Vilpas ja Rannikko ottivat aikalisän – myös Woodille annetaan aikaa

0
Teemu Rannikon loukkaantumisesta on keskiviikkona kulunut seitsemän kuukautta. (kuva: SSS-arkisto)

Vilppaan uuden päävalmentajan Sami Toiviaisen joukkueen rakentaminen riippuu pitkälti Teemu Rannikon jalan kuntoutumisesta.

Tasan neljä kuukautta sitten jalkansa murtanut Rannikko ei ole tehnyt vieläkään päätöstä uransa jatkamisesta. Alkuperäisessä suunnitelmassa Rannikko olisi jatkanut peliuraansa vielä vuoden, siirtynyt sitten Toiviaisen apuvalmentajaksi ja aloittanut syksyllä 2022 päävalmentajana. Nyt tilanne on edelleen auki.

Auki on myös Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valitun Henri Kantosen tilanne. Hänen perässään ovat tiettävästi myös muut Korisliigan kärkiseurat.

Kotimaan niukoista pelaajamarkkinoista esiin tulee kaksi Vilppaalle sopivaa nimeä: Korihaissa vahvan kauden pelannut Henri Ventoniemi ja NCAA:sta Suomeen palannut susijengiläinen Elias Valtonen. Ventoniemen sopimus Lahti Basketballin kanssa julkaistiin tiistaina. Valtoseen Toiviainen on ollut jo yhteydessä.

– Hänenkin perässä on moni muu seura, Toiviainen muistuttaa.

Vilpas tullee hankkimaan ulkomaalaispelaajat pelipaikoille 3, 4 ja 5. Neljännen ulkomaalaisen pelipaikka riippuu Rannikon jatkosta.

Yksi mahdollinen ulkomaalaispelaaja on edelleen Salossa asuva Jeremiah Wood. Toiviaisella on kokemusta Woodin pysäyttämisestä kevään 2009 finaalista, mutta hän ottaisi Woodin myös mieluusti omaan joukkueeseensa.

– Olen puhunut jo hänen kanssaan. Tosin hän on tottunut Argentiinassa vähän suurempiin rahoihin. Luulen, että tämä palanen jätetään viimeiseksi, Toiviainen suunnittelee.

Jeremiah Wood odottaa koronatilanteen rauhoittumista Salossa.

Toiviainen myöntää, ettei hän ole koskaan ollut suoraan yliopistosta Suomeen tulevien niin sanottujen ”rookiejenkkien” ystävä. Nyt sellaisia on taloudellisista syistä hankittava ainakin yksi.

– Se Vilppaassa on hienoa, että manageri (Antero Jokinen) tietää jenkkirekrytoinneista niin paljon. Se helpottaa huomattavasti omaa työtäni.

Yksi asia ei Toiviaisen Vilppaasta muutu verrattuna Ville Tuomisen Vilppaaseen: Atleettisuus on ulkomaalaisvahvistuksen tärkein ominaisuus. Sitä kautta on helppo 06päätellä, että joukkueen pelitapa ei tule suuresti muuttumaan.

Helpottava tekijä koronapiinassa on aika, jota toistaiseksi riittää kosolti. Korisliigan alku siirtyi jo kahdella viikolla lokakuun puoliväliin ja avauskierrosta on pienellä vaivalla mahdollisuus siirtää vielä eteenpäin.