Ylioppilaiden juhlatunnelma löytyi kokoontumattakin

0
Jenni (vas.) ja Teemu Leppävuori sekä Virpi ja Helena Leino nauttivat Horninpuistossa lasilliset kuohujuomaa lakkiaispäivän kunniaksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Aamun alkajaisiksi virtuaalilakkiaisten seuraamista näyttöpäätteeltä, sen jälkeen lasilliset kuohujuomaa Salon Horninpuistossa, josta perheen kanssa syömään ja juhlimaan vasta saavutettua valkolakkia. Ei aivan tavallinen lakkiaispäivän ohjelma, mutta tilanteeseen ja koronarajoituksiin suhteutettuna oikein kelvollinen.

Tätä mieltä oli ainakin perheensä kanssa Horninpuistoon kuohujuomalasillisille saapunut Sofia Salminiemi.

– Totta kai se harmittaa, ettei tänä vuonna voi juhlia perinteisin tavoin, mutta on tämä näinkin ihan hyvä. Kyllä tässä juhlatunnelmaan pääsee, vaikkei isoja kokoontumisia olekaan, Salminiemi hymyilee ja kilistelee lasillista perheensä kanssa.

Mukana Horninpuistossa ovat niin isoäiti, vanhemmat kuin poikaystäväkin.

– Vähän siinä väkisinkin juhlan tunne hiipuu, kun ei voi kutsua sukulaisia ja tuttuja kylään, mutta pidetään isommat juhlat sitten elokuussa. Meiltä siirtyivät myös heinäkuulle kaavaillut nuoremman lapsen rippijuhlat syksyyn, joten pidämme nyt sitten lakkiaiset ja rippijuhlat yhtenä isona juhlana, äiti Heli Salminiemi kertoo.

 

Sofia Salminiemi odottaa jo tulevaa kesää, jonka hän aikoo viettää Salon Torikaffessa työskennellen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salminiemi seurasi Salon lukion järjestämiä virtuaalilakkiaisia äitinsä ja poikaystävänsä kanssa aamupäivän aikana kotona. Suoraa nettilähetystä seurasi hänen mukaansa vaihtelevasti noin 400 katsojaa.

Se on komea lukema ja kertoo samalla siitä, että juhla tavoitti tälläkin tavoin laajan yleisön.

– Aiemmin lakkiaisjuhlat on järjestetty vain abeille ja heidän läheisilleen, mutta nyt juhlia pääsivät seuraamaan myös muut lukion oppilaat, vaikkakin etänä.

Syy kuohujuomien nauttimiseen juuri Horninpuistossa oli Salminiemelle selvä: hän halusi tuoreena ylioppilaana käydä moikkaamassa kesän työkaverit Salon Torikaffella.

– Totta kai työkaverit piti käydä moikkaamassa, se on ihan huippupaikka olla töissä. Tulee varmasti mukava kesä, vaikka yksi ulkomaanreissu pitikin koronan takia perua.

Halikon lukion rehtori Ari Leino piti puheen koulun päätösjuhlassa, joka esitettiin tänä vuonna videopalvelu YouTubessa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

Halikon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Teemu Leppävuori oli myös saapunut Horninpuistoon starttaamaan juhlapäivää perheensä kera. Kuohujuomaa kilisteltiin yhdessä, ja illalla on luvassa vielä kotijuhlat kavereiden kesken.

Myös Halikon ja Perniön lukiot lähettivät Salon tapaan päätösjuhlan nettilähetyksenä. Halikossa tosin lähetys oli kuvattu jo aiemmin, ja sitä oli katsottu lauantaina alkuiltaan mennessä hieman toista sataa kertaa.

Sisältö kaikissa lähetyksissä oli pääpiirteittäin sama kuin perinteisissä päätösjuhlissa: puheita, musiikkiesityksiä ja ylioppilaiden sekä stipendien saajien nimien kertaaminen.

Leppävuoren tulevaisuuden suunnitelmat selkenivät kevään aikana. Yo-todistuksen kirjainrivi oli sen verran vakuuttava, että paikka Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aukeni suoraan todistuksen perusteella. Kesä ja syksy menevät töiden parissa, jonka jälkeen edessä on armeija.

– Varusmiespalvelus starttaa tammikuussa Upinniemen varuskunnassa. Tavoite on, että lääkiksen opinnot pääsisi aloittamaan sitten syksyllä 2021, hän summaa.

Salminiemellä on puolestaan näillä näkymin edessä välivuosi. Hän on hakenut paikkaa lähikaupunkien kauppakorkeakouluista, ja vaikka paikka jo ensi syksyksi heltiäisi, on edessä siitä huolimatta pieni tauko opiskelusta.

– Välivuosi näyttää aika todennäköiseltä. Pitää kerätä rahaa säästöön tulevaa varten, hän miettii.