Avaruusmatkailun alkutahdit

0
Nasan astronautit Bob Behnken ja Doug Hurley matkustivat ISS-avaruusasemalle SpaceX-yhtiön valmistamalla Crew Dragon aluksella.

Kantoraketti Falcon 9 ja sen kyydissä avaruuteen matkannut miehistöalus Crew Dragon tekivät historiaa. Onnistuneen lennon jälkeen Dragon kiinnittyi suunnitelmien mukaisesti kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Lento oli historiallinen. Ensimmäistä kertaa avaruuteen kuljetettiin ihmisiä yksityisen yrityksen valmistamalla kalustolla. Laukaisu oli myös ensimmäinen Yhdysvaltojen maaperällä moneen vuoteen.

Miehitetyt avaruuslennot ovat tähän saakka olleet vain valtioiden toimintaa. Monimutkaiset, kalliit ja tarkkaa suunnittelua vaativat avaruuslennot eivät ole yksityisiä yrityksiä juuri houkutelleet.

Yhdysvaltalainen miljardööri Elon Musk on tuulettanut vanhoja perusoletuksia ennenkin, kun aivan uudenlainen sähköauto Tesla haastoi perinteisen autoteollisuuden.

Musk näki mahdollisuuden myös avaruuslennoissa. Hänen SpaceX-yhtiönsä lähti kehittämään avaruusaluksiin ominaisuuksia, joita edellisen sukupolven kalustosta ei löytynyt. Alukset pystyttiin valmistamaan myös huomattavasti halvemmalla.

Raketin laukaisu omalta maaperältä vuosien tauon jälkeen oli Yhdysvalloille tärkeä etappi. Viime vuosina Yhdysvallat on joutunut käyttämään avaruuskuljetuksissa venäläistä kalustoa.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa on tehnyt sopimuksen lennoista SpaceX-yhtiön kanssa. Ensimmäistä miehitettyä lentoa valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä, ja Dragonin kyydissä avaruusasemalle matkustaneet kaksi astronauttia ovat Nasan kouluttamia.

Liikenne avaruudessa voi vilkastua uusien alusten myötä tuntuvasti, kun avaruustaksit kuljettavat ihmisiä ja kalustoa entistä helpommin ja halvemmin.

Nasa on tilannut avaruusaluksia myös Boeingilta, jonka Starliner lentää avaruusasemalle ehkä jo ennen joulua.

Mikäli Dragonin paluu maapallolle sujuu yhtä hyvin, onnistunut lento vauhdittaa avaruusmatkailua. Ensimmäiset avaruusturistit pääsevät matkaan ehkä jo kuluvan vuoden lopussa tai ensi vuonna.

Elon Musk katsoo jo kauemmaksi. Uusien avaruusalusten määränpäänä on Mars.

Jätä kommentti