Ilkivalta puhuttaa Tupurissa – ”Tuhoaminen on järjetöntä ja kielenkäyttö törkeää”

6
Liukumäkeä Tupurin Tammenpuistossa on kivitetty ja poltettu. Kuvat: SSS/Jan Sundman

Salon Tupurissa asuvan äidin mukaan vanhempien olisi syytä herätä. Nainen on huolissaan alakouluikäisten lasten tekemästä ilkivallasta ja kielenkäytöstä. Viimeinen pisara tipahti viime viikolla, kun pieni joukko lapsia takoi kivillä Tupurin Tammenpuiston liukumäkeä.

– Tuhoaminen on järjetöntä ja kielenkäyttö törkeää. V-sanat lentelevät niin että aikuista kauhistuttaa. Lapsiperheet katoavat ulkoharraste- ja leikkipaikoilta näiden koltiaisten takia, nainen kertoo.

Liukumäen takominen loppui haistatteluihin ja nopeaan katoamiseen, kun noin kymmenvuotiaille tekijöille mainittiin vaihtoehdosta soittaa paikalle poliisi.

Aiemmin liukumäen katoksessa ja laidoilla oli poltettu nuotiota, mistä kielivät nokeentuneet ja paikoin hiiltyneet puuosat.

– Lisäksi liukumäen katolla on hypitty. Ei se käyttökelvoton ole, mutta huonossa kunnossa ja jo muutenkin vähän vanhentunut. Se pitää jossain vaiheessa uusia, kertoo Salon kaupungin puistomestari Aulis Sorvari.

Myös muut Tupurin leikkipuistot ovat saaneet aika ajoin osansa ilkivallasta.

Tupurilaisäidin mukaan varhaista ja yhteistä puuttumista tarvitaan, ettei tihutöiden tekeminen jatku.

– Tuntuu, että täällä on leviämässä villin lännen meininki. Mopoautot ajelevat pitkin pyöräteitä eikä kukaan puutu asiaan. Monet tuntuvat yhä ajattelevan, että Tupurissa ollaan vähän paremmissa piireissä, mutta näin ei ole.

Tuoreessa muistissa on viime syksyinen Tupurin uusien pyöräilyreittien rikkominen ja jopa kivien siirtely reitille, mikä olisi voinut johtaa vakaviin loukkaantumisiin.

Ilkivaltaa tehdään muuallakin Salossa. Vuodenvaihteessa joku keksi hajottaa Horninpuistoa piristäneen valopuun valoja. Horninpuiston 2 000 euron arvoinen ulkosoitin hajotettiin viime syksynä, nyt siitä on jäljellä vain teline. Somerolla ilkivallantekijät iskivät pääsiäisen jälkeen Someron Tupanäyttämön tiloihin.

– Penkkejä töhritään jatkuvasti. Yksikin penkki maksaa mallista riippuen sen 700–800 euroa, puistomestari Aulis Sorvari sanoo.

Sorvarin mukaan Salossa ilkivalta aiheuttaa kaupungille joka vuosi kuluja, karkeasti arvioiden tuhannesta kymmeneen tuhanteen euroon.

– Yleensä kyse on aikuistumisen kynnyksellä olevien ja jännitystä hakevien nuorten toilailusta. Tilanne on pysynyt melko samanlaisena viime vuodet. Tupuri ei ole poliisin silmissä mitenkään erityisen paha alue, rikosylikonstaapeli Jukka Kyynäräinen Salon poliisista sanoo.

Kyynäräinen lisää, että jonkin aikaa sitten ongelma-alueena oli Inkereen koulun ympäristö, mutta se on nyt rauhoittunut.

– On yleistä, että lapset ja nuoret kokoontuvat leikkipuistoissa tai jossain, ja joukossa aina joskus tyhmyys tiivistyy. On kaupungin harkinnassa, tehdäänkö puistoissa ja leikkipuistoissa tehdyistä ilkivallanteoista rikosilmoitusta, Kyynäräinen sanoo.

Kyynäräinen ynnää, että tänä vuonna kaupunki on tehnyt viisi vahingontekoilmoitusta. Pajulan koululla hajotettiin paikkoja, Toijan koululla rikottiin postilaatikko, päiväkoti Sinilinnun pihalla rikottiin piharakenteita, Märynummen uimarannalla rikottiin saunarakennuksen ikkuna ja Ollikkalan koulun pihan paperinkeräysastia tuikattiin huhtikuussa tuleen.

– Näissä on ollut epäiltyinä nuoria, jopa ihan lapsia. Mutta ei tilanne Salossa ole mitenkään kauhean paha.

Yhteensä Salossa on tehty tänä vuonna 131 vahingontekoilmoitusta, joista 25 lieviä eli alle 500 euron vahingon aiheuttaneita.

Kyynäräinen korostaa, ettei kaikkia näitä voi missään nimessä laittaa nuorison piikkiin, luku kattaa kaikki tehdyt ilmoitukset.

Ilkivalta maksaa aina jollekulle, ja jos tekijä saadaan kiinni, joutuu tämä maksumieheksi. Salon kaupungin ja poliisin Ankkuri-yhteistyö pyrkii sovittelemaan tapauksia, jolloin alaikäinen tekijä vanhempineen yhdessä Ankkuritiimin kanssa sopii korvauksista.

– Tähän pyritään, vaikka kaupunki jääkin usein tappiolle. Ankkuri-yhteistyö toimii todella hyvin: kaksi kaupungin työntekijää on sijoitettu poliisilaitokselle, Kyynäräinen sanoo.

Salon kaupungin puistomestari Marja-Leena Laakso kertoo, että ilkivalta on ikävän tasainen ongelma eri puolilla Saloa ja että sitä on ollut vuosikausia.

– Kesällä ilkivaltaa on enemmän. Ehkä nyt on enemmän vimmattua tahallaan rikkomista. Sitä kohdistuu penkkeihin, roskiksiin, kaikkiin kalusteisiin, Laakso sanoo.

Yksi turhankin tuttu paikka on Halikon koulukeskuksen ympäristö ja Salituntien viereinen puistoalue.

– Ilkivallan estämisessä tarvitaan kansalaisaktiivisuutta, ja ymmärrystä siitä, että jos jonnekin on laitettu kalusteita, ne ovat siinä jotain tarkoitusta varten, Laakso sanoo.

 

Ilkivalta voi maksaa kaupungille jopa 100 000 euroa vuodessa

Kouvolan yhdyskuntatekniikalle aiheutuu vuosittain ilkivallan ja vahinkojen korjauksista kustannuksia noin 100 000 euroa, kirjoitti Kouvolan Sanomat kuluvan vuoden toukokuussa.

Vuonna 2016 ilkivalta teetti Lappeenrannassa töitä 16 500 euron edestä ja vuonna 2015 noin 16 300 euron edestä, kirjoitti Lappeenrannan Uutiset toukuussa 2017.

Vuonna 2014 Turussa tapahtui 1 159 poliisille ilmoitettua vahingontekoa. Ilkivalta maksoi Turun kaupungille noin 80 000–100 000 euroa vuodessa, kirjoitti journalismin opiskelijoiden verkkojulkaisu Tutka.pro vuonna 2016.

Artikkelissa muistutettiin, että vaikka ilkivallasta syytetään usein nuoria, keski-ikäiset miehet aiheuttavat kalleimmat vahingot.

Roskakori Tupurin koulun lähellä. (Jos kuva ei näy kokonaan, klikkaa kuvaa.)
Lasse Reunanen / Salo

Ei siinä vanhempien kehotus auta – lapsethan pitää ne väärin tekonsa visusti vanhemmiltaan piilossa kunnes kärähtävät. maksumiehistä myös kerrottu, mutta maksunainenkin kyseeseen voi tulla kun lasten vanhemmat korvausvelvollisia (15 vuoteen asti). Eikä poliisilla pelottelukaan auta kuten esimerkistä huomattiin, jos lopetussanat ei auta niin sanomatta poliisi paikalle pyydettävä – jotta karkuun eivät ehdi ja monellahan kännykkäkamerat todisteiden saantiin.

pertti

Aivan turhaa selitystä. Kyllä syy löytyy vanhemmista. Aika harva, hyvinkin harva ihminen on niin kierourunut ettei läheisyys ja ymmärrys sekä toista kuunteleminen auta asiaa. Nuoret on fiksuja, välttämättä vanhemmat ei osaa nykyään olla vanhempia ja kantaa kokonaisvastuuta.
Tommi Tabermannin sanoin ”Kukaan ei omista lastaan, pitää antaa tilaa ja rakastaa”

Lasse Reunanen / Salo

Liikaa yleistät. Fiksuus ei ole nuoruuteen sidoksissa oleva asia. Kaikki osaltaan voivat ns. fiksuja ratkaisuja tehdä, mutta tyhmyyttä ja hölmöyttä myös esiintyy. Oppimista ja kehitystä vanhetessa kertyy – lapset ennen murrosikää ja nuoret siitä edemmäs aikuistuessaan. Vanhemmuus sukupolvien ketjujen jatkumoa, joista syntyvät lapset (kaikki olemme vanhempiemme lapsia koko elämämme ajan).

EskoEsimerkki

No ei kovin fiksulta tai fiksun toiminnalta näytä, tässä ei nyt taida ”läheisyys ja ymmärrys” auttaa… vaan pikemminkin loputon ymmärrys tähän johtaa.

Eikö kiinnosta?

Huoltajien väliinpitämättömyyttä ei ihme että lastensuojelu hukkuu työmääränsä alle ja työntekijät uupuvat kun joutuvat huoltajienkin työt tekemään.

Sitä olisi itse kukin voinut miettiämiettiäsilloin kuin niitä lapsia halusi että onko kykenevä vanhemmaksi tai pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön psykologiset testit ja alkaa määräämään kuka saa tehdä lapsia ja kuka ei.

Pertti

Aivan tosi. Lapsi elää ulospäin sitä mitä kotona tehdään ja puhutaan.

Lapsi oppii esimerkistä. 99,9% kaikista lapsista ovat kunnollisia syntyessään. Kaikki muut opit tulevat kotoa ja kaveripiiristä.

Vanhemmuus on hukassa tänä päivänä, ja lainsäädäntö tukee sitä.