Somerolaislähtöinen Eino Nurmisto lennähti otsikoihin viime syksynä, kun kustannusyhtiö Nemo julkaisi hänen esikoisteoksensa Homopojan opas. Teos on kirjoitettu rentoon tyyliin kuin isoveljeltä pikkuveljelle. Se selventää, opastaa, kannustaa ja rohkaisee olemaan oma itsensä.

Tämän kylän homopoika -blogia kymmenisen vuotta kirjoittanut Nurmisto lupautui heti, kun kustantamo pyysi häntä mukaan kirjaprojektiin.

– Luulin, että minut halutaan kirjoittamaan yksi artikkeli ja ihmettelin, miksi sen takia piti lähteä palaveriin, Nurmisto nauraa.

Kävi ilmi, että häneltä haluttiinkin kokonainen kirja, joka etenisi blogin tavoin: kirjailijan persoona jutustelee lukijalle.

– Duuniin ryhdyttiin rivakasti ja lopulta kaikki sujui vaivattomasti. Heti ensimmäisessä tapaamisessa tehtiin sisällysluettelo aiheista, joita kirjassa pitäisi käsitellä. Teksti oli valmis kahdeksan kuukauden päästä.

Nurmisto huomasi, että kirjan kirjoittaminen ei vaadikaan jumalaisia lahjoja.

– Ei se ole avaruustiedettä, johon vain harvat ja valitut pystyvät. Se on vain työtä!

Nurmisto on blogissaan kirjoittanut henkilökohtaisia asioita, joten myös kirja pyrkii olemaan avoin ja suora.

Itselläni eka kerta ei sattunut ollenkaan – toisaalta joskus vuosia ja satoja yhdyntöjä myöhemmin taas on sattunut.

– Lähden välittömästi suojelijaksi, jos Someron ensimmäinen Pride järjestetään, Eino Nurmisto lupaa ja kannustaa aloittamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esiintuovan tapahtuman suunnittelun. – Nyt kun aloittaa, on ensi vuodeksi valmista! Pikkupaikkakuntien Pridet vetävät valtavia ihmismääriä. Forssassa sellaisia on jo järjestetty ja olen joskus tehnyt Forssa Prideen julisteenkin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nurmisto oli ehtinyt pyöritellä päässään ajatusta jonkinlaisesta opaskirjasta, koska hän halusi saada bloginsa keskeisiä teemoja myös kirjan kansien väliin. Hän tahtoi sen avulla tehdä erilaisuudesta tavallista, sillä homoseksuaalisuus on ominaisuus siinä missä silmien väri tai hiusten laatu.

Kolmekymppinen arvelee jo vieraantuneensa nykyteinien maailmasta, mutta uskoo, että perusasiat ovat säilyneet ja kipupisteet pysyneet samoina.

– Olisin itse tarvinnut nuorena samantapaisen ohjekirjan.

Kirja vakuuttaa, että monet vain omiksi koetut murheet ja ongelmat osoittautuvat usein hyvin yleisiksi. Yksikään homopoika ei ole kylänsä ainut, vaikka siltä nuorena ja tietämättömänä tuntuisi. Ainoaksi luuli itseään myös Nurmisto ja yllättyi, kun ensimmäistä kertaa turkulaisessa homobaarissa käydessään näki kuusi somerolaista. Hän ei ollut tuntenut kotipaikkakunnallaan sen paremmin ikäisiään kuin vanhempiakaan homoja.

– Homotutka ei vielä toiminut, hän hymähtää.

Nurmisto ihastui ensimmäisen kerran yläasteella.

Ihastukseni oli hyvin taiteellinen ja kiehtova persoona, jonka takkutukkaan ja nappisilmiin huomasin sulavani.

Poika paljastui umpiheteroksi. Nurmisto toisti saman ”virheen” myöhemminkin. Ohjeistusta ”oikeiden” ihastumiskohteiden löytymiseen ei löydy kirjastakaan.

– Ei sitä voi yleispätevästi neuvoa. Pitää olla aistimassa tilannetta.

Pelkkä homous ei tietenkään tee ihmisistä toisilleen sopivia.

Internet on ollut seksuaalivähemmistöjen tapaamispaikka jo pitkään.

– Heteroiden Tinderit perustuvat homomiesten aiemmin käyttämiin deittisovelluksiin, jotka ovat korvanneet yölliset puistokruisailut.

Omasta kokemuksestani yhden yön jutut tai fuckbuddyt voivat toimia oikeinkin kivasti.

Kirja esittelee seuranhakusovelluksia kuten Grindr, Scruff, Taimi, Qruiser ja Gay Romeo.

Uudet tuttavuudet kannattaa aina tavata ensin julkisella paikalla.

Nurmisto kehottaa sivuuttamaan deittiprofiilit, joissa listataan erilaisia paino- ja pituusvaatimuksia.

Parhaat kyydit, vuosien yhteisajeluista puhumattakaan olen saanut ihmisiltä, joiden kanssa numeroista ei ole koskaan tarvinnut puhua.

Nurmisto muistuttaa, että homot tapaavat toisiaan myös aivan tavallisissa arjen tilanteissa; netti tai homobaarit eivät ole ainoita kohtaamispaikkoja.

Kaikenikäisiltä ihmisiltä saamansa palautteen perusteella Nurmisto on osunut teoksellaan maaliin. Tänä keväänä Lastenkirjainstituutti myönsi 4 000 euron arvoisen Punni-palkintonsa Nurmistolle.

Perusteluissa todettiin, että esikoisteos on ”rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi. Kirja käsittelee seksuaalikasvatusta homopojan näkökulmasta ja vastaa kysymyksiin, joita kaikki eivät kehtaa kysyä.”

Anaaliseksi on homomiesten itsensäkin vakiokysymys: tykkäätkö siitä ja syötätkö vai koppaatko?

Nurmisto opastaa anaaliseksissä, mutta muistuttaa myös, että on monenlaisia tapoja harrastaa seksiä.

Nurmisto muistaa kouluaikojen seksuaalikasvatuksen olleen hyvin heterokeskeistä, eikä esimerkiksi liukuvoiteesta puhuttu ikinä.

Kirja esittelee homoseksin osa-alueet ja erilaisista homotyypeistä karhun, saukon, suden, twinkin, pupin, daddyn ja nahkahomon.

Karhumiehet muodostavat homoyhteisön äijäkerhon.

Twink on pienikokoinen ja vähäkarvainen nuori tai nuorekkaalta vaikuttava.

Näkyvyys oli taattu, kun somerolaistaustainen Eino Nurmisto tarttui kustannusyhtiö Nemon tarjoukseen kirjoittaa opas nuorille homopojille. Hän valikoitui tekijäksi kymmenisen vuotta pitämänsä Tämän kylän homopoika -blogin perusteella. Nurmisto sanoo pyrkineensä tekemään erilaisuudesta tavallista.Kuva: SSS/Minna Määttänen

Opas jakaa kaapistatulovinkkejä, käy läpi seksitauteja ja avaa näkymiä fetissibileisiin.

Erityisesti monet juhlijat viihtyivät koiranaamareissa.

Kirja opastaa suojautumaan seksitaudeilta ja kehottaa käymään säännöllisesti testeissä. Nurmisto on saanut sukupuolitautien poliklinikoilla hyvää palvelua.

Homopojan oppaassa parisuhteita ei juuri käsitellä. Siihen on syynsä.

– Kirjaprojektia aloittaessani elämäni oli suuressa myllerryksessä enkä tiennyt, mitä parisuhteista ajattelisin. En myöskään halunnut antaa lukijalle sellaista käsitystä, että parisuhteeseen on pyrittävä. Jokainen luo omat sääntönsä ja tapansa elää.

Ensimmäiset seurustelu- ja seksikerrat voivat aivan hyvin tulla vasta yli parikymppisenä.

Nyt Nurmisto on seurustellut vakituisesti jo reilun vuoden. Pari pidempää parisuhdetta kokeneena hän kuvaa nykyistä aiempia aikuisemmaksi ja tasapainoisemmaksi.

Jokainen uusi parisuhde on aina uusi, eivätkä aiemman suhteen säännöt ja lainalaisuudet päde siinä.

– Poikaystäväni on suuri Somero-fani!

Helsinkiläissyntyinen poikaystävä tahtoi Heikki Paakkasen piirtämän Somero-mukin nähtyään sellaisen Sohvaperunoissa televisio-ohjelmia kommentoivien ystävysten Iris Mattilan ja Monna Kamun käytössä.

– Onnistuin lopulta löytämään sellaisen Someron kaupungintalolta! Kuka turisti sinne löytää matkamuistoja ostamaan, Nurmisto ihmettelee.

Blogin ja muiden somekanavien myötä Nurmisto on saanut työtarjouksia, joista ei osannut edes haaveilla. Hänet pyydettiin muun muassa Ylen Instagram-draamasarjan Goals työryhmään. Nurmisto työskenteli sarjan some-asiantuntijana ja julkaisijana yhdessä Noora Kuparisen kanssa. Nuorille suunnatun sarjan dramaturginen rakenne suunniteltiin suoraan sosiaaliseen mediaan ja sen jaksot julkaistiin Instagramissa. Se voitti viime vuonna Roomassa Prix Italia -festivaalin Web Entertainment -sarjan pääpalkinnon.

– Viime vuonna olin Ylellä Uuden Musiikin Kilpailun somekasvo, ja tein podcastin Aikuiset -sarjan käsikirjoittaja Anna Brotkinin kanssa.

Myös kirjailijan uran jatko on työn alla. Jo ennen esikoisteostaan Nurmisto oli aloittanut suuremman kustantamon kanssa romaaniprojektin. Kirjan julkaisua ei ole aikataulutettu, mutta tekstiä on kertynyt jo runsaasti.

– Kirjassa on paljon omasta elämästä lähtöisin olevaa materiaalia, kun tässä autofiktiobuumia nyt eletään.

Vuosia valokuvaajana työskennellyt ja kuvataidetta harrastanut Nurmisto piirsi itse Homopojan oppaan kuvituksen.

– Kustantamon graafikko näki piirroksiani blogissani ja totesi, että minun täytyy ehdottomasti kuvittaa kirja itse. Siitä löytyi uusi ilmaisun muoto. Nyt olen tehnyt muitakin kuvitustöitä kuten poliisin virtuaalivappukampanjaa.

Homouden tuotteistanut Nurmisto sanoo saavansa eri tahoilta yhteydenottoja, jos johonkin asiaan halutaan homonäkökulma. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Eino Nurmisto aloitti elämäntyyliään valottavan Tämän kylän homopoika -bloginsa kirjoittamisen parikymppisenä, koska tunsi pakottavaa tarvetta käsitellä mieltään askarruttaneita asioita. Vaihtoehtona olisi ollut terapiaan meno, mutta blogi oli helpompi valinta.

– Nykyään käyn terapiassakin, hän huomauttaa.

Blogi sai parhaan lifestyle-blogin palkinnon The Blog Awards Finland 2015 -kilpailussa.

Nurmisto sanoo rakastavansa ylellistä elämää, jota toiminimellä työskentelevä yrittäjä voi ylläpitää nykyisten töittensä turvin. Hän saa runsaasti ilmaisia tuotteita yhteistyökumppaneiltaan liittyen blogiinsa ja vaikuttamiseen sosiaalisessa mediassa. Myös juhlakutsuja satelee tiheään tahtiin.

– Juhla ei näissä töissä lopu. On tuotelanseerauksia ja avajaisia.

Nurmisto muutti Somerolta ”paremman elämän toivossa” Turkuun vuonna 2011. Kolmisen vuotta sitten hän päätyi Helsinkiin ja kotiutui Kallioon. Siellä asuu myös Nurmiston varaäidikseen nimittämä Auli Pohjaranta, joka on muuttanut Somerolla viettämiensä vuosikymmenten jälkeen Helsinkiin.

– Pääsiäistä juhlistimme juomalla pikkasen skumppaa ja aika paljon Jallua, Nurmisto nauraa Someron-tuttujen tapaamista.

Nurmisto seuraa aktiivisesti myös Someron ilmoitustaulua Facebookissa ja toteaa puuttuvansa keskusteluun, jos meno käy täysin älyttömäksi.

Nurmiston suosikkiravintola on hänen kotikulmillaan Viidennellä linjalla sijaitseva Femma IV.

– Se on tyylikkäällä kaupunkilaisotteella toimiva kansankuppila, jota pitää Asif Rahman. Paljastui, että hän viettää joulunsa Somerolla! Kytkös paikkakuntaan on syntynyt opiskelukaverin kautta.

Vaikka mies lähtisi Somerolta, ei Somero lähde miehestä, ja Nurmistokin liittyy Somerolta nousseiden julkisuuden hahmojen jatkumoon. Hän oli toimelias jo kouluvuosinaan: 16-vuotiaana hän alkoi kirjoittaa avustajana lehtijuttuja Paikallislehti Someroon ja tehdä työkeikkoja valokuvaajana. Vuonna 2007 hänet valittiin Someron nuorisovaltuustoon.

Vaikka seksuaalisuus on tärkeä ja monella eri osa-alueella vaikuttava asia, sitä ei kannata liikaa korostaa: seksuaalisuutesi ei määrittele sinua ihmisenä.

Kursiivilla kirjoitetut tekstit ovat otteita Eino Nurmiston kirjasta Homopojan opas.

ESIKOISKIRJAILIJA

Eino Nurmisto

Syntyi Somerolla 4.8.1990.

Kirjoitti ylioppilaaksi Someron lukiosta vuonna 2010, ja aloitti samana vuonna Tämän kylän homopoika -blogin kirjoittamisen.

Aloitti vuonna 2012 Turun yliopistossa kotimaisen kirjallisuuden opiskelun, mutta jätti sen sikseen ja asettui Helsinkiin vuonna 2017.

Toimii yrittäjänä.

Harrastuksena glamoröösi elämäntapa.

Lempisutkaus: Rahaa on, ja se näytetään.

Valtakunnanihmettelijä

Tää on kyllä niin ”last season”-juttua kuin vain olla ja voi. Nämä homojen, lesbojen sekä muunsukupuolisten jutut on jo kuultu moneen kertaan. Ei näissä ole enää mitään uutuusarvoa tai uutista. Mitäs, jos vain mentäisiin eteenpäin ihmettelemättä ja kategorisoimatta ketään tai mitään. Kaikki me olemme samassa veneessä.