Korona karkotti matkailijat Salosta – yöpymisten määrä laski 88 prosenttia viime vuodesta

2
Tänä keväänä luontomatkailu on kasvattanut suosiotaan, sillä ulkona turvavälien pitäminen ei tuota vaikeuksia. kuva: SSS/ Jukka Vaso

Korona karkoitti matkailijat Salosta. Kun viime vuoden toukokuussa Salon majoitusliikkeissä yövyttiin 6 200 kertaa, tänä vuonna yöpymisiä kertyi vain 720.

Yöpymisten määrä laski 88 prosenttia viime vuodesta. Tämä selviää Visitoryn toukokuun 2020 matka- ja majoitustilastosta.

Matkustusrajoitukset vähensivät huomattavasti sekä suomalaisten että ulkomaalaisten matkailijoiden määrää.

Suomalaisten majoittujien määrä putosi viime vuoden toukokuusta noin 83 prosenttia ja ulkomaalaisten määrä 96 prosenttia.

Noin 95 prosenttia toukokuussa Salon majoitusliikkeisiin saapuneista matkailijoista oli suomalaisia.

Ulkomaalaisia majoittujia oli toukokuussa yhteensä 18 henkilöä. Heistä valtaosa oli kotoisin Ruotsista, Virosta, Saksasta tai Liettuasta.

Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola kertoo, että tavallisesti Salon matkailijoista noin 20 prosenttia on ulkomaalaisia.

– Tänä vuonna ulkomaalaisia matkailijoita on koronan vuoksi liikenteessä todella vähän. Olemme jo useampana vuonna panostaneet saksankieliseen Eurooppaan, mutta sieltä ei tällä hetkellä voi matkustaa Suomeen.

Koronasta huolimatta toukokuussa Salossa majoittuneet matkailijat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Visitoryn tilaston mukaan asiakkaat antoivat salolaishotelleille keskimääräiseksi arvosanaksi kahdeksikon. Arviointi tehtiin asteikolla yhdestä kymmeneen.

Maija Pirvola nostaa esiin, etteivät kaikki Salossa vierailevat matkailijat vietä yötään kaupungissa. Koronaviruspandemia on saattanut osaltaan lisätä päivämatkailun suosiota.

Tuusulalaiset Faleniukset olivat päivävisiitillä Teijon kansallispuistossa.

– Korona ei ole merkittävästi vaikuttanut lomasuunnitelmiimme. Emme juurikaan käy lomailemassa ulkomailla, vaan olemme kotimaan matkailijoita, perheen äiti Marja Falenius kertoo.

Nelihenkinen perhe vietti yönsä Kemiönsaaressa, minkä jälkeen he suuntasivat ulkoilemaan Teijon kansallispuistoon.

– Luonnossa liikkuminen on turvallista, sillä täällä ei ole tungosta.

Seuraavaksi Faleniuksen perhe ajaa Hankoon, jossa he yöpyvät vuokrahuoneistossa.

– Vuokramajoitus tuntuu hotellia turvallisemmalta vaihtoehdolta. Aiomme vältellä täpötäysiä ravintoloita ja uimarantoja, Marja Falenius suunnittelee.

Matkailijoiden vähentyminen sai hotellihuoneiden hinnat ponnahtamaan reilusti ylöspäin.

Kun viime vuoden toukokuussa Salosta sai hotellihuoneen keskimäärin 72 eurolla, tänä vuonna siitä joutui pulittamaan suunnilleen 120 euroa.

Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvolan mukaan huoneiden hintojen nousu johtuu siitä, että osa Salon majoitusliikkeistä oli toukokuussa suljettuina.

– Suurin osa Salon majoituskapasiteetista ei ollut käytössä toukokuussa. Se on varmasti osaltaan nostanut huoneiden hintoja.

Esimerkiksi Sokos Hotel Rikala oli huhtikuun alusta juhannukseen asti avoinna vain arkisin.

Osaltaan majoituksen hintojen nousua saattaa selittää myös Scandic-hotellin sulkeutuminen. Hotelli sulki 20. huhtikuuta ovensa pysyvästi.

Pirvola haluaa muistuttaa, etteivät valtakunnalliset tilastot välttämättä anna kattavaa kuvaa Salon majoitustilanteesta.

– Tilastossa näkyvät vain sellaiset majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 majoituspaikkaa. Salosta mukana on 9 majoitusliikettä, joten tilasto ei kerro koko totuutta kaupungin majoituskapasiteetistä.

Vaikka tämän kevään matkailutilastot eivät tarjoa aihetta riemuun, alkuvuoden osalta ne näyttävät paremmilta.

Tammikuussa Salon majoitusliikkeissä yövyttiin 4 500 kertaa. Viime vuonna vastaava luku oli 3 700. Myös helmikuussa yöpymisiä oli noin 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Pirvola kertoo, että suurin osa tammi- ja helmikuun majoittujista on työmatkailijoita.

– Suuri majoittujamäärä talvikuukausina kertoo siitä, että Salon elinkeinoelämä voi hyvin. Täällä on käynnissä isoja rakennusprojekteja, joissa työskentelevät henkilöt majoittuvat arkisin Salon hotelleissa.

Onnistuneen alkuvuoden jälkeen Salon majoitusliikkeiden myynti romahti huhtikuussa.

Viime vuoden toukokuussa Salon majoitusmyynti oli 286 000 euroa, kun tänä vuonna se oli vaivaiset 69 300 euroa.

Pirvola epäilee, että kesä- ja syyskauden aikana ei pystytä paikkaamaan kevään menetyksiä.

– Monet matkailualan yrittäjät aikovat panostaa syksyyn. Siitä toivotaan kevään kaltaista sesonkia.

Toivoa Pirvolan mukaan kuitenkin on.

– Tällä hetkellä ainakin Mathildedalin hotellien varauslistat ovat täyttyneet vauhdilla ja Salon alueella olevien lukuisten vuokramökkien varaustilanne on todella hyvä. Lisäksi ihmiset majoittuvat Teijon kansallispuistossa laavuissa ja teltoissa.

 

Toimittajan näkökulma:

Ei merta edemmäs reissuun

Olin viikonloppuna hotellilomalla kotikaupungissani. Sisäänkirjautuessani hotellivirkailijaa hieman hymyilytti, kun postinumeroni osoittautui täysin samaksi kuin hotellin esitteessä.

Vaikka kotini näkyi hotellin ikkunasta, tunsin olevani etäällä arjesta. Puhtaat lakanat ja pyyhkeet sekä aamupalabuffet saivat sen aikaan.

Tämän kevään työskentelin, monen suomalaisen tapaan, kotona ruokapöytäni ääressä. Vaikka koti on tavallisesti minulle hengähdyspaikka, kevään aikana siitä tuli auttamatta stressin tyyssija.

Pitkän eristäytymisen jälkeen lomamatka lähihotelliin tuntui luksukselta.

Vieraasta ikkunasta tuttuakin kaupunkia voi tutkailla uudesta näkökulmasta. Aamupalan äärelle voi pysähtyä pohtimaan, mitä tänään haluaisi nähdä ja tehdä.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
en tulisi
1 vuosi sitten

Vai olisiko kuitenkin 67 % nousseet majoitushinnat?

Matkustaja
1 vuosi sitten

Kyllä minäkin kiertäisin Salon kaukaa. Jos asiakkaita vähän, niin ei kai hintoja nostamalla niitä ainakaan lisää saa.