Kolatun Juustolan hakevarasto tuhoutui tulipalossa

0
Tulipalolla oli merkittävä riski levitä vielä kauemmas lähimaastoon kuin lopulta kävi. Kuva: Simo Päivärinta

Pelastuslaitos sai tänään kello 11:20 hälytyksen Someron Pitkäjärvelle, Kolatun Juustolaan. Hätäpuhelun soitti työntekijä, joka oli kuullut pauketta rakennuksesta, jossa on yrityksen hakevarasto ja lämpökeskus.

– Hän näki mustan savun nousevan rakennuksesta. Rakennus paloi jo voimakkaasti siinä vaiheessa, kertoo päivystävä palomestari Juhani Sudenmaa.

Kattilahuoneen osuus rakennuksesta selvisi tulipalosta tuhoutumatta, koska se on rakennettu sementin suojiin hakevarastotilasta katsoen.

– Kattilahuoneen ovissa on ulkopuolilla palon jälkiä, mutta muuten lämpökeskus on ehjä.

Syttymissyyksi epäillään, että tuuli on tarttunut rakennuksen ulkopuolella olevaan lämpökeskuksen tuhkakasaan ja levittänyt ainesta sementtilaatan ulkopuolelle.

– Tuhkaa on levinnyt maaston kautta rakennuksen seinään. Mitään muuta todennäköistä syttymissyyn arviota ei tällä hetkellä ole.

Palaneen rakennuksen toisen päädyn vieressä ollut noin 15×20 metriä kokoinen alue paloi itse rakennuksen ulkopuolelta. Sudenmaa pitää todennäköisenä, että ilman pelastuslaitoksen väliintuloa palo olisi levinnyt pian myös viereiseen peltoon ja sitä kautta eteenpäin.

– Palo ei päässyt leviämään pihan pintakasvillisuutta pidemmälle.

Paikalle odotettiin vielä kahdelta iltapäivällä kaivinkonetta saapuvaksi, kattopeltien irrottamista varten. Lattiavarastointina säilytetyt, vielä kyteneet hakekasat päästään jälkisammutuskastelemaan vasta sitten turvallisesti.

Paikalle saapui pelastusyksiköitä Somerolta, Kuusjoelta, Ypäjältä ja Forssasta, josta saapui nostolava ja johtoyksikkö.

– Tänne tuli kaksi sammutus- ja neljä säiliöyksikköä. Niiden lisäksi nostolava ja johtoyksikkö, Sudenmaa lisää.