Amerikanraudat jyrähtivät Somerolla

0
Karkkilalaisten Pertti ja Eija Toikan amerikanrauta keräsi katseita. Kyydissä olivat mukana myös Lopella asuvat lastenlapset Nelli ja Jimi Salonen.

Lukuisat amerikanraudat tarjosivat värikästä silmänruokaa ja rock and roll hiveli kuuntelijoiden korvia eilen Somerolla pidetyssä Happy Days Cruising -tapahtumassa. Tapahtuman taustalla olivat turkulainen Rakki CC yhteistyössä Muotiputiikki Helmen kansssa.

– Korona sotki toukokuulle kaavaillun perinteeksi muodostuneen nostalgiahenkisen Happy Days -tapahtuman, joten idea tästä syntyi sen seurauksena, kertoo Helmen omistaja Anita Hallapelto.

Somerolaiset Irma ja Markku Kontio istuivat aitiopaikalla katsomassa kun tapahtumapaikan edusta täyttyi jenkkiautoista, moottoripyöristä ja muista harrasteajoneuvoista.

Kävijöille riitti nähtävää. Tapahtumassa oli arviolta 350 autoa.

– On mukavaa katsella kuinka taitavia ihmiset ovat käsistään. Vanhojen autojen laitto vaatii osaamista ja aikaa, pohtivat pariskunta yhteen ääneen.

Pasi Gröhn ohjasi liikennettä suoraan liikenneympyrän kohdalla, mistä tapahtumaan ajettiin.

– Kiirettä pitää, huikkaa Gröhn.

Eikä ihme, sillä tapahtuma sai lämpimän vastaanoton ja se houkutteli kävijöitä ympäri Suomen aina pääkaupunkiseudulta ja Turun suunnalta.

– Porukkaa on tullut ja mennyt tasaiseen tahtiin todella mukavasti. Kokonaisuudessaan nähtävillä on arviolta 350 autoa, sanoo Hallapelto.

Turun Rakki CC:n porukka lähti tapahtumaan Turusta 60 auton voimin.

– Matkan varrella mukaan tuli autoja myös Liedosta, Tarvasjoelta, Marttilasta ja Koskelta, kertoo Tapani Pulkkinen Turun Rakki CC:stä.

Mukana oli myös Länsi-Uusimaa CC Lohjalta.

Hallapellon ystävä Sari Valkama hyppäsi kaksipyöräisen selkään ja ajoi Lohjalta seitsemän hengen porukalla kohti Cruising- tapahtumaa.

– Parasta ajamisessa on vapaus. Tämä antaa hyvää vastapainoa kolmivuorotyölle.

Sari Valkamaan mukaan moottoripyörällä ajamisessa on omanlaisensa vapaus. Se ei ole yhtään sama asia kuin autolla ajaminen, tietää Valkama.

Valkaman mukaan harrastus kokoaa yhteen saman henkiset ihmiset. Laji on miesvoittoinen, mutta yhä enemmän mukana on myös naisia.

– Tämä on viides kausi kun ajan omalla pyörällä. Alta löytyy Harley-Davidson Softail 1600, täsmentää Valkama.

Valkama on tottunut pitkiinkin ajomatkoihin.

– Pisin matka on taitettu Lohjalta Lappiin Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n järjestämissä ajoissa. Aikaa ajamiseen meni viikon verran.

Jorma ja Sirpa Saarela saapuivat paikan päälle hyvissä ajoin vuoden 1930 Ford A-mallilla.

– Tämä on 90 vuotta vanha peli. Päältä vanhaa, mutta tekniikka uudempaa, kertoo Jorma Saarela.

Pariskunta käy paljon Salon seudulla järjestettävissä harrasteajoneuvotapahtumissa.

– Kotoa löytyy myös pari museoautoa, Volvo Amazon 1969 ja BMW M 635 CSi vuodelta 1986.

Jorma ja Sirpa Saarela keräsivät tapahtumassa katseita 90 vuotta vanhalla autollaan.

Happy Days Cruising -tapahtumassa sai nauttia pikkupurtavaa, tehdä rompetorilta löytöjä ja kuunnella elävää musiikkia. Rock and roll tyylisestä musiikista vastasivat Mikko Rintanen, Antti Tammilehto ja Jarmo Korhonen .

Somerolainen Anssi Timonen oli tullut tapahtumaan viime kesänä hankkimallaan punaisella Goggomobil Isar Glasilla. Auton laittaminen on vienyt häneltä runsaasti työtunteja viimeisen vuoden aikana.

Anssi Timonen saapui tapahtumaan länsisaksalaisella Goggomobililla.

– Olen käynyt kaikki liikkuvat osat läpi ja uusinut jarrut.

Timosen mielestä harrastus on aikaa ja rahaa vievä, mutta samalla se myös antaa paljon.

– Se on se fiilis ja ihmisten hymy. Kyllä ihmisten päät kääntyy kun tämän kanssa ajaa, naurahtaa Timonen.

Autoista huokuu nostalgia. Ne tarjoavat aikamatkan menneeseen.

– Vanhempi rouva tuli ihastelemaan autoani ja samalla muistelemaan omaa nuoruuttaan. Hän oli 60-luvulla opetellut ajamaan tällaisella autolla, kertoo Timonen.

Vastaavanlainen tapahtuma tullaan melko varmasti pitämään myös ensi vuonna Nostalgiaviikkojen aikana, lupailee itsekin amerikanrautoja omistava Hallapelto.