Elokuva-arvostelu: Kun kulta sekoittaa päät

0
Kulta-aarre sekoittaa Vietnamin sodan veteraanien päät Spike Leen uusimmassa, suoratoistopalvelu Netflixissä nähtävässä elokuvassa Da 5 Bloods.

Elokuva

DA 5 BLOODS (USA 2020). Ohjaus: Spike Lee. Käsikirjoitus: Danny Bilson, Paul De Meo, Kevin Willmott ja Spike Lee. Kuvaus: Newton Thomas Sigel. Leikkaus: Adam Gough. Musiikki: Terence Blanchard. Pääosissa: Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr., Mélanie Thierry, Paul Walter Hauser, Jasper Pääkkönen, Jean Reno, Chadwick Boseman.

Spike Lee on viimeistään Do The Right Thingista (1989) lähtien ollut afroamerikkalaisen kulttuurin johtava äänitorvi Hollywoodissa ja sen liepeillä.

Lee on näkemyksiltään ärhäkkä, hän on politisoitunut ja usein tendenssimäinen mutta myös niin vietävän hyvä tarinankertoja, että hänen ohjelmallisimmatkin elokuvansa ovat aina ensisijaisesti elokuvateoksia ja vasta toissijaisesti yhteiskunnallisia ohjelmanjulistuksia.

Tämä näkyy kärjistyneesti Da 5 Bloodsissa , hiukan laskutavasta riippuen Spike Leen noin 25. kokoillan elokuvassa, jossa afroamerikkalainen ihmisoikeustaistelu leikkaa poikamaiseen seikkailutarinaan.

Lähtökohta on herkullinen. Neljä mustaa Vietnamin sodan veteraania palaa ikämiehinä vanhoille sotatantereille etsimään taistelussa kaatuneen kaverinsa jäännöksiä – sekä sodan tiimellyksessä löytämäänsä ja viidakkoon kätkemäänsä kulta-aarretta.

Miehille käy kuten Sierra Madren aarteen (1948) kullankaivajille. Satumaiset rikkaudet sekoittavat heidän päänsä ja sotkevat heidän välinsä. Yksi haluaisi pitää rahat itsellään, toinen levittäisi ne afroamerikkalaisen kulttuurin tukemiseen ja kolmas menettää tolkkunsa muuten vaan. Kaverusten perässä laukkaavat entiset vietkongit, jotka himoitsevat kultaa itselleen.

Reipashenkisen toimintaseikkailun taustalle Da 5 Bloods maalaa huiman historiallisen ja kulttuurisen freskon vuosisatoja sorretusta vähemmistöstä, jolle valtaväestö on aina luvannut parempaa huomista ja yhtä takuulla pettänyt lupauksensa. Sodassa kaatunut veli oli Bloodsien oma Malcolm X ja Martin Luther King , yhdessä ja samassa persoonassa. Elämä on kuitenkin heitellyt miehiä ja yksi heistä on peräti Donald Trumpin kiihkeä kannattaja, joka haluaisi tehdä Amerikasta jälleen mahtavan.

Esiin manaamansa vaikuttavan freskon äänimaailmaksi Spike Lee on valinnut Marvin Gayen , jota oivallisempaa tulkitsijaa Da 5 Bloodsin sanomalle onkin vaikea kuvitella. What’s Going On , joutuu elokuvan katsojakin kysymään itseltään monta kertaa kahden ja puolen tunnin aikana.

Da 5 Bloods ei ehkä ole kunnari samassa merkityksessä kuin Do The Right Thing , Viidakkokuume (1991), Clockers (1995) tai vaikkapa Leen edellinen ohjaustyö BlacKkKlansman (2018) mutta vähintäänkin onnistunut yritys laajentaa käsitystämme mustan miehen asemasta yleensä ja Vietnamin sodasta erityisesti.

Näyttelijöitään Lee ohjaa jälleen herkällä kädellä, luottomiehilleen ilmiselvästi vapauksia antaen ja heidän tulkinnalliseen suorituskykyynsä luottaen. Tämä näkyy ennen kaikkea Delroy Lindon alkuvoimaisessa suorituksessa, mutta myös Jasper Pääkkösen pienehkössä roolissa suomalaisena Seppona, joka myös pääsee heittämään pari repliikkiä äidinkielellään.

Da 5 Bloods on nähtävillä suoratoistopalvelu Netflixissä.

Tommi Aitio

Jätä kommentti