Hoitokotien koronarajoituksiin helpotuksia – vartin aikarajoitus poistui, hoitajan välitöntä läsnäoloa ei enää vaadita

0
Omaiset saavat tavata laitosasukkaita entistä vapaammin, kun valtioneuvosto ilmoitti höllentävänsä koronarajoituksia 17. kesäkuuta. Salon kaupunki päivitti omat toimintaohjeensa samana päivänä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Koronavirusrajoitusten purkaminen on mahdollistanut pidemmät ja yksityisemmät hoitolaitosvierailut.

Salon vanhuspalvelujen johtaja Salla Lindegren kertoo, että lievennyksiä on hyödynnetty Salon hoitoyksiköissä.

– Päivitimme ohjeistuksemme ennen juhannusta. Vierailut hoitolaitoksissamme tapahtuvat edelleen ulkona, kuten ennenkin.

Vaikka vierailuja ei sallita sisätiloissa, muita höllennyksiä on tehty.

– Vierailuille ei ole enää aikarajoituksia, ja tästedes omaiset saavat ulkoilla asukkaan kanssa ilman hoitajan välitöntä läsnäoloa, Lindegren toteaa.

Salon kaupunki linjasi 14. toukokuuta, että vierailut ympärivuorokautisen hoidon toimipisteissä saivat kestää enintään 15 minuuttia. Viime viikkoon saakka noudatettiin myös kahden metrin turvaväliä asukkaan ja omaisen välillä, ja tapaamisissa oli aina mukana hoitaja.

Vierailijat saavat viettää laitosasukkaiden kanssa nyt enemmän kuin varttitunnin per tapaaminen, mutta edelleen vain ulkotiloissa. Myöskään hoitajan läsnäoloa ei vierailuilla enää vaadita. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Mikäli läheistään haluaa poiketa tapaamaan, on hoitolaitoksesta varattava siihen ensin aika. Samanaikaisten vieraiden suositeltu enimmäismäärä asukasta kohden on edelleen kaksi.

– Kun omainen tulee vierailulle, hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen ja ottaa hänet myös vastaan. Meidän on siis varmistettava, että hoitajia on tarpeeksi, Lindegren kertoo.

– Lievennysten jälkeen vierailujen määrä on lisääntynyt, mutta pääsääntöisesti tapaamiset on saatu sovittua hyvin, hän lisää.

Vierailijoiden on edelleen käytettävä lisäsuojana kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta. Vaihtoehtoisiksi suojuksiksi käyvät myös kankainen kasvomaski tai suun ja nenän peittävä huivi. Vierailijan on hankittava suoja itse.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri piti koronarajoituksia koskevan kokouksen viime viikon keskiviikkona. Mukana kokouksessa oli myös Kaisa Ellä, joka toimii tartuntatautien vastaavana ylilääkärinä Salossa.

– Pyrimme siihen, että Salossa noudatetaan sairaanhoitopiirin yhteisiä toimintaohjeita laitosvierailujen suhteen, Lindegren toteaa.

Valtioneuvosto päätti 17. kesäkuuta monista koronavirusrajoitusten lievennyksistä. Tuolloin hallitus linjasi, että hoitolaitosten asiakkaille on järjestettävä mahdollisuus tavata läheisiään turvallisissa olosuhteissa, kuten ulkona tai erillisissä tapaamistiloissa.