoo Leskinen.

Kuluvalla toimintakaudella Valoniassa ovat olleet mukana kaikki Varsinais-Suomen 27 kuntaa. Ne ovat rahoittaneet toimintaa yhteensä noin 280 000 eurolla. Valonian noin miljoonan euron kokonaisbudjetista loput tulee hankerahoituksena EU:n ja ministeriöiden kautta.

Kuntien maksuosuus on toiminnalle tärkeää, koska sillä katetaan hankkeiden omarahoitusosuus. Ilman kuntarahoitusta ei ole myöskään hankerahoitusta.

Miltei kaikki kunnat aikovat olla mukana myös jatkossa.

– Vain Salosta ja Pöytyältä on tullut viestiä, ettei halukkuutta sitoutua ole. Muut kunnat ovat katsoneet toiminnan kannattavaksi, sanoo Leskinen.

Neuvontapalveluiden lisäksi Valonia on tehnyt Salossa muun muassa vesistöjen kunnostusta yhdessä maanomistajien kanssa.

– Salossa on paljon aika erityisiä kohteita, ja maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita lähivesistöjen tilan parantamisesta, sanoo Leskinen.

Hankkeita on toteutettu esimerkiksi Halikonjoen, Uskelanjoen ja Kiskonjoen-Perniönjoen vesistöissä.

– Olemme parantaneet vaelluskalojen elinympäristöjä purokunnostuksilla, sanoo Leskinen.

Ympäristönsuojelupäällikkö Heidi Veck toteaa, ettei Salon kaupunki tee vastaavia käytännön hankkeita lainkaan itse.

– Vesistöasiantuntijat ovat huolissaan irtautumissuunnitelmasta, sanoo Veck.

Veck pitää selvänä, ettei Salo pysty tuottamaan omin voimin kaikkia niitä palveluita, jotka Valonia on hoitanut. Ei edes siten, että säästettäväksi aiottu 30 000 euroa ohjattaisiinkin työhön.

– Se olisi aikamoinen superhenkilö, joka tekisi yksin kymmenen asiantuntijan työt.

Mikä Valonia?

Valonia on Varsinais-Suomen alueella toimiva asiantuntijaorganisaatio, joka toteuttaa valtionhallinnon laatimia kestävän kehityksen tavoitteita.

Toimintaa ohjaa maakunnan kestävän kehityksen toimintaohjelma vuosille 2015–2020. Seuraava ohjelmakausi käynnistyy vuoden 2021 alusta.

Valonia toimi ennen Turun kaupungin alla. Vuodesta 2015 lähtien se on ollut osa Varsinais-Suomen liiton organisaatiota.

Salon seudulta Valonian ohjausryhmässä ovat Heidi Veck Salon kaupungilta sekä Timo Klemelä ja Jari Kauppi Someron kaupungilta.

3
Jätä kommentti

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
keijo.k

Minäkin ole todella tyytymätön ympäristöterveydenhuollon tekemisiin enkä ollenkaan tunne että kaupunkilaisena olisin saanut vastinetta ympäristöhuollon virkamiehille maksetuille palkoille ! Valonialle maksettu korvaus, sen tekemisistä on kuitenkin kuin ”hyttysen paska itämeressä” kaupungin menoissa ?!

Olli P

Näin on!

Sakokaivopäästöt

Oli Valonia-sopimusta tai ei, silti asioissa, mihin jutun kuvakin viittaa, on paljon tekemättä. Esimerkiksi liian monella kaava-alueella sakokaivopäästöt paljastavat, että saostuskaivojen tiivistys ja ilmastointi ovat tekemättä tai tehty väärin. Kaupungilla tulisi olla rekisteri kaava-alueen kiinteistöistä, joilla on vielä vanhat saostuskaivot ja niille tarkastussuunnitelma.

Väkisin syntyy käsitys, että vanhoja alueita, joita liitetään kaava-alueisiin, ei vaan laadullisesti saateta ajanmukaiselle tasolle, vaan asiat jäävät pysyvästi rempalleen.