Halikon nuorisotilalle suunniteltu lakkautus suututti kävijät

5
Halikon kirjaston kirjastonhoitaja Aarne Pohjois-Koivisto ja Salon kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Johanna Paananen vakavien pohdintojen äärellä. Nuorisotila Winkkiksen lakkautusesitys voi muuttua päätökseksi ensi viikolla. Kuva: SSS/Aleksi Mäkelä

Salon kaupungin opetuslautakunta päättää Halikon nuorisotila Winkkistä koskevasta lakkautusesityksestä, jonka esitetään astuvan voimaan 1. elokuuta alkaen. Asiasta päätetään ensi viikon tiistaina kokouksessa.

Jos esitys muuttuu päätökseksi, Winkkis täyttyi viimeisen kerran vapaa-aikaa viettävästä nuorisosta maaliskuun puolessavälissä. Siitä lähtien kaikki Salon nuorisotilat ovat olleet suljettuja covid-19-viruksesta johtuen. Nuorisotilat myös pysyvät suljettuna kesän ajan.

Syynä Halikon kirjaston yhteydessä toimivan nuorisotilan lakkauttamissuunnitelmalle on kaupungin nuoriso-ohjaajien määrän väheneminen. Viime joulukuussa päätettiin, että kaupungin henkilöstöresursseista poistuu heinäkuussa kaksi nuoriso-ohjaajan paikkaa. Kahden nuoriso-ohjaajan poistuttua Salon kaupungilla on jäljellä yhdeksän nuoriso-ohjaajaa.

– Todettuamme resurssien riittämättömyyden päätimme esittää Halikon nuorisotilan lakkauttamista, koska täältä on lyhin matka toisille nuorisotiloille, Märynummeen ja Steissin nuorisotilalle. Matka niihin on Halikosta lyhyempi verrattuna esimerkiksi Särkisalossa tai Kuusjoella asuviin nuoriin, perustelee nuorisopalvelupäällikkö Johanna Paananen.

Toinen tärkeä syy lakkautuksen osumiselle juuri Halikon nuorisotilaan on se, että sen rakenteellinen soveltuvuus nuorisotilaksi ei ole paras mahdollinen. Nuorisotila tehdään kirjaston teosvalikoiman keskelle, siirrettävien hyllyjen avulla.

– Kirjastoon ei ole tarvinnut tehdä mitään investointeja toimintamme takia. Sitten tuntuisi toki hullulta esittää lakkauttamista, jos sinne oltaisiin satsattu rahallisesti, Paananen huomauttaa.

Salon kaupunginvaltuusto käsitteli nuorisotilojen tilannetta helmikuussa. Nuorten määrän vähenemiseen vedoten päätettiin, että nuorisotilojen käyttöastetta seurataan ja niiden vähentämisen tarvetta pohditaan.

Maaliskuussa Winkkiksessä riitti kävijöitä 37,5 henkilön päivittäiskeskiarvolla ennen kuin koronavirus pakotti sulkemaan tilat 18. maaliskuuta.

Alkuvuonna paikallisia yhdistyksiä pyydettiin apuun, jotta yhtään nuorisotilaa ei tarvitsisi lakkauttaa. Yhteistyöpyynnöt eivät kantaneet lopulta hedelmää.

– Tahtona oli, että tiloja ei poistuisi, vaikka henkilöstömäärä vähenee. Nuorisotilojen pitäminen on hyvin sitovaa, koska niiden toivotaan olevan auki useamman tunnin ja olevan nuorille turvallisia paikkoja, Paananen harmittelee.

Vetoapu yhdistyksiltä jäi toteutumatta Paanasen mukaan ajan rajallisuuden vuoksi ja siksi, että mahdollisuutta korvauksen maksamiseen yhdistyksille nuorisotilojen toiminnan pyörittämisestä ei ollut.

Opetuslautakunta tiedustelee Winkkistä käyttävältä nuorisolta mielipiteitä sen lakkauttamisesta. Muutamaa vastaajaa lukuun ottamatta tähän asti vastanneet nuoret ovat valinneet lakkauttamiselle luonnehdinnan ”erittäin huono juttu”.

Nuorisopalvelupäällikkö Johanna Paananen kävi silmäilemässä Halikon kirjaston kulmausta, joka on tähän saakka toiminut nuorisotila Winkkiksenä. Kuva: SSS/Aleksi Mäkelä

Vain viidesosa kyselyyn vastanneista on aikoo osallistua jonkun muun nuorisotilan toimintaan, jos Winkkis suljetaan. Perusteluiksi annettiin Winkkiksen sopiva etäisyys omaan kotiin, kavereiden puute muualla, Winkkiksen hyvä ryhmähenki ja sen jo tutuiksi tulleet ohjaajat.

Todennäköistä lakkautusta harmittelee myös Halikon kirjaston kirjastonhoitaja Aarne Pohjois-Koivisto.

– Kilometrin säteellä kirjastosta asuu suunnilleen 4000 ihmistä. Lisäksi Armfeltin koulu on valtava ja lukio on myös lähellä. Nuorisotilassa käy myös nuoria Halikon asemalta ja Iilikkeestä. Totta kai nuorelle on helppo tulla suoraan koulun jälkeen nuorisotilaan, joka on lähellä.

Halikkoon jäisi Winkkiksen lähdön jälkeen vielä Märynummen nuorisotila Mesta, joka päätettiin säilyttää sen syrjäisen sijainnin muihin nuorisotiloihin nähden vuoksi.

– Vaikka Märynummi lasketaan osaksi Halikkoa, se on erillinen taajama. Välissä on moottoritie ja monta kilometriä peltoa. Kaksi nuorisotilaa Halikossa on aika näennäinen juttu, Pohjois-Koivisto muistuttaa.

Hän toivoo molempien nuorisotilojen säilymistä, koska pitää mahdollisesti säästyvää budjettilukua pienenä suhteessa palvelun tärkeyteen nuorille.

– Muissa Salon kuntakeskuksissa on vain yksi kaupungin ylläpitämä nuorisotila. Kaupunki on tehnyt strategisen linjauksen, että vanhoissa kuntakeskuksissa tulee olla lähipalveluna nuorisotila, Paananen alleviivaa.

Lakkauttamisen toteutuessa Winkkiksen irtaimiston mahdollisesta uudesta osoitteesta ei ole vielä tietoa.

– Kaupunki omistaa kalusteet, joita on yhteistuumin kirjaston kanssa hankittu. Emme ole käyneet vielä keskusteluja niiden uudesta sijoittamisesta, Paananen lisää.

 

Muokattu 8.6. klo 10; opetuslautakunta päättää nuorisotilan lakkautusesityksestä, opetuslautakunta ei esitystä tehnyt.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kyllästynyt
2 vuotta sitten

Olisiko aika vaihtaa opetuslautakunnan nykyinen porukka kokonaan? Heidän ainoa mantransa tuntuu olevan kaiken lopettaminen ja sulkeminen. Mielestäni heidän tehtävänään olisi kaupunkilaisten palvelujen kehittäminen eikä niiden alasajaminen.

Rahasampoko?
2 vuotta sitten

Salon seudulla on vaan pakko sulkea paikkoja, ei rahat vaan riitä yksinkertaisesti kaiken ylläpitämiseen. Kun niin laitettiin hanttiin peräkylillä koulujen ja päiväkotien sulkemisesta, nyt aletaan hakemaan säästöjä. Jostain säästötkin on tehtävä, ei se kunnan kassakaan pohjaton ole. Budjetit sielläkin on, eikä aina voida velaksi elää. Luulisi jokaisen käsittävän, että kun rahat on loppu, niin ne on loppu. Ei silloin voi kukaan meistä kävellä kauppaan vaan hakemaan mitä tarvitsee. Olin jo aikoinani sitä mieltä, että peräkylien koulujen ja päiväkotien karsiminen on pakko tehdä, mutta vastustus oli niin kovaa, ettei tosi, ja nyt alkaa taas sama rumba. Millaiseksi ihmeen raha sammoksi kansalaiset… Lue lisää »

Jere
2 vuotta sitten
Reply to  Rahasampoko?

Heti kun kaupunki pystyy todistamaan, että jo tehdyistä koulujen sulkemisista on tullut merkittävää säästöä, niin sitten minäkin voin miettiä kantaani uudestaan. Mutta mitään todisteita säästöistä ei ole.

Konkurssi
2 vuotta sitten
Reply to  Jere

Salo on jo nyt kriisikunta. Velkaa on järjettömiä summia. Tämänkö me jätämme tuleville sukupolville? Vain velkaa.

Mistään ei voida luopua, kun kukaan ei halua luopua mistään, ja se yhtälö ei toimi.

Nyt alatte miettimään ihan vakavasti mistä luovutaan.

Kassu Aaltonen
2 vuotta sitten

Jänis pisti päänsä pensaaseen. Näin laulettiin joskus suomaisessa lasten laulussa. Olen suomusjärveläisenä kesäasukkaana seurannut saloista lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa poliittista päätöksentekoa ja ihmetellyt… Halikossa säilytetään nuorisotila (joka sinänsä on nuorten kannalta hyvä uutinen), mutta tähän ei mahdollisteta henkilöstöresurssia. Päätös on vastaava kuin keväällä tehtyjen koulupäätösten osalta olisi todettu, että Teijon koulu säilytetään, mutta henkilöstöä sinne ei sijoiteta. Työttömiä ja opiskelijoita voidaan käyttää ja kyllä näin koulun arki saadaan toteutettua. Kyllä alakoulun opettajan tehtävistä kuka vaan selviää. Oman työuranani olen tehnyt nuorisotyöntekijänä kehä kolmosen sisäpuolella ja väitän tuntevani nuorisotilatyön 32 vuoden kokemuksella aika hyvin, vaikkakin viimeiset vuodet olen saanut nauttia eläkepäivistä.… Lue lisää »