5G lisää vauhtia

0
Salossa on avattu 5G-verkko. Australiassa ja monessa muissakin maissa salaliittoteoreetikot uskovat sen levittävän koronavirusta.

Salo on liittynyt yli kolmenkymmenen 5G-kaupungin joukkoon Suomessa. Ensimmäisen kaupallisen 5G-verkon Salossa avasi Elisa, joka on tällä hetkellä pisimmällä 5G-verkkojen avaamisissa. Muut operaattorit liittynevät joukkoon piakkoin, sillä nopein mobiiliyhteys on väkevä kilpailuvaltti.

5G tarjoaa 4G:tä selvästi lisää nopeutta ja tulee yleistymään vähitellen mobiiliverkon standardiksi.

5G tarkoittaa viidennen sukupolven mobiilidatayhteyttä. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan se kymmenkertaistaa mobiiliverkon nopeuden.

5G-verkko edesauttaa myös esineiden internetin sovelluksien yleistymistä esimerkiksi autoissa, terveydenhuollossa ja teollisuusautomaatiossa.

Kuluttajille 5G tuo etätyön, viihteen, pelaamisen ja virtuaalitodellisuuden entistä nopeammin omalle päätteelle, on kyse sitten tietokoneesta, pädistä tai kännykästä.

5G yleistyy aluksi kaupungeissa ja taajaan asutuilla alueilla. Haja-asutusalueella ei päästäne nauttimaan 5G-verkoista ainakaan lähivuosina, sillä tukiasemaverkoston levittäminen koko Suomen kattavaksi ei ole operaattoreille kaupallisesti kannattavaa.

5G-verkko on eittämättä nopeampi kuin aiemmat mobiiliverkot, mutta kiinteän valokuituyhteyden nopeuksiin sillä ei päästä. Lisäksi mobiiliyhteydet luodaan tukiasemien ja niiden tarvitsemien valokuituyhteyksien avulla, joita on Salossa hyvin tarjolla kuluttajillekin. Lounean mukaan valokuituvalmius on tarjolla Salossa yli 90 prosentille asukkaista.

Surullinen sivujuonne 5G-verkostojen kiivaassa rakentamisessa ovat uuteen teknologiaan liittyvät salaliittoteoriat, joista yhden mukaan 5G on jopa syynä koronapandemiaan. Useissa maissa on vandalisoitu 5G-tukiasemia – tiettävästi näin on tehty huhtikuussa jopa Suomen Pedersöressä.

Salaliittoteoriat ovat vaarallista hölynpölyä, mistä huolimatta mobiiliyhteyksien nopeus jatkaa kasvuaan. Sillä tulee olemaan kenties yllättäviäkin vaikutuksia ihmisten ja yritysten tapoihin toimia ja luoda uutta.

Jätä kommentti