Kävellään, kahvitellaan ja rupatellaan – Särkisalossa järjestetään ohjelmaa ikäihmisille lähes päivittäin

0
Harriet Corin (oik.), Heli Grandjean, Marita Lönnfors-Tähtinen sekä Ulla (vas.) ja Veikko Vuorikoski olivat mukana viikoittaisella torstaikävelyllä. kuva: SSS/Jan Sundman

Särkisalokodin parkkipaikalle on kokoontunut kymmenkunta kävelijää. Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, mutta pieni merituulen vire viilentää ilmaa.

On alkamassa Särkisalokotiyhdistyksen Yhres etteskäsin -toiminnan järjestämä, viikoittainen kävelyhetki.

– Kävelemme joka torstai, satoi tai paistoi. Tavallisesti menemme kävelyn jälkeen lounaalle Särkisalokotiin. Nyt yhteinen lounas on koronan takia peruttu, kertoo Särkisalokotiyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Kainiemi .

Normaalioloissa Yhres järjestää särkisalolaisille ikäihmisille ohjelmaa lähes päivittäin. Vakiintuneimpia tapahtumia ovat tiistai-illan kuntosalivuoro, keskiviikkokahvit, torstaikävelyt sekä viikoittaiset jumppahetket.

Koronaviruspandemian vuoksi kaikki Yhresin toiminta oli tauolla maaliskuusta kesäkuun alkuun.

– Monella ikäihmisellä on takanaan vaikea kevät. Yhresin toiminta on erityisen tärkeää yksineläjille, sillä täällä pääsee vaihtamaan kuulumisia muiden kanssa, Kainiemi kertoo.

Kevään aikana Yhres ja särkisalolaiset yritykset tarjosivat asiointiapua sitä tarvitseville. Lisäksi Yhresin toiminnanjohtaja Päivi Engblom piti yhteyttä ikäihmisiin puhelimitse.

– Soittelin monille yksin asuville viikoittain ja kyselin heidän kuulumisiaan, Engblom sanoo.

Engblom työskentelee täyspäiväisesti Yhresille, ja hän on toiminnan ainut työntekijä. Yhres-toimintaa rahoittavat sekä Salon kaupunki että Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

Yhres tekee paljon yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja yritysten sekä seurakunnan kanssa.

– Keskiviikkokahveja pyörittää yhdeksän yhdistystä. Salon kuntaliitoksen jälkeen ryhdyimme nostattamaan Särkisalo-henkeä, Pirkko Kainiemi muistelee.

Yhres-toimintakin lähti liikkeelle kyläläisten omasta aloitteesta. Kun Salon kaupunki päätti vuoden 2011 lopussa lakkauttaa Särkisalokodin, paikalliset päättivät ottaa ohjat omiin käsiinsä.

– Halusimme järjestää särkisalolaisille monipuolista tekemistä. Kahdeksan vuotta sitten emme uskoneet, että tämä paisuisi näin laajaksi, kertoo Yhres-toimintaa perustamassa mukana ollut Harriet Corin .

Corinilla on torstaikävelyllä mukanaan kirkkaan keltainen ämpäri. Siihen hän kerää, muiden kävelijöiden tapaan, kukkia tien pientareelta.

Kävelyn lopuksi kukat viedään Meripirtin Kerholle, jonka jäsenet koristelevat niillä juhannussalon.

Perinteisesti Meripirtin Kerhon juhannussalon pystytystä on saapunut seuraamaan suuri yleisö. Tänä vuonna koronaviruksen vuoksi salon pystytykseen osallistuivat vain kerhon jäsenet.

Torstaikävelyllä ollut Annele Hakala on alusta asti ollut mukana Yhresin toiminnassa. Hän asuu yksin Särkisalokodin viereisessä palvelutalossa.

86-vuotias Hakala kertoo nauttivansa erityisesti yhteisistä kävelyistä ja kahvihetkistä.

– Alkaa jalat olla jo vähän kankeat, mutta kyllä ne taipuvat tanssiinkin, kunhan vaan alkuun pääsee, Hakala naurahtaa.

Särkisalolainen Ulla Vuorijoki osallistuu Yhresin toimintaan viikoittain miehensä Veikko Vuorijoen kanssa.

Kävelyllä Vuorijoet pysähtyvät tutkimaan ruskeaan penkkiin kiinnitettyjä kuvakortteja. Kortit ovat osa Särkisalokotiyhdistyksen ja Salon muistiyhdistyksen yhteistä Liikettä kintuille ja apetta aivoille -hanketta.

Vuorijokien löytämässä kuvakortissa on ristikko, josta löytyvät sanat ennustavat tulevaa kesää. Kortin mukaan Vuorijoilla on edessään villi ja satoisa loppukesä.

– Tehtävien lisäksi kuvakorteissa on faktoja ja erilaisia jumppaliikkeitä. Niiden tarkoituksena on innostaa ihmiset ulkoilemaan, selostaa Yhresin toiminnanjohtaja Päivi Engblom.

Kaksipuolisia kuvakortteja löytyy Särkisalon alueelta yhteensä 12. Ne on sijoitettu puisiin valehtelijoiden penkkeihin tai niiden välittömään läheisyyteen.

– Ohjekortit löytyvät Särkisalokodin viereiseltä valehtelijan penkiltä. Kortteja on myös Vuohensaaren esteettömällä polulla, Engblom kertoo.

Valehtelijoiden penkit ovat yksi Yhresin projekteista. Vuonna 2016 talkoovoimin rakennetuilla puupenkeillä voi pysähtyä lepäämään tai jutustelemaan.

Särkisalossa on kävelyreittien varrella yhteensä 14 valehtelijan penkkiä.

Penkit ovat saaneet nimensä ruotsinkielisestä ljugarbänken-termistä. Sanalla viitataan penkkeihin, joiden luokse kokoonnutaan pitämään epävirallisia kyläkokouksia.

Kaikkien Särkisalossa kuvakortteja etsineiden kesken järjestetään arvonta. Jotta arvontaan voi osallistua, on löydettävä vähintään viisi korttia.

– Arvontaa varten kirjoita paperille korteista löytyvät punaiset sanat. Palauta paperi yhteystietojen kera joko Yhresin postilaatikkoon tai Cafe Vinssiin, Engblom ohjeistaa.

Arvonta suoritetaan 31. elokuuta, ja palkintona on Särkisalokodin yritysten lahjakortteja.

Yhres-toiminta perustuu nimensä mukaisesti yhdessä tekemiseen. Päivi Engblomin mukaan monet Särkisalossa toteutetut projektit on tehty talkoovoimin.

Vaimonsa kanssa torstaikävelylle osallistunut Veikko Tähtinen on yksi ahkerista talkoolaisista.

Tähtinen on tehnyt Särkisaloon kolme puista valehtelijan penkkiä. Yksi penkeistä on nimetty hänen mukaansa Veikon penkiksi.

– Muutimme Särkisaloon 70-luvulla ja olen siitä asti ollut aktiivisesti mukana kylätoiminnassa, Tähtinen kertoo.

Heli Grandjean on mukana torstaikävelyllä ensimmäistä kertaa. Hän asuu Sveitsissä mutta viettää paljon aikaa kesämökillään Petussa.

– Täällä on puhdasta ja rauhallista verrattuna Euroopan kaupunkeihin. Ihmiset ovat jotenkin välittömämpiä, Grandjean pohtii.