Helle motivoi pois hiilestä

0
Helle on hellinyt suomalaisia viime päivinä.

Kesähelteet ja loma on toivottu yhdistelmä. Mutta kun lämpö kohoaa yli 30 asteeseen, alkaa se olla monelle suomalaiselle jo hivenen liikaa.

Ennen tätä vuotta kesäkuun helle-ennätys on 33,8 astetta. Se on mitattu vuonna 1935 Ähtärissä. Tästä on vielä matkaa Suomen kaikkien aikojen lämpöennätykseen, joka on Joensuun Liperin lentokentällä heinäkuussa 2010 mitattu 37,2 astetta.

Kuluvalla viikolla tämän kesän lämpöennätykset ovat paukkuneet uusiksi. Esimerkiksi keskiviikkona Kankaanpäässä elohopea nousi 30,8 asteeseen, ja Salon Kärkässä mitattiin 28,9 asteen hellelukemat.

Viime vuoden heinäkuun lopulla Kärkässä mitattu 33,2 astetta on Salon lämpöennätys, joka saattaa jäädä lähipäivinä historiaan. Salossa oli 2010-luvulla ollut 35 päivää, jolloin lämpötila on ollut yli 30 astetta. Se on vähintään kaksi kertaa enemmän kuin millään muulla vuosikymmenellä 1940-luvulta alkaen.

Hellepiikit eivät sinänsä kerro ilmastonmuutoksesta, joka kohottaa maan keskilämpötiloja, lisää sään ääri-ilmiöitä ja aiheuttaa entistä voimakkaampia myrskyjä, sateita ja tuulia eri puolilla maailmaa.

Ilmastonmuutos paljastuu pitkäaikaisissa mittauksissa, jotka kertovat, että 1980-luvulta lähtien jokainen vuosikymmen on ollut edellistä lämpimämpi. Edellisen vuosikymmenen eli 2010–2019 keskilämpötila on mitattujen kymmenvuotisjaksojen korkein. Kuumin mitattu vuosi on toistaiseksi 2016, toiseksi kuumin 2019.

Maailman ilmatieteen laitos ennustaa, että nykyiset päästötasot voivat nostaa lämpötiloja 3–5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna.

Asenneilmasto on myös muuttunut. Yleinen mielipide ympäri maailmaa tukee voimakkaitakin toimia kohti hiilivapaata maailmaa ja ilmastonmuutoksen haittojen torjumista.

Myös energia-alan etujärjestö Energiateollisuus on tiedottanut tukevansa toimia kohti hiilivapautta. Samalla järjestö muistutti, että energiateollisuuden investoinnit ovat mittavia ja niiden tekeminen vaatii ennakoitavaa toimintaympäristöä. Alan investointien takaisinmaksuaika lasketaan vuosikymmenissä.

Toisin sanoen, poliitikot eivät saa muuttaa pelisääntöjä vaalikausittain.

Jätä kommentti