Härkälän kartanon kesänäyttely esittelee Somerolla tänä vuonna grafiikkaa. Uutena tuttavuutena on esillä forssalainen Taina Sipilä, jolta on nähtävillä parikymmentä teosta. Niiden lisäksi esillä on Härkälässä aiemminkin nähtyä somerolaisen Maritta Viitalan taidetta.

Rakennusarkkitehdiksi aikoinaan valmistunut Sipilä sanoo harrastelleensa grafiikkaa viitisentoista vuotta.

– Muutakin olen tehnyt, mutta grafiikka vei mukanaan, kun löysin sen.

Sipilää viehättää grafiikassa sen tekemisen tapa ja eräänlainen käsityöläisyys.

– Grafiikka on myös arvoituksellista. Lopputuloksesta ei voi olla etukäteen ollenkaan niin varma kuin esimerkiksi piirtäessään. Grafiikassa lopputuloksen näkee vasta monen työvaiheen jälkeen. Ensin tehdään painolaatta ja syövytys. Vedostus on aivan oma lukunsa.

Taina Sipilä: Kolme muskettisoturia.

Sipilän aiheina on usein vanhoja rakennuksia, taloja, puita, maisemia, kiviä, lintuja ja muita eläimiä. Kohteet ovat todellisia, mutta muokattuja.

– Havainnoin paikan päällä ja otan muistin tueksi valokuvia, mutta käytän myös mielikuvitustani.

Portugalissa Sipilä kuvasi hienon, vanhan linnan ja mietti, miten voisi hyödyntää aihetta metalligrafiikassaan. Hän lisäsi linnan edustalle kolme ulvovaa sutta ja syntyi satumainen teos Kolme muskettisoturia.

Tammelan Torronsuolla Sipilä kuvasi tyttärensä löytökoirat Varpun ja Rasmuksen. Aiheesta syntyi teos Metsäretkellä.

Löytökoirat kulkevat Torronsuon pitkospuilla Taina Sipilän teoksessa Metsäretkellä.

Monesti grafiikka nähdään mustavalkoisena, mutta Taina Sipilä käyttää töissään värejä.

– Värien avulla töihin saa syvyyttä, hän toteaa.

Sipilän grafiikkaa on parhaillaan nähtävillä myös taiteilijaseura Kuhankosken Killan yhteisnäyttelyssä, joka on vielä tämän viikon esillä Jokioisten Tapulimakasiinissa. Samaan seuraan kuuluu Maritta Viitala, jolta on Härkälän näyttelyssä esillä piirroksia ja keramiikkaa. Viitala on paneutunut kuvaamaan ilmeikkäitä korppeja.

Taina Sipilän ja Maritta Viitalan Grafiikan kesä Kartanogalleriassa sekä muut Härkälän kartanon näyttelyt (Miniatyyrimaalaukset, Hattuneulakokoelma, Nukkemaailma sekä Japanin ja Kiinan näyttelyosastot) 8. elokuuta asti perjantaisin ja lauantaisin kello 12–14. Liput 13, 10 ja 5 euroa. Sisäänpääsy myös museokortilla. Härkälänkuja 33, Somero.

Yksi Maritta Viitalan korpeista.