Kansalaisopiston auditoriosta kehitetään kulttuurikeskittymää

1
Kansalaisopiston teatteritaiteen opettaja Sarika Lipasti on iloinen siitä, että auditorion kulttuuritila saa pian laajemmin käyttäjäkuntaa. – Teatterikoulu on pyrkinyt tekemään jo usean vuoden ajan yhteistyötä kaupungin tahojen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. SSS-arkistokuva: Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kansalaisopiston auditorion kehittäminen esittävän taiteen tapahtumatilaksi sai tuulta alleen Salon kaupungin vapaa-ajan lautakunnan kesäkuun kokouksessa.

Lautakunta hyväksyi esityksen, joka määritteli Ylhäistentien tapahtumatilan käyttö- ja vuokrausperiaatteet.

Kaupungin omalla toiminnalla ja sen vapaa-aikapalvelujen toimia tukevilla yhdistyksillä on näyttämön käyttämiseen ensisijainen oikeus. Tilaa voidaan vuokrata vuorojaon periaatteella myös yhdistyksille, joiden toiminta tukee kaupungin periaatteita tilan käytössä. Näyttämötilan vuokraaminen onnistuu kansalaisopiston kautta.

Yhteiskäyttöhankkeen tavoitteena on saada aikaan tapahtumatila esittävän taiteen ammattilaisille ja harrastajille, jolloin kulttuurielämykset voivat tavoittaa uusia yleisöjä.

Tilaan suunniteltavaa ohjelmaa rakennetaan osana kulttuurikasvatusta ja -hyvinvointia, jota toteutetaan muun muassa kaupungin eri palvelualojen, kuten varhaiskasvatuksen ja vanhustyön parissa.

– Tila, joka mahdollistaa esitysten tarjoamisen matalalla kynnyksellä eri kohderyhmille on mainio lisä toimintaamme. Lisäksi tila mahdollistaa esitysten tarjoamisen säännöllisemmin, kun verrataan eri paikoissa liikkuvaan toimintaan, toteaa Salon kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnio.

Kaupungin poikkihallinnollisen yhteistyön kulttuurikasvatussuunnitelman päämääränä on Aarnion mukaan tasapuolistaa lasten ja nuorten mahdollisuuksia kokea kulttuuria riippumatta siitä, miten aktiivisesti opettaja tai kasvattaja tarjoaa siihen mahdollisuuksia.

– Tilaan mahtuu lähes kymmenen koululuokkaa kerrallaan.

Tyytyväinen aiempaa laaja-alaisemmasta kulttuuritilan hyödyntämisestä on myös Salon kansalaisopiston teatteritaiteen päätoiminen opettaja Sarika Lipasti.

– Emme tarvitse tilaa paljon esimerkiksi viikonloppuisin, joten nyt se saa lisää käyttäjiä ja tunnettavuutta.

Viime vuoden kesällä kansalaisopiston Ylhäistentien toimipisteellä tehtiin uudistustöitä, joilla auditoriosta muokattiin teatteritaiteen tarkoituksiin soveltuva näyttämö. Teatterikoulun toiminta siirtyi sinne elokuussa.

Toistaiseksi Ylhäistentien auditoriona tunnettavalle tilalle etsitään omaa nimeä kesän aikana nimikilpailulla, joka on käynnissä 16. elokuuta asti.

”Kehitämme tilaa talouden ehdoilla.”

Kaupungin ensi vuoden talousarvioon on budjetoitu investointimääräraha uudelle tekniikalle, jota näyttämötilaan aiotaan hankkia. Siihen asti siellä on käytössä Salohallista siirretty äänitekniikka.

– Kehitämme tilaa talouden ehdoilla. Määräraha on pysynyt talousarviossa, vaikka korona toi tilanteeseen omia kommervenkkejään. Pidämme varustetason tilassa silti sellaisena, että siellä pystyy toimimaan, Aarnio lisää.

Alun perin vapaa-ajan lautakunta ehdotti määrärahaa jo kuluvan vuoden talousarvioon. Kaupunginjohtajan kierroksella summa siirtyi kuitenkin vuodella eteenpäin.

Valojärjestelmän suhteen auditoriossa on toistaiseksi vain luentokäyttöön tarkoitettu valaisin.

– Valotekniikkaa meillä ei ole lainkaan, joten teatteriesityksiä voi pitää vain lainaamalla valokalustoa muualta. Se on hankalaa, koska tilassa ei ole mitään, mihin kiinnittää valot. Sinne tarvitaan kantavat rakenteet, trussit, Lipasti harmittelee.

Hän uskoo ensi-iltojen saapuvan syysohjelmistoon, mutta niiden päivämääriä ei ole lyöty vielä lukkoon. Tarkemmat päätökset tehdään todennäköisesti elokuussa.

Auditorion katsomoon mahtuu katsojia 253. Estradi sijoittuu koollaan siis muiden salolaisten kulttuuritilojen väliin.

Rikalanmäen Teatterivinttiin ja Taidemuseo Veturitalliin yleisöä mahtuu nimittäin noin sadan henkilön verran. Kulttuuritalo Kiva mahduttaa taas katsojia yli kolmen sadan henkilön edestä.

Aarnio näkee, että Ylhäistentien kulttuuriauditorio erottuu muista tiloista katsojapaikkamäärän lisäksi monipuolisen ohjelmansa turvin.

– Teatterivintti on kesäkäyttöön ja Veturitalli on ensisijaisesti visuaalisen taiteen esityspaikka, johon pitkäjänteisen konserttitoiminnan järjestäminen on ollut haastavaa näyttelykierron takia. Uusi tila mahdollistaa ympärivuotisen ja monitaiteellisen ohjelmiston yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Musiikkia sisältäviä esityksiä silmällä pitäen kulttuuripalvelujen flyygeli siirrettiin jo keväällä Ylhäistentielle. Kabinettiorkesteri pääsee testaamaan tilan mahdollisuudet musisointikäytössä syksyllä, jolloin orkesteri esittää koronaviruksen takia siirtyneen konserttinsa.

– Koronan jalkoihin jäi myös Salon musiikkiopiston oppilaskonsertti. Lähdemme vahvasti kokeilemaan, millaiseksi tila muodostuu. Olemme avoimia kaikelle kulttuurille, Aarnio kiteyttää.

Nimikilpailuun voi vastata tällä lomakkeella.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Lasse Reunanen / Salo
1 vuosi sitten

Kiinnostava asia, johon oman nimiehdotukseni jo vastasin: Kaukis, joka Ylhäisten ja Alhaisten takana olevasta Kaukvuoren alueesta – johon kansalaisopiston rakennuskin rajautuu. Aikaa ehdottajille kesä – Salon kaupungin etusivun kautta.

Annoin myös tänään muistutukseni Salon kaupunginhallitukselle osoitettuna (Kirjaamon kautta klo 16 aikarajaan mennessä) Kirjolankatu-Hakastaronkatu asemakaavan muutosehdotukseen, jonka alueen kansalaisopiston edustan kerroskorkeutta (4) mm. muistutin alemmaksi ja toisaalle.